32.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
COMODITIES

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο ελέω Fed και αποθεμάτων

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο ελέω Fed και αποθεμάτων

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρά την Πέμπτη (13/6) καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν το γεγονός ότι ουσιαστικά η Federal Reserve απέκλεισε τη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο και καθώς τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ είχαν κερδίσει σχεδόν 1% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την Τετάρτη και απώθησε την έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής μέχρι ίσως τον Δεκέμβριο.

«Κατά την άποψη της Fed αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να επιτευχθεί μια ήπια προσγείωση και να αποφευχθεί η ύφεση χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Ταμάς Βάργκα.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και μπορεί κατ’ επέκταση να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε χωρίς σημαντικό πλήγμα στην οικονομία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Από την πλευρά της προσφοράς, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αύξησης των εισαγωγών, ενώ τα αποθέματα καυσίμων αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη.

Επίσης, μια πτωτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία προειδοποίησε για υπερβολική προσφορά στο εγγύς μέλλον, επηρεάζει τις τιμές.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία, εάν επιτευχθεί, θα μειώσει τους φόβους για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού πετρελαίου από την περιοχή.

Στην τελευταία επίθεση στη ναυτιλία, οι μαχητές Χούθι που συμμαχούν με το Ιράν ανέλαβαν την Τετάρτη την ευθύνη για μια επίθεση με μικρά σκάφη και πυραύλους σε ένα ελληνόκτητο που χρειάστηκε διάσωση κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η μαχητική ομάδα επιτίθεται στη διεθνή ναυτιλία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Χαμάς πρότεινε πολυάριθμες αλλαγές σε μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση για κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι μεσολαβητές είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τα κενά στις διαπραγματεύσεις.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,46% στα 78,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,39% στα 82,28 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,006% στα 36,355 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,90% στα 2.333,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,71% στα 29,442 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,31% στα 4,554 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0798 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,08% στο 1,2786 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8448 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση πετρελαίου σε τιμή πλαφόν

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πετρέλαιο: «Καμπανάκι» ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ+ για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης

banks

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί στο αλουμίνιο από 18 χώρες

banks

Σταθεροποιητικά… αγνοώντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Τα επιτόκια… τρομάζουν το πετρέλαιο- Πτώση άνω του 1%

banks