16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιητικά… αγνοώντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικά… αγνοώντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Σταθερές διατηρούνται σε γενικές γραμμές οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (1/12) μετά την πτώση τους κατά 2% την Πέμπτη, καθώς η αγορά να φαίνεται να μην έχει πειστεί ότι ο τελευταίος γύρος περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να βγάλει τις τιμές από την πρόσφατη ύφεση.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Πέμπτη να αφαιρέσουν περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την παγκόσμια αγορά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, η οποία περιελάμβανε την περαιτέρω μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και τις σημερινές εθελοντικές περικοπές της Ρωσίας κατά 1,3 εκατομμύριο bpd.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, εστιάζει στη μείωση της παραγωγής καθώς οι τιμές έχουν πέσει από περίπου 98 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024.

Ωστόσο, η αγορά δέχθηκε  τα νέα με σκεπτικισμό και σύγχυση, όπως επισημαίνει το Reuters, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη συμμόρφωση, δεδομένου του εθελοντικού χαρακτήρα των μειώσεων, καθώς και των προηγούμενων προσδοκιών των επενδυτών για βαθύτερες περικοπές.

 «Οι αγορές ίσως περίμεναν μια άλλη μεγαλύτερη μείωση και απλώς ο ΟΠΕΚ+ δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες», εξήγησε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους στις μακροοικονομικές αντιξοότητες από την πλευρά της ζήτησης.

«Η μόνη πραγματική ελπίδα για μακροπρόθεσμη ισορροπία στην αγορά είναι μια δραματική βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων καθώς ξεκινάμε το νέο έτος, που θα πρέπει να προέλθει από μια “ήπια προσγείωση” ή ακόμα και μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε o διευθύνων σύμβουλος thw Onyx Capital Group Γκρεγκ Νιούμαν στο Reuters.

Τα στοιχεία για την εργοστασιακή παραγωγή παγκοσμίως παρέμειναν αδύναμα τον Νοέμβριο λόγω της μειωμένης ζήτησης, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη συνεχίζει να συρρικνώνεται, αλλά από την κινεζική οικονομία έρχονται ανάμεικτα μηνύματα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,11% στα 75,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,17% στα 80,72 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,575% στα 43,175 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,01% στα 2.037,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,47% στα 25,175 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,71% στα 3,8777 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0882 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,11% στο 1,2637 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8611 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Πετρέλαιο: Μειώνονται οι τιμές – Αναμένεται αύξηση της προσφοράς

banks

Σταθεροποιείται εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο

banks

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με…σύγκρουση ζήτησης και Μέσης Ανατολής

banks

OPEC+: Συμφωνία για σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

banks

Συνεχίζει τη βουτιά το πετρέλαιο-Ανακάμπτουν τα μέταλλα

banks