26.5 C
Athens
July 1, 2024
Image default
COMODITIES

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο με φόντο τα αποθέματα

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο με φόντο τα αποθέματα

Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (20/6), κυμαινόμενες λίγο κάτω από τα υψηλά επτά εβδομάδων, καθώς η αγορά περιμένει τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω του αυξανόμενου ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου που οφείλεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο αναλυτής της ActivTrades Ρικάρντο Εβανγκελίστα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τα νέα για ισραηλινά τανκς που προχωρούν στη Γάζα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τη δημιουργία αποθεμάτων φαίνεται να επισκιάζουν προς το παρόν τους φόβους για γεωπολιτική κλιμάκωση, δήλωσε η Πριγιάνκα Σατσντέβα, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.

Οι επενδυτές αναμένουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ από τη  Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) αργότερα την Πέμπτη, μια ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο λόγω της αργίας της Τετάρτης.

Έκθεση του κλάδου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,264 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών των καυσίμων την Τετάρτη ενισχύει τα περιθώρια διύλισης. Το premium των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου ICE έναντι του αργού πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε στα 20,63 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, σε υψηλό δύο μηνών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών, όπως και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, ενώ αντίθετα αυτή της Ελβετίας τα μείωσε.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,61% στα 81,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,79% στα 85,74 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Ήπια υποχώρηση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,730% στα 35,080 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό δύο εβδομάδων την Πέμπτη μετά τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που αύξησαν τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα φέτος, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με πολλαπλές εκλογές παγκοσμίως δίνει επίσης υποστήριξη.

Ο χρυσός έφτασε νωρίτερα στη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου.

«Ο χρυσός παραμένει πρωτίστως καθοδηγούμενος από τις προσδοκίες της αγοράς γύρω από τον άξονα πολιτικής της Fed. Μπορεί κάλλιστα να παραμείνει περιορισμένος σε εύρος τιμών για λίγο, έως ότου τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για χαμηλότερα επιτόκια και να ενεργοποιήσουν το επόμενο σκέλος για τον χρυσό», δήλωσε ο Χαν Ταν, αναλυτής του Exinity Group.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,20% στα 2.351,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,03% στα 30,14 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,02% στα 4,538 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,072 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,30% στο 1,2679 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8455 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Άλμα» για το αλουμίνιο μετά τις πληροφορίες για εμπάργκο

banks

Φυσικό αέριο: Ο EastMed και οι…τρικλοποδιές της Τουρκίας

banks

Η άνθιση του AI εκτοξεύει τη ζήτηση φυσικού αερίου

banks

Τα… συγκρουόμενα μάκρο «ηρεμούν» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ανοδικά ο χρυσός παρά την αγωνία για τις προεδρικές εκλογές

banks

Πετρέλαιο: Κοντά στα 70 δολάρια μετά τις επιθέσεις στη Σ.Αραβία

banks