21.4 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Η άνθιση του AI εκτοξεύει τη ζήτηση φυσικού αερίου

Η άνθιση του AI εκτοξεύει τη ζήτηση φυσικού αερίου

Η αυξημένη χρήσης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, αναφέρουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Tudor Pickering Holt & Co σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (23/4).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, είναι πιθανό να είναι απαραίτητα έως και 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, ώστε να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι τα ηλεκτρικά συστήματα της χώρας δεν επεκτείνονται αρκετά γρήγορα για να καλύψουν τις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας της τεχνολογίας, όπως η Generative AI, ωθώντας τις επιχειρήσεις κέντρων δεδομένων να παρακάμπτουν, κάποιες φορές, τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και να συνάπτουν συμφωνίες, απευθείας, με παραγωγούς ενέργειας ή να κατασκευάζουν τη δική τους παροχή.

Η αύξηση της συνολικής ζήτησης αφορά μόνο ένα κομμάτι των αιτημάτων για έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Lawrence Berkeley National Laboratory, η ζήτηση ενέργειας διογκώθηκε σε 2.600 γιγαβάτ το 2023 από 2.000 γιγαβάτ το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να κοστίζουν περίπου 4 δολάρια ανά mmbtu κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Οι τιμές του φυσικού αερίου άγγιξαν χαμηλό τρεισήμισι ετών τον Φεβρουάριο, στα 1,61 δολάρια ανά mmbtu, κυρίως λόγω του ήπιου χειμώνα, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Η έκθεση εκτιμά την τρέχουσα ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων σε 11 γιγαβάτ (GW), ενώ, στο βασικό σενάριο, αναμένεται να αυξηθεί σε 42 GW έως το 2030. Η έκθεση προσθέτει ότι, σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι απαραίτητα περίπου 2,7 bcfd φυσικού αερίου μέχρι το 2030.

#AI #τεχνητή_νοημοσύνη #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #Ενέργεια

Related posts

Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω…αντικρουόμενων συνθηκών-Πέφτει το αέριο

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο εν μέσω μάκρο και Μέσης Ανατολής

banks

Πετρέλαιο: Η Ινδία και η Colonial Pipeline ρίχνουν τις τιμές

banks

Νέα ισχυρή άνοδος του πετρελαίου την Τετάρτη (2/6)

banks

Φυσικό αέριο: Ο EastMed και οι…τρικλοποδιές της Τουρκίας

banks