22.2 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Ήπιες διακυμάνσεις εν μέσω αντίθετων… μηνυμάτων για το πετρέλαιο

Ήπιες διακυμάνσεις εν μέσω αντίθετων… μηνυμάτων για το πετρέλαιο

Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (15/7), καθώς το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο και η ανησυχία για τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα, την Κίνα, αντισταθμίζονται από την ισχυρή ζήτηση αλλού και τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

Το δολάριο ισχυροποιείται, καθώς η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ερχόμενες αμερικανικές εκλογές «εκτοξεύτηκαν» μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα και τείνει να επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου.

«Τα κινεζικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών διυλιστηρίων και των εισαγωγών αργού δεν είναι υποστηρικτικά», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο. «Αλλά η αύξηση της ζήτησης αλλού παραμένει υγιής», συμπλήρωσε.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου, καθώς οι ελπίδες για ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση στις ΗΠΑ αντισταθμίστηκε από την ανησυχία για τη ζήτηση στην Κίνα.

Τα κινεζικά στοιχεία τη Δευτέρα προστέθηκαν σε αυτήν την ανησυχία. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 4,7% το τρίμηνο Απριλίου έως Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χαμηλότερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν κατά 2,3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η ασταθής κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά πετρελαίου, αν και η άφθονη πλεονάζουσα δυναμικότητα που κατέχει η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ στηρίζει περιορισμένα τις τιμές, λένε οι αναλυτές.

Η αγορά πετρελαίου δέχεται επίσης σε γενικές γραμμές υποστήριξη από περικοπές προσφοράς από τον όμιλο παραγωγών του ΟΠΕΚ+. Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή από τις αρχές του 2024.

«Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση, που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα», ανέφεραν οι αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Γουόρεν Πάτερσον.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,22% στα 80,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,12% στα 84,93 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,321% στα 31,300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,03% στα 2.419,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,80% στα 30,905 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,28% στα 4,5343 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0909 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,11% στο 1,2977 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8405 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Δυσοίωνες προβλέψεις στην αγορά του πετρελαίου- Έρχεται σκληρός χειμώνας

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σε επίπεδα προ πανδημίας

banks

Συμφωνία OPEC+ για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου

banks

Υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός λόγω…αγοράς εργασίας

banks

Η αύξηση των αποθεμάτων φέρνει πτώση στις τιμές του πετρελαίου

banks