Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι περιορίζει την ικανότητα του μπλοκ να αναπτυχθεί και να καταστεί ανταγωνιστικό στη διεθνή σκηνή, εξαπολύντας αιχμηρούς χαρακτηρισμούς.
Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της επιχειρηματικής συνομοσπονδίας Confindustria της χώρας, η ίδια επέκρινε την ΕΕ για την αύξηση του βάρους του κανονιστικού πλαισίου στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.
“Η κύρια, κραυγαλέα αδυναμία που μας επηρεάζει άμεσα είναι η τρέχουσα δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε η Μελόνι, περιγράφοντας την ΕΕ ως “ένα γραφειοκρατικό τέρας που πολύ συχνά έχει θυσιάσει την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική ανάπτυξη στον βωμό ιδεολογικών και τεχνοκρατικών προσεγγίσεων”.
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν το αίτημα της Ιταλίας προς τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα επέτρεπαν στην κυβέρνησή της να δαπανήσει περισσότερα για μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης μετρητών από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με πάνω από 190 δισ. ευρώ να έχουν διατεθεί, και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού ήδη διανέμεται μέσω της οικονομίας.
Η Μελόνι επεσήμανε ότι ο στόχος της κριτικής της είναι να “βοηθήσει και όχι να εμποδίσει” την ΕΕ και να την κάνει πιο αποτελεσματική.
“Η Ευρώπη ήταν αμείλικτη στην ικανότητά της να πολλαπλασιάζει τους κανονισμούς σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, αλλά κοντόφθαλμη όταν επρόκειτο να ακουστεί η φωνή της στην παγκόσμια σκηνή”, συμπλήρωσε η Μελόνι.
Η Μελόνι επεσήμανε επίσης ότι σχεδιάζει να εργαστεί για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Ιταλία, η οποία, όπως είπε, επιβραδύνει την ανάπτυξη.

