Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026 δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», προκειμένου να διορθώσουν ελλείψεις ή λάθη στα δικαιολογητικά τους και να επανυποβάλουν αίτημα ολοκλήρωσης και ελέγχου για την καταβολή της ενίσχυσης.
Η νέα προθεσμία αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα, έως τις 17 Ιουλίου 2026, το σχετικό αίτημα, αλλά αυτό απορρίφθηκε κατά τον έλεγχο επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις ή λάθη.
Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτημα ολοκλήρωσης και ελέγχου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, αναρτώντας τα δικαιολογητικά που έλειπαν ή διορθώνοντας εκείνα στα οποία είχαν εντοπιστεί σφάλματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εφόσον κατά τον νέο έλεγχο προκύψουν και πάλι ελλείψεις ή λάθη, παρέχεται η δυνατότητα νέας επανυποβολής, εντός πάντοτε της ίδιας καταληκτικής ημερομηνίας.
Πού δε δίνεται παράταση;
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η παράταση δεν αφορά την υλοποίηση της ίδιας της επένδυσης. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου έληξε κανονικά στις 17 Ιουλίου 2026 και δεν μεταβάλλεται.
Επομένως, για να αξιοποιήσει μια επιχείρηση τη νέα δυνατότητα, θα πρέπει να είχε ολοκληρώσει έως τις 17 Ιουλίου το φυσικό αντικείμενο της επένδυσής της και να είχε υποβάλει μέχρι τότε αίτημα ολοκλήρωσης και ελέγχου.
Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Οι περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις που καλύπτονται από την παράταση θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανάρτηση και υποβολή των ελλειπόντων ή/και διορθωμένων δικαιολογητικών του Παραρτήματος IV, συμπληρώνοντας όλα τα σχετικά προβλεπόμενα πεδία.
Με τον τρόπο αυτό τους δίνεται πρόσθετος χρόνος για να θεραπεύσουν τις εκκρεμότητες που οδήγησαν στην αρχική απόρριψη του αιτήματός τους και να ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος για την καταβολή της ενίσχυσης στο πλαίσιο του «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις».


