Ανδρουλάκης: Οι 17 κοστολογημένες δεσμεύσεις για τους συνταξιούχους – Η ΝΔ αθέτησε τη δέσμευσή της να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τη ΝΔ πως αθέτησε την δέσμευσή της που είχε αναλάβει πριν γίνει κυβέρνηση ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Μιλώντας το βράδυ σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τους συνταξιούχους ανέφερε ότι έκανε το αντίθετο.

«Ως κυβέρνηση κατέληξε να τον εφαρμόσει πιο σκληρά ακόμη και από τους εμπνευστές του. Αύξησαν, χωρίς καμία μνημονιακή υποχρέωση, τα όρια ηλικίας των μειωμένων συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων έως και κατά επτά χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Οι συντάξεις αυξήθηκαν ονομαστικά μέσα στην επταετία κατά 16,4%, την στιγμή που ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 19,8%, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εκτινάχθηκε κατά 39%. Αυτό δείχνει πόσο μειώθηκε στην πράξη το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων», συμπλήρωσε.

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει επανειλημμένα τροπολογίες για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, την αναστολή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τις οποίες η κυβέρνηση τις απέρριψε όλες.

«Το μόνο που αναγκάστηκε να κάνει, μετά από πολύ μεγάλη πίεση, μετά από 24 φορές που μας το είχε αρνηθεί, ήταν να εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το νοσηλευτικό προσωπικό. Και, από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Εργασίας αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οριστική κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις χηρείας», είπε και καλωσόρισε την αποδοχή των προτάσεών «γιατί εμείς δεν είμαστε μια μηδενιστική αντιπολίτευση. Θέλουμε να πετύχουμε αλλαγές ως κυβέρνηση που πραγματικά να βελτιώσουν τη ζωή ολόκληρου του ελληνικού λαού», όπως είπε.

Οι 17 κοστολογημένες δεσμεύσεις για τους συνταξιούχους

Παρουσίασε 17 προτάσεις – δεσμεύσεις που συνιστούν το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο, πιο λειτουργικό και πραγματικά ανταποδοτικό και οι οποίες είναι κοστολογημένες.

1. Πρώτη δέσμευση. Επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους. Θα γίνει σταδιακά, σε δύο φάσεις: η πρώτη τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και η δεύτερη τον τρίτο. Τον πρώτο χρόνο το κόστος ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ, επιπλέον του κόστους του επιδόματος των 300 ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τον τρίτο χρόνο το κόστος για τη δεύτερη δόση είναι 840 εκατ. ευρώ. Καθαρά λόγια και πάντα κοστολογημένα, με σεβασμό στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

2. Δεύτερη δέσμευσή μας είναι η επαναφορά του ΕΚΑΣ, με νέα μορφή και νέα κριτήρια, για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 550 ευρώ ή έως 800 ευρώ για ζευγάρι συνταξιούχων. Το ποσό του ΕΚΑΣ θα κυμαίνεται από 50 έως 180 ευρώ τον μήνα. Το κόστος ανέρχεται σε 540 εκατ. ευρώ.

3. Τρίτη δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2035.

4. Τέταρτη δέσμευση είναι η αποκατάσταση των αδικιών του νόμου Κατρούγακλου στις συντάξεις αναπηρίας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ ετησίως.

5. Πέμπτη δέσμευση. Ο χρόνος εργασίας των συνταξιούχων με αναπηρία θα προσμετράται κανονικά για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, όταν η σύνταξη αναπηρίας μετατρέπεται σε σύνταξη γήρατος. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ ετησίως.

6. Έκτη δέσμευση. Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση είναι η κατοχύρωση της αναλογικής σύνταξης, ώστε καμία ημέρα ασφάλισης να μη χάνεται.

7. Έβδομη δέσμευση. Αυξάνονται σταδιακά τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 50% στο 60% για τα 40 έτη ασφάλισης, ενώ παρεμβαίνουμε αντίστοιχα και στα ενδιάμεσα κλιμάκια. Αυξάνουμε επίσης τα ποσοστά αναπλήρωσης και μετά τα 40 έτη ασφάλισης, από 0,5% που είναι σήμερα σε 2% ανά έτος, δίνοντας ουσιαστικό κίνητρο για παραμονή στην απασχόληση. Έτσι ενισχύουμε τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις.

8. Όγδοη δέσμευση. Σταδιακή αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Μειώνουμε τη σχετική επιβάρυνση 20% κατά μέσο όρο, ώστε οι αυξήσεις στις συντάξεις να μη χάνονται στην πράξη από τις κρατήσεις.

9. Ένατη δέσμευση. Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων παιδιών με αναπηρία στα 55 έτη. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.

10. Δέκατη δέσμευση. Ξεπάγωμα στις επικουρικές συντάξεις, που παραμένουν παγωμένες εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αυξάνοντάς τις κατά 2,4% από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Ενισχύουμε έτσι συνολικά το εισόδημα των συνταξιούχων. Το κόστος ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ ετησίως.

11. Ενδέκατη δέσμευση. Θέσπιση άμεσα ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές προς τα Ταμεία με μείωση των προσαυξήσεων και των προστίμων.

12. Δωδέκατη δέσμευση. Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ώστε να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ένας ισχυρός δεύτερος πυλώνας συμπληρωματικής ασφάλισης που θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

13. Δέκατη τρίτη δέσμευση. Εφαρμόζεται πλήρως το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη με την ένταξη όλων των κατηγοριών εργαζομένων που δικαιούνται να υπαχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

14. Δέκατη τέταρτη δέσμευση. Καταργείται η διάταξη που μειώνει το προνοιακό τμήμα της σύνταξής τους όταν λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας.

15. Δέκατη πέμπτη. ‘Αμεση εκκαθάριση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του ΠΑΣΟΚ, όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί fast track σύνταξη, χαμηλότερη από τη δικαιούμενη.

16. Δέκατη έκτη δέσμευση. Επεκτείνεται το δικαίωμα προσμέτρησης χρόνου ασφάλισης και στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και σήμερα αδίκως εξαιρούνται.

17. Δέκατη έβδομη και τελευταία δέσμευση. Παρέμβαση για δίκαιες λύσεις σε χρόνιες εκκρεμότητες επικουρικών ταμείων, όπως το ΛΕΠΕΤΕ.

«Δεν πρόκειται να κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας»

« Δεν θα μπω σε καμία προεκλογική πλειοδοσία. Δεν πρόκειται να κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, παίζοντας με τις αγωνίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Για να αποδείξω στην πράξη ότι υπάρχει και αξιόπιστο κομμάτι στο πολιτικό σύστημα και ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στο μέλλον, θα υπάρξει παρέμβαση και στην εισφορά ασθενείας στις επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις χηρείας» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι δυνατόν, ούτε πρέπει, να επιστρέψουμε στο ασφαλιστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι το 2010. Ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε. Και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Ούτε, όμως, πρόκειται να ισχυριστούμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι καταργούνται με έναν νόμο και ένα άρθρο. Χρειάζεται δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μια οικονομία που αναπτύσσεται δίκαια, ανθεκτικά και είναι ανταγωνιστική, πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα είναι και ανθρώπινη. Και θα μοιράζονται τα οφέλη της ανάπτυξης με δίκαιο, έντιμο και διαφανή τρόπο σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις γενεές».

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Νετανιάχου – Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε όλα τα μέτωπα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό μεταξύ των χωρών τους σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου. Σε δήλωσή του, το γραφείο πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Τραμπ ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις

Τουρκία: Αισιόδοξος ο Ερντογάν για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Αισιόδοξος για την πορεία της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σε μία αποτίμηση που έκανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τα

Ιράν: Πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην Μπουσέρ

Στόχος επίθεσης έγινε στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Μπουσέρ (νότια), όπου βρίσκεται ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός σταθμός του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. "Στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην Μπουσέρ δέχθηκε επίθεση και επλήγη από βλήμα του αμερικανοσιωνιστή εχθρού", δήλωσε ο Εχσάν Τζαχανιάν, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας. "Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν

Γιατί η Γερμανία στρέφεται στους Tomahawk

  Τι σημαίνει η ανακοίνωση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ από το βήμα της Μπούντεσταγκ για την αγορά πυραύλων Tomahawk; Το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Ανταπόκριση από το Βερολίνο Η μεγάλη ανακοίνωση από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα για τη Γερμανία δεν ήρθε τελικά από την Άγκυρα, αλλά από τη Γερμανία.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 265 άμαχοι σκοτώθηκαν εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων τον Ιούνιο

Τουλάχιστον 265 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.816 τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία τον Ιούνιο, όπως ανέφερε σήμερα κορυφαία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο δήλωσε ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία τον Μάιο ήταν ο υψηλότερος από τον Απρίλιο

Η Πολωνία αγόρασε 82 τόνους χρυσού φέτος

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας αγοράζει χρυσό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση των τιμών τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον διοικητή της, Άνταμ Γκλαπίνσκι. Η τράπεζα έχει αγοράσει μέχρι στιγμής φέτος 82 τόνους χρυσού, δήλωσε ο Γκλαπίνσκι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει προσθέσει ακόμη 37

Ελεξίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά την παραίτηση Φάμελλου – «Πρέπει να γίνει κανονικά» λένε Πολάκης-Παππάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2026 ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, πυροδοτώντας νέα αντιπαράθεση. «Παραιτούμαι από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.  Δεν θέλω και δεν μπορώ να γίνω μέρος αυτού του διχασμού σε αυτή την κρίσιμη πολιτική στιγμή

Wall: Ράλι με ώθηση από τους ημιαγωγούς – Υποχώρησε το πετρέλαιο παρά την ένταση με Ιράν

Οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης 9/7 με κέρδη, καθώς η ισχυρή άνοδος του κλάδου των ημιαγωγών και η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου βοήθησαν τις αγορές να ανακάμψουν, παρά την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,30%, κλείνοντας στις 26.206,89 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε

Related Articles

Popular Categories