25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Αποθέματα και Μέση Ανατολή…σπρώχνουν σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο

Αποθέματα και Μέση Ανατολή…σπρώχνουν σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Τετάρτη (26/6) πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και σχεδόν δύο μήνες, λόγω των προβλέψεων για ενδεχόμενη μείωση των αποθεμάτων κατά τη θερινή περίοδο αιχμής του τρίτου τριμήνου και τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανέφερε την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 914.000 βαρέλια. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα μειωθούν κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια στα επίσημα στοιχεία αποθεμάτων που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

«Η πανταχού παρούσα άποψη είναι ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Η γεωπολιτική εξακολουθεί να θεωρείται ως υποστηρικτικό στοιχείο της εξίσωσης», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, το ισχυρότερο δολάριο περιορίζει τα κέρδη, καθώς η αγορά παραμένει αισιόδοξη για μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Το δολάριο καταγράφει άνοδο 0,18%, υπογραμμίζοντας την ισχύ του νομίσματος που κάνει το πετρέλαιο σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

«Φαίνεται ότι η αγορά απορρίπτει τις ανησυχίες για τη ζήτηση προς το παρόν, αναμένοντας μειώσεις αποθεμάτων στη σεζόν αιχμής της ζήτησης του τρίτου τριμήνου», δήλωσε ο Σούβρο Σαρκάρ, επικεφαλής της ομάδας του ενεργειακού τομέα της DBS Bank.

Τα επίσημα στοιχεία από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών δημοσιεύονται αργότερα σήμερα.

Η ισχύς των τιμών του πρώτου μήνα υποδηλώνει επίσης ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο, ένα όφελος για τις τιμές βραχυπρόθεσμα, λένε οι αναλυτές. Οι τιμές μπρεντ και WTI Αυγούστου ήταν περίπου 80 σεντς το βαρέλι υψηλότερες από τις τιμές Σεπτεμβρίου.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και οι αυξανόμενες εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι επίσης ανοδικές για τις τιμές του πετρελαίου, είπε ο Σαρκάρ του DBS.

Οι Χούθι έχουν βυθίσει μέχρι στιγμής δύο πλοία και έχουν καταλάβει άλλο ένα και είπαν την Τρίτη ότι χρησιμοποίησαν πύραυλο για να χτυπήσουν ένα σκάφος στην Αραβική Θάλασσα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,64% στα 81,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,59% στα 84,72 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται οριακά 0,020% στα 34,860 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,27% στα 2.324,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,18% στα 29,247 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,14% στα 4,3773 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0684 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,26% στο 1,2649 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8446 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Γερμανία: Η Ρωσία παραμένει βασικός προμηθευτής πετρελαίου

banks

Συνεχίζεται η άνοδος για τον χρυσό ενόψει μείωσης των επιτοκίων

banks

Δυσοίωνες προβλέψεις στην αγορά του πετρελαίου- Έρχεται σκληρός χειμώνας

banks

Ήπια πτώση για πετρέλαιο και χρυσό

banks

Θα φτάσει τα 100 δολάρια το πετρέλαιο;

banks

Τα μηνύματα από τη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

banks