Ασιατικές πλατφόρμες: Πώς θα μπει φρένο στην «επέλαση» των Κινέζων

Με τις ασιατικές πλατφόρμες να «σαρώνουν» το εμπόριο σε όλη την Ευρώπη, καθώς δισεκατομμύρια δέματα χαμηλής αξίας εισρέουν στην ενίαια αγορά, έρχονται νέοι κανόνες και τέλη σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το «τσουνάμι» που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττει τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η επιβολή του δασμού των 3 ευρώ από την 1η Ιουλίου μπορεί στην αρχή να επέφερε μεγάλη μείωση των μικροδεμάτων, ωστόσο η τάση αυτή φθίνει πλέον, όπως θα πει μιλώντας στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Μάκης Σαββίδης.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ερχεται νέο τέλος διεκπεραίωσης για τις πλατφόρμες

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο μόλις την περασμένη Τετάρτη ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ που εισάγει αυστηρότερους κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο και δημιουργεί μια νέα τελωνειακή αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζεται και τέλος διεκπεραίωσης για κάθε αντικείμενο που αγοράζεται από διαδικτυακά καταστήματα από τρίτες χώρες και αποστέλλεται απευθείας σε Ευρωπαίους καταναλωτές, για την κάλυψη του συνεχώς αυξανόμενου κόστους διαχείρισης των μεμονωμένων δεμάτων.

Το ύψος του τέλους θα καθοριστεί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να το εισπράττουν το αργότερο από την 1η Νοεμβρίου του 2026.

Το «τσουνάμι» των κινέζικων δεμάτων

Το «καμπανάκι» χτυπά για τις ασιατικές και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί. Το 2025, σχεδόν 5,9 δισεκατομμύρια μικρά δέματα εισήλθαν στην ευρωπαϊκή αγορά – περισσότερα από 180 κάθε δευτερόλεπτο! Αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 2022. Από το σύνολο αυτό, το 93% προήλθε από την Κίνα, της οποίας οι εταιρείες επωφελούνται από απαλλαγή από δασμούς για μικρά δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ που εισάγονται στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η δήλωση του εισηγητή για τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού κώδικα Ολλανδού ευρωβουλευτή Dirk Gotink: «Ως εισηγητής είδα από πρώτο χέρι το “τσουνάμι” κινεζικών δεμάτων που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, δεν πληρώνουν φόρους και συνθλίβουν τα τελωνεία μας. Τερματίζουμε το εξαιρετικά τοξικό επιχειρηματικό μοντέλο των φθηνών μη συμμορφούμενων και επικίνδυνων εισαγωγών από την Κίνα, υπέρ ενός εμπορίου στη βάση των προτύπων της Ευρώπης και του δικαιότερου ανταγωνισμού. Επιτέλους παρέχουμε στους 80.000 τελωνειακούς υπαλλήλους της ΕΕ τα μέσα που χρειάζονται για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τις επόμενες δεκαετίες».

Τα 3 ευρώ δεν απέδωσαν

Όπως εξήγησε στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Μάκης Σαββίδης οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι είχαν ζητήσει επίμονα την επιβολή ενός επιπλέον τέλους 2 ευρώ που θα πηγαίνει στα τελωνεία κάθε χώρας για να αποκτήσουν εργαλεία αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κατάστασης που είναι ασφυκτική και για αυτά.

Επιπλέον, το ζήτημα για τον ίδιο είναι πόσο γρήγορα θα ενσωματωθούν οι όποιες πρωτοβουλίες και με ποιον τρόπο, σημειώνοντας πως κρίσιμο ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στον έλεγχο της ποιότητας.

Σχολιάζοντας την «αποδοτικότητα» του δασμού των τριών ευρώ, είπε ότι αρχικά παρουσιάστηκε μείωση στις αποστολές των μικροδεμάτων αξίας κάτω των 150 ευρώ, αλλά η πτωτική αυτή πορεία έχει ανακοπεί.

«Στην Ελλάδα κατά την αρχή εφαρμογή του μέτρου διαπιστώθηκε μια μείωση της τάξης του 20%. Αλλά μέχρι εκεί αυτό έχει ανατραπεί», σημειώνει και προσθέτει πως σήμερα το παράδοξο που παρατηρείται είναι αύξηση των προιόντων «ανά καλάθι» στις παραγγελίες.

Ροή τζίρου από τους «μικρούς» στους «μεγάλους»

Για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες ο κ. Μάκης Σαββίδης στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ασιατικές πλατφόρμες, έρχεται να προστεθεί η μειωμένη αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και τα υψηλά λειτουργικά κόστη, που τις φέρνουν με την πλάτη στον τοίχο.

Αναφερόντας ότι τα τελευταία τρίμηνα κινούνται με αρνητικό πρόσημο, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πώς θα κινηθεί το Φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη ραγδαία μετακύλιση τζίρου από τις μικρές προς τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου».

«Πριν το 2019 ο τζίρος προέρχονταν κατά 85% από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά 15% από τις μεγάλες. Σήμερα η κατάσταση έχει μεταβληθεί με τον τζίρο να προέρχεται κατά 65% από τις μικρομεσαίες και κατά 35% από τις μεγάλες», θα πει.

Και θα εξηγήσει ότι η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική καθώς οι ΜμΕ εμπορικές επιχειρήσεις είναι ο μοναδικός πωλητής προιόντων της ελληνικής μεταποίηση και γι’ αυτό στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα η στήριξή τους.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Όταν το Claude “χάκαρε” την OpenAI

Τρεις ερευνητές ασφαλείας κατάφεραν, με τη βοήθεια του Claude της Anthropic, να ξεκινήσουν από ένα κενό ασφαλείας στο δημόσιο forum της OpenAI και μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα της εταιρείας. Η επίθεση δεν ήταν κακόβουλη. Η ομάδα της Hacktron πραγματοποιούσε εξουσιοδοτημένο έλεγχο ασφαλείας, στο πλαίσιο προγράμματος μέσω του

Ρωσία: Επιβεβαίωση για τις κυβερνοεπιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας- Διαμάχη με τη Μολδαβία για τα εκλογικά κέντρα στην Υπερδνειστερία

Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για κυβερνοεπιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και τις γραμμές τηλεπικοινωνιών στη χώρα σήμερα, τη δεύτερη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή. Οι εκλογές για τη Δούμα είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία

Υπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Σεπτεμβρίου

Το ποσό των 1.392.004.633,40 ευρώ θα καταβληθεί σε 2.712.497 δικαιούχους, από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Από τον e-ΕΦΚΑ: – στις 21 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 15.904.633,40 ευρώ σε

ΠΑΣΟΚ: Ποιος απαγορεύει στον πρωθυπουργό να μειώσετε τον ΕΦΚ όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση;

Το ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση «όπως κάνουν άλλες χώρες», έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην καθιερωμένη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτώντας ποιος του απαγορεύει να το κάνει. Αναλυτικά ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρει στη σχετική δήλωση του

Σαουδική Αραβία: Φλόγες και καπνός κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Φλόγες και ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό από περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο AFP και το Reuters. Προς το παρόν την πληροφορία δεν έχει σχολιάσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Στο μεταξύ χθες τη νύκτα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας ξύπνησαν από τον ήχο των

Ντ. Τραμπ: Επικύρωσε νόμο για νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Πώληση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε χθες Παρασκευή νόμο που επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και ο οποίος στοχοθετεί κυρίως τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Ο νόμος αυτός, η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του Κογκρέσου των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας μετά την επιστροφή Τραμπ στην προεδρία, φέρει το όνομα του

Αλ. Τσίπρας στη Le Soir: «Γνωρίζω καλά τη δουλειά και είμαι έτοιμος να επιστρέψω ως πρωθυπουργός»

Εκτενή συνέντευξή  στη βελγική εφημερίδα Le Soir, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αιχμή την ακρίβεια, τις εισοδηματικές ανισότητες και τις επιλογές στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει παράλληλα ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία, ενώ αναφέρεται στις προτάσεις του για

Ιδιωτική ετικέτα: Ισχυρό το «Made in Greece» – Τι δείχνει έρευνα

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (Private Label) στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η ακρίβεια εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ. Παρά τη στροφή σε οικονομικότερες λύσεις, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να διατηρούν ισχυρή προτίμηση στα ποιοτικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, με το καταναλωτικό ρεύμα υπέρ του «Made

Related Articles

Popular Categories