27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Χειρόγραφο του Πέταρ Μπόγκνταν Μπάκσεφ του 1667 θα παρουσιαστεί στο Προεδρικό Μέγαρο

Μια αναπαραγωγή του χειρογράφου του Πέταρ Μπόγκνταν Μπάκσεφ (1601-1674), “Περί της αρχαιότητας της πατρικής γης και περί των βουλγαρικών πραγμάτων”, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Οικοσήμων του προεδρικού μεγάρου στις 21 Μαΐου, ανακοινώθηκε από την γραμματεία Τύπου της προεδρίας.

Πρόκειται για την πρώτη ιστορική πραγματεία που είναι αφιερωμένη στη Βουλγαρία, γραμμένη στα λατινικά και η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στο 1667. Μέσα από 200 σελίδες, το χειρόγραφο εξετάζει το χριστιανικό παρελθόν και παρόν των βουλγαρικών εδαφών και έχει ως στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη στην τότε καθολική Ευρώπη για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία.

Την παραμονή της Ημέρας των Αδελφών Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, του βουλγαρικού αλφάβητου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και της σλαβικής λογοτεχνίας – στις 24 Μαΐου, η αναπαραγωγή θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο βουλγαρικό κοινό. Η Σόφια παρέλαβε το ιστορικό έργο με πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους Ρούμεν Ράντεφ και με τη βοήθεια των ιταλικών αρχών, της διοίκησης της Galleria Estense (Πινακοθήκη των Έστε) και του δήμου της Μόντενα.

Το χειρόγραφο “Περί της αρχαιότητας της πατρικής γης και περί των βουλγαρικών πραγμάτων” ολοκληρώθηκε γύρω στο 1667 και προηγείται της “Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας” του Παϊσίου Χιλανδρινού του 1762 κατά περίπου έναν αιώνα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν βρέθηκε ούτε το πρωτότυπο χειρόγραφο ούτε ένα τυπωμένο αντίγραφο της πραγματείας, και μόλις τη δεκαετία του 1970 ο ιστορικός και καθηγητής Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ ανακάλυψε τις σημειώσεις του εκδότη που σχετίζονται με το χειρόγραφο του αρχιεπισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ιστορικού Πέταρ Μπόγκνταν Μπάκσεφ.

Στα τέλη του 2017, η καθηγήτρια Λίλια Ιλίεβα ανακάλυψε ολόκληρο το χειρόγραφο της παλαιότερης ιστορίας της Βουλγαρίας στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της ιταλικής πόλης Μόντενα. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιάσει, υπό την αιγίδα του προέδρου Ράντεφ, το χειρόγραφο στις 21 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην 155η επέτειο από την ίδρυση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και την 145η επέτειο από την ίδρυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Η παρουσίαση του χειρογράφου συνοδεύεται από δύο εκθέσεις αφίσας με θέμα “Περί της αρχαιότητας της πατρικής γης και περί των βουλγαρικών υποθέσεων”, αφιερωμένες στην ιστορία του χειρογράφου, τις οποίες επιμελήθηκε ο Δρ. Τσβετάν Βασίλεφ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας και μεταφραστής του χειρογράφου. Συνοδεύεται και από την έκθεση “Καθολικοί στη Βουλγαρία 17ος -20ος αιώνας”, του Ράντοσλαβ Σπάσοφ από την Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία αναφέρεται στη συμβολή της κοινότητας των Καθολικών στη διατήρηση του πνεύματος της ελευθερίας και της εθνικής συνείδησης στα βουλγαρικά εδάφη και στην αποκατάσταση της βουλγαρικής κρατικής υπόστασης. Το χειρόγραφο θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 22 Μαΐου έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Related posts

Προς “μεικτή” κυβέρνηση πολιτικών-τεχνοκρατών οδεύει η Ολλανδία

banks

Σερβία: Μποϊκοτάζ στην πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδο;

banks

Γαλλία: Οικονομικό success story με ερωτηματικό

banks

ΗΠΑ: “Λανθασμένη προσέγγιση” χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος την κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων

banks

Γαλλία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

banks

Η SpaceX του Έλον Μασκ υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για να θέσει σε τροχιά με πυραύλους της ευρωπαϊκούς δορυφόρους

banks