24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
COMODITIES

«Βουτιά» για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση

«Βουτιά» για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση

Οι τιμές του πετρελαίου χάνουν περισσότερο από 1 δολάριο την Παρασκευή, με το μπρεντ να υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς μια σειρά δυσοίωνων δεικτών από την Κίνα επισκίασε τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent έχαναν 1,07 δολάρια ή 1,32% στα 79,97 δολάρια ανά βαρέλι έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχωρούσαν κατά 1,27 δολάρια ή 1,62% στα 76,89 δολάρια.

«Η αγορά πετρελαίου πασχίζει να διατηρήσει το πρόσφατα ανακτηθέν κατώτατο όριο των 80 δολαρίων/βαρέλι, καθώς η πρόσφατες ανακοινώσεις αδύναμων μακροοικονομικών δεικτών επαναφέρει τις πτωτικές πιέσεις, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες φαίνεται να περνούν στο παρασκήνιο», δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group.

«Το σχήμα της καμπύλης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αλλάζει, επίσης, υπέρ της μικρότερης αντιστροφής, καθώς η αγορά επανεκτιμά τη διαθεσιμότητα του αργού, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εισαγωγές αργού και τα στοιχεία των διυλιστηρίων της Κίνας».

Το backwardation εμφανίζεται όταν οι τιμές spot είναι υψηλότερες από τις μελλοντικές τιμές, δίνοντας στις ενεργειακές επιχειρήσεις μικρό κίνητρο για να πληρώσουν για να αποθηκεύσουν καύσιμα.

Στην Κίνα, τα διυλιστήρια μείωσαν απότομα τους ρυθμούς επεξεργασίας αργού τον περασμένο μήνα, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης καυσίμων. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), τη Δευτέρα, μείωσε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του έτους, επικαλούμενος χαμηλότερες προσδοκίες για την Κίνα.

Το πραγματικό ξεμπλοκάρισμα στις τιμές του Brent, που κυμαίνονται σε ένα εύρος τιμών και ενδεχομένως να είναι πιο σταθερές, θα έρθει πιθανότατα όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίσει αν θα μειώσει ή όχι τα επιτόκια, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου Gaurav Sharma.

Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται, επίσης, στην εταιρεία Waha Oil Company της Λιβύης, η οποία επανέφερε τις ροές προς το λιμάνι Es Sider μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης σε έναν αγωγό.

Δυναμική στις τιμές έδωσαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ την Πέμπτη, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ παράλληλα, λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, επαναφέροντας την αισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους, την Πέμπτη ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η προσοχή επικεντρώνεται, επίσης, στο κατά πόσον το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα. «Αναμένουμε να υπάρξει απάντηση, δεδομένου ότι το Ιράν πρέπει να κρατήσει τα προσχήματα μεταξύ των γειτονικών κρατών», δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Liberum, Ashley Kelty.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #τιμές_πετρελαίου #Πτώση

Related posts

Υποχωρούν οι τιμές των μετάλλων-Πτώση 1,8% ο χρυσός

banks

Πετρέλαιο: Σε ανοδική τροχιά λόγω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία

banks

Goldman Sachs: Βλέπει μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟPΕC+

banks

Η αισιοδοξία των εμβολίων δίνει νέα ώθηση στο πετρέλαιο

banks

Σε περιδίνηση το πετρέλαιο λόγω του δεύτερου πανδημικού «κύματος»

banks

Κρεμλίνο:Στο μέγιστο δυνατό οι προμήθειες αερίου της Gazprom στην Ευρώπη

banks