24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

«Βουτιά» 3% ο Nikkei… ακολουθώντας το sell-off της Wall Street

«Βουτιά» 3% ο Nikkei… ακολουθώντας το sell-off της Wall Street

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (25/7), με τον Nikkei να επεκτείνει το σερί απωλειών των έξι ημερών με πτώση άνω του 3%, με την περιοχή να σημειώνει ευρύ sell-off σε… ρυθμούς Wall Street.

Στις ΗΠΑ, οι S&P 500  και Nasdaq είδαν τις χειρότερες μέρες τους από το 2022, με «βαρίδι» τις τεχνολογικές μετοχές,  συμπεριλαμβανομένων των Nvidia και Meta Platforms, που έχασαν 6,8% και 5,6% αντίστοιχα. Οι μετοχές της Alphabet —της μητρικής εταιρείας της Google— υποχώρησαν κατά 5% στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 31 Ιανουαρίου.

Το γιεν κατέγραψε χαμηλό 11 εβδομάδων στα 152,28 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το Reuters ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να συζητήσει μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, στις 30 και 31 Ιουλίου, καθώς και λεπτομερώς ένα σχέδιο για να μειώσει στο μισό την αγορά ομολόγων της.

Σε άλλα μάκρο, μια ιαπωνική κυβερνητική επιτροπή συμφώνησε να αυξήσει τον μέσο κατώτατο ωρομίσθιο στη χώρα στα 1.054 γιεν (6,90 δολάρια), ή κατά 5%, ανέφερε το NHK.

Οι υψηλότεροι μισθοί προσφέρουν στην Τράπεζα της Ιαπωνίας περισσότερο περιθώριο να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων, καθώς κινείται σε έναν «ενάρετο κύκλο» αυξανόμενων τιμών και μισθών.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης την αύξηση των αριθμών του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Νότιας Κορέας, η οποία ήταν ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες.

Το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση, χαμηλότερο από το 2,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2%, σε σύγκριση με άνοδο 0,1% που αναμενόταν στη δημοσκόπηση του Reuters και αντιστροφή από την ανάπτυξη 1,3% που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού στο 2,3% από 2,5%, στην τελευταία της κίνηση για τόνωση της οικονομίας μετά τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανείων τη Δευτέρα.

Η αγορά της Ταϊβάν παρέμεινε κλειστή για δεύτερη μέρα, καθώς το νησί προετοιμάζεται για τον τυφώνα Gaemi.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei «κατρακύλησε» 3,14% κλείνοντας στις 37.898 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,79% στις 16.994 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,48% στις 2.888,51 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,35% στις 8.464,71 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 1,75% στις 2.710,37 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.861,20 μονάδες, χάνοντας 1,29%.

#Nikkei #Kospi #ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #ιαπωνία #Κίνα #Αυστραλία

Related posts

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

banks

Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

banks

Ήπιες διακυμάνσεις με βλέμμα στις ΗΠΑ στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Πτώση στις ευρωαγορές μετά από 5 εβδομάδες κερδών

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

banks

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

banks