30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4% τον Δεκέμβριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09.18

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες σε ετήσια βάση, στο 4% από 3,9% τον Νοέμβριο, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό σε περισσότερα από δύο χρόνια, έδειξαν τα απροσδόκητα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.

Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων τοποθετούσε τον δείκτη στο 3,8%.

Τα στοιχεία, τα οποία ακολουθούν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να αφορούν την κεντρική τράπεζα του Η.Β., Bank of England, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο υψηλό 15ετίας του 5,25% τον Αύγουστο.

Η BoE προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι θα χρειαζόταν μέχρι τα τέλη του 2025 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, ωστόσο  πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόλις τον Απρίλιο ή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω της διολίσθησης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν είναι γραμμική.

“Η μείωση του πληθωρισμού δεν γίνεται γραμμικά, ωστόσο το σχέδιό μας λειτουργεί και θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό”, σημείωσε  ο κ. Χαντ σε δήλωσή του.

Related posts

Cisco: Εξαγορά μαμούθ της Splunk έναντι 28 δισ. δολαρίων

banks

Πέθανε ο Ντόναλντ Σάδερλαντ

banks

Κατασβέσθηκε η φωτιά στον ρωσικό τερματικό σταθμό Ουστ-Λουγκά της Novatek

banks

Διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Υεμένης: Υπεύθυνοι οι Χούθι για τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις, σέρνουν τη χώρα σε πόλεμο

banks

Γαλλία: Ποιος είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Παρίσι – Γνωστός στις αρχές

banks

Ισημερινός: Απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του ο Βρετανός επιχειρηματίας Κόλιν Άρμστρονγκ

banks