23.6 C
Athens
May 6, 2024
Image default
WORLD

Μολδαβία: Ραγδαία πτώση του πληθωρισμού στο 4,2% το 2023 από πάνω από 30% το 2022 χάρη στη βοήθεια της ΕΕ

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μολδαβίας δήλωσε ότι η ραγδαία πτώση του πληθωρισμού έδειξε ότι η απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια απέδωσε καρπούς, καθώς η χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Anca Dragu δήλωσε ότι η εισροή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και οι νέες προμήθειες ενέργειας από τη Ρουμανία οδήγησαν στην περσινή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 4,2% από πάνω από 30% το 2022. Η ανάκαμψη μετά την αναταραχή που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι αρχές της Μολδαβίας, δήλωσε η ίδια. 

“Η περίπτωση της Μολδαβίας είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δείχνει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και σε άλλα έθνη”, δήλωσε η Dragu, η οποία ανέλαβε το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Μολδαβίας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η χώρα των 2,6 εκατ. κατοίκων έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ το 2022, αφού κατηγορούσε επί μακρόν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τους πόρους φυσικού αερίου της για να κρατήσει την πολιτική τάξη στο Κισινάου υπό την επιρροή της. Η Υπερδνειστερία, ένας θύλακας στο έδαφος της Μολδαβίας μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των ουκρανικών συνόρων, έχει εδώ και καιρό μόνιμη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων.

Η 51χρονη Dragu δήλωσε ότι η θητεία της θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, καθώς και στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία βρέθηκε αντιμέτωπη με την εισροή χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία και τη διαταραχή των κύριων οδών μεταφοράς της. Η πρόεδρος Maia Sandu, της οποίας η ατζέντα είναι η ευθυγράμμιση της χώρας με την ΕΕ, λέει ότι η χώρα αναμένεται να είναι έτοιμη να ενταχθεί στο μπλοκ έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, η Dragu δήλωσε ότι πρέπει να ανακτήσει τουλάχιστον μέρος των κεφαλαίων που χάθηκαν μετά το σκάνδαλο τραπεζικής απάτης ύψους 1 δισ. δολαρίων, το οποίο άφησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Η ίδια αναφέρθηκε σε αρκετές “κρίσιμες” νομοθετικές αλλαγές, ορισμένες στο δίκαιο περί αφερεγγυότητας, που απαιτούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας. “Η απάτη παραμένει ένα ανεπούλωτο τραύμα για τη Μολδαβία και πρέπει να αρχίσουμε να ανακτούμε αυτά τα κεφάλαια ως έναν τρόπο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον τραπεζικό τομέα και σε βασικούς θεσμούς”, δήλωσε η Dragu.

Η μελλοντική ανάπτυξη της Μολδαβίας εξαρτάται από την αποτελεσματική χρηματοδότηση των πολιτών και των επιχειρηματιών από τις τράπεζες, καθώς η ζήτηση για δάνεια παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, δήλωσε η ίδια.

Related posts

ΗΠΑ: “Ελεύθερο και ασφαλές” το δεξαμενόπλοιο που κατελήφθη από ενόπλους στα ανοιχτά της Υεμένης

banks

Μαινόμενοι Γερμανοί αγρότες κατά του αντικαγκελάριου Χάμπεκ

banks

Η Ρωσία θέλει να απαγορεύσει το διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ για λόγους “εξτρεμισμού”

banks

Ρωσία: Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία που πλήττει την Κριμαία και τη ρωσική ακτή στη Μαύρη Θάλασσα

banks

Το Πεκίνο ελπίζει οι σχέσεις του με την Ουάσινγκτον να επιστρέψουν “στον σωστό δρόμο”

banks

Ο Ερντογάν στο τιμόνι του πρώτου ηλεκτρικού SUV της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας Togg

banks