23.4 C
Athens
July 4, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία: “Κοινό μέτωπο” στήνουν Μακρόν και Αριστερά για να μπλοκάρουν τη Λεπέν στο β’ γύρο

Η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα προκειμένου να προχωρήσουν σε στρατηγικής σημασίας αποσύρσεις υποψηφίων τους από την κούρσα για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την άνοδο στην εξουσία του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν που επικράτησε στον πρώτο γύρο.

Η προθεσμία για οριστικοποίηση των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι έως τις 18:00 σήμερα. Μέχρι στιγμής, 190 υποψήφιο έχουν αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα -εκ των οποίων 123 από την αριστερά και 64 από τη συμμαχία του Μακρόν- σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού ελιγμού που έχει στόχο να μειώσει τις πιθανότητες επικράτησης της Εθνικής Συσπείρωσης.

Η προσπάθεια σύστασης μιας “ιερής συμμαχίας” ελήφθη μετά την κυριαρχία του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και των συμμάχων της κατά τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, όπου συγκέντρωσαν το 33,2% των ψήφων. Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο έλαβε το 28% των ψήφων και ο συνασπισμός του Μακρόν το 20,8%.

Εν τω μεταξύ, σε περισσότερες από τις μισές εκλογικές περιφέρειες της χώρας, που ανέρχονται συνολικά σε 577, προκρίθηκαν στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών τρεις υποψήφιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τρίτος υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί για να ενισχύσει την πιθανότητα κάποιου άλλου υποψηφίου που έχει πάει καλύτερα να νικήσει τον υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα “hung” κοινοβούλιο (χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία μίας παράταξης ή κόμματος) αυξάνει την πιθανότητα να συσταθεί μια ευρεία κυβερνητική μειοψηφία, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Ζαν Κλοντ-Τρισέ.

“Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση δεν συνάδει καθόλου με τη γαλλική παράδοση. Μπορεί να αποτελεί λύσει σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλί”, δήλωσε ο Τρισέ, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: “Στη Γαλλία δεν συμβαίνει γιατί βρισκόμαστε σε τελείως διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο”.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ και ο Τζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος της ακροδεξιά Εθνικής Συσπείρωσης, προσπάθησαν αμφότεροι να προσελκύσουν ψηφοφόρους από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που παραχώρησαν, ξεχωριστά, στη γαλλική τηλεόραση TF1 το βράδυ της Δευτέρα.

Στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαρντελά κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τους υποψηφίους του κόμματός του στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή, απευθύνοντας κάλεσμα ακόμη και “μετριοπαθείς ψηφοφόρους της αριστεράς που δεν συμφωνούν με τον εξτρεμισμό και τον ριζοσπαστισμό”. 

Από την πλευρά του, ο Ατάλ ζήτησε από όλες τις πολιτικές ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να εμποδίσουν την ακροδεξιά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Μίλησε για την ανάγκη μιας “πλουραλιστικής Εθνοσυνέλευσης” που θα ενώνει κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς που θα συνεργάζονται όσον αφορά το νομοθετικό έργο “νομοσχέδιο το νομοσχέδιο”.

“Πρέπει να κυβερνήσουμε διαφορετικά”, τόνισε ο Ατάλ, παρότι η απερχόμενη κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να κυβερνήσει με αυτές ακριβώς της αρχές που περιέγραψε και πάλι ο Γάλλος πρωθυπουργός. “Είναι μια ένδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα από τους Γάλλους και την κάλπη”, πρόσθεσε. 

Οι συνεντεύξεις των Ατάλ και Μπαρντελά έλαβαν χώρα την ώρα που ο πολιτικός κόσμος στη Γαλλία έχει επιδοθεί σε μια διαδικασία έντονων συνδιαλλαγών, καθώς κάθε κόμμα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να εκλεγούν οι υποψήφιοί του στις εκλογές της Κυριακής. 

Παρότι η προεδρία του Μακρόν δεν κινδυνεύει επισήμως -άλλωστε ο ίδιος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί- το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής καταδεικνύει ότι είτε θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με την ομάδα της Λεπέν είτε θα πρέπει να διαχειριστεί ένα κοινοβούλιο που θα βρίσκεται σε τέλμα.

Η εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας από την Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα εξέλεγε τον Μπαρντελά στην πρωθυπουργία και θα διασφάλιζε στο κόμμα του τη δυνατότητα περνά νόμους. Ιστορικά, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία συσπειρώνονται για να κρατήσουν την ακροδεξιά -η οποία δεν κατάφερε να καταλάβει ποτέ την εξουσία στη σύγχρονη γαλλική δημοκρατία- εκτός κυβέρνησης.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί του χρειάζονται 289 έδρες στην Εθνοσυνέλευση για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Οι υποψήφιοί τους εξελέγησαν ή πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε 485 από τις συνολικά 577 περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, ήρθαν πρώτοι ή εξελέγησαν από τον α’ γύρο σε 297 περιφέρειες, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, ηγέτης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μιλώντας στην τηλεόραση TF1 αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει εάν θα υποστηρίξει μια διακομματική κυβέρνηση. Ωστόσο, συμμετείχε στο κάλεσμα του Ατάλ που παροτρύνει τους Γάλλους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την Εθνική Συσπείρωση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Χαρακτήρισε μάλιστα τις εκλογές ως “δημοψήφισμα” για το αν οι Γάλλοι θέλουν μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ο Ξαβιέ Μπερτράν, μέλος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, δήλωσε στο TF1 ότι αντιτάσσεται σε μια συνεργασία με την ακροδεξιά, αρνούμενος ωστόσο να συνταχθεί με τον Μακρόν και τον Ατάλ.

Το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν, πάντως, δήλωσε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους του στις περιφέρειες που θα καταταγούν τρίτοι για να βοηθήσει όσους σέβονται “τις αρχές της δημοκρατίας” να νικήσουν την ακροδεξιά. Ωστόσο, υπάρχει ένας σκόπελος – το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, μέλος της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, έχει προτείνει μια σειρά δαπανών που παραβιάζουν τους κανόνες περί προϋπολογισμού της ΕΕ και ενδεχομένως να τρομάξουν τους επενδυτές.

Επομένως, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι σαφές εάν το κόμμα του Μακρόν θα αποσύρει τους υποψηφίους του σε περιφέρειες όπου θα ωφεληθεί η άκρα αριστερά. Τη Δευτέρα, ο Ατάλ δήλωσε ότι θα εξετάσουν αυτές τις περιφέρειες κατά περίπτωση. 

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στη Le Figaro, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει την Ανυπότακτη Γαλλία, λέγοντας ότι θα αρνηθεί να ψηφίσει υπέρ του ακροαριστερού κόμματος.

“Δεν πολεμάμε το Εθνική Συσπείρωση με τις αξίες της Ανυπότακτης Γαλλίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ.

Related posts

Ξεκόβει τη συζήτηση ο βασιλιάς Αμπντάλα: “Όχι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Ιορδανία, ούτε στην Αίγυπτο”

banks

Μπάιντεν: Ο Τραμπ απειλεί τη δημοκρατία μας

banks

Η ζωή στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, συνεχίζεται παρά τις ρωσικές επιθέσεις

banks

Η Αίγυπτος αρνείται να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από τη Ράφα

banks

Ισραήλ κατά Χαμάς: Μόλις ανοίξαμε τo σημείο διέλευσης προς τη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ, έγινε στόχος ρουκετών

banks

Στη Σεούλ ο Κ. Φραγκογιάννης για την προετοιμασία επιχειρηματικής αποστολής υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

banks