24.4 C
Athens
September 29, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία: Μετά τη βαριά ήττα, ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου

Στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης (κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου) και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου (α’ γύρος) και 7 Ιουλίου (β’ γύρος) προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συντριπτική ήττα του κεντρώου συνασπισμού του από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις σημερινές ευρωεκλογές στη χώρα.

“Δεν μπορώ να κάνω σαν να μην συνέβη τίποτα. Αφού προχώρησα στις διαβουλεύσεις που απαιτεί το άρθρο 12 του συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την ευκαιρία να διαμορφώσεται το κοινοβουλευτικό μας μέλλον μέσω  της ψήφου σας”, ανέφερε απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες.

Το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Γαλλίας κερδίζει πάνω από 31% στις ευρωεκλογές, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων IFOP, Ipsos και OpinionWay, με τους κεντρώους του Μακρόν να έρχονται δεύτεροι, σύμφωνα με το Reuters.

Το Rassemblement National με επικεφαλής τον Τζορντάν Μπαρντελά, δεξί χέρι της Μαριν Λε Πεν, ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του από το 23,34% που σημείωσε το 2019, ενώ το Κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έπεσε περίπου στο 15% από 22,42% πριν από πέντε χρόνια.

Το κεντροαριστερό κόμμα με επικεφαλής τον σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλουκσμάν έρχεται στην τρίτη θέση, με περίπου 14%, από 6,19% το 2019.

Related posts

Δύο ακόμη πλοία κατευθύνονται στο λιμάνι της Οδησσού

banks

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, λέει ότι και εκείνη αποτέλεσε στόχο

banks

Κόντρα στη βρετανική Βουλή για τα Γλυπτά – Σούνακ: “Ο Μητσοτάκης ήθελε να τραβήξει την προσοχή”

banks

Νότια Κορέα: 22 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου

banks

Οι ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και του Ισραήλ

banks

Όμιλος Lavazza: Συνεχής ανάπτυξη με αποτέλεσμα κύκλο εργασιών άνω των €3 δισ. το 2023

banks