21.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Κόντρα στη βρετανική Βουλή για τα Γλυπτά – Σούνακ: “Ο Μητσοτάκης ήθελε να τραβήξει την προσοχή”

Αμετανόητος για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των δηλώσεών του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε στη βρετανική Βουλή ο Ρίσι Σούνακ. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπσοτηρίζοντας ότι ήταν “ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος”. 

“Ασφαλώς η βρετανική κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητά σημαντικά θέματα ουσίας με συμμαχικές χώρες, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, και η ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά όταν ήταν ξεκάθαρο πως ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά αντίθετα, (σ.σ ο Μητσοτάκης) να τραβήξει την προσοχή και να αναθερμανθούν θέματα του παρελθόντος, τότε δεν ήταν αρμόζον να γίνει η συνάντηση” ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη πως “αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις… Όταν οι άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν” επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών. 

Labour leader Sir Keir Starmer accused Rishi Sunak of “losing his marbles” in a Greek artifact jibe during Prime Minister’s Questions.

Starmer said: “Never mind the British Museum – it’s the prime minister who has obviously lost his marbles”. pic.twitter.com/N1xtJZ1DxT

— The Independent (@Independent) November 29, 2023

Η τοποθέτηση του Σούνακ προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι “δεν πειράζει το Βρετανικό Μουσείο – αλλά είναι ο πρωθυπουργός που έχει χάσει προφανώς τα μυαλά του”. (σ.σ.: λογοπαίγνιο με την ιδιωματική φράση στα αγγλικά: lose one’s marbles).

O Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ, “ένας συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή”.

“Γιατί τόση μικροπολιτική;”, διερωτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Σούνακ απάντησε στον πολιτικό του αντίπαλο ότι “φυσικά, είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας”.

“Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, ήταν ακατάλληλο”, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι “επιπλέον, έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα με αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις θα πρέπει να τις τηρούν”.

Ο κ. Στάρμερ απάντησε ξανά λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει “κανένα σχέδιο” για τις διελεύσεις σκαφών και η μετανάστευση βρίσκεται σε “υψηλό ρεκόρ”.

Related posts

Μεσανατολικό: Συγγενείς θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ

banks

Γαλλία: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων

banks

Υποψήφια αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου δια πυροβολισμού

banks

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Η Μπούντεσβερ μετέφερε 30 ανθρώπους στη Γερμανία

banks

Το Ισραήλ υπερασπίζεται τον τρόπο που διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

banks

Ένας εικονολήπτης του Al Jazeera σκοτώθηκε σε επίθεση με πυραύλους στη Χαν Γιουνίς

banks