27 C
Athens
June 23, 2024
Image default
WORLD

Γαλλογερμανικό σχέδιο για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας – Έρχονται ανακοινώσεις Μακρόν-Σολτς

Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να αποκαλύψουν σχέδια για στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της κοινής αεράμυνας της Ευρώπης, ανταποκρινόμενες στην πίεση των Ευρωπαίων εταίρων τους να αναλάβουν δεσμεύσεις για την ασφάλειά τους μετά το 2022, όταν και η Ρωσία εξαπέλυσε γενική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία είναι ένας από τους πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών, που θα συζητήσουν την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην τελευταία ημέρα της τριήμερης κρατικής επίσκεψης του επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε γερμανικό έδαφος, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν την προσθήκη ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας για να συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη, υπό γερμανική διεύθυνση European Sky Shield Initiative (ESSI), ανέφεραν οι πηγές. Η ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και υποστηρίζεται από 21 χώρες. Η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, σε συνεργασία με την Ιταλία.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η συμμετοχή σε ένα παρόμοιο έργο που πρότειναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο έχει την υποστήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η Γαλλία μπορεί επίσης να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα πυρηνικά της όπλα στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί στην εργασία επί συμπληρωματικών ευρωπαϊκών δυνατοτήτων για χτυπήματα βαθιά στο έδαφος πιθανών εχθρών της ΕΕ, τόνισαν οι πηγές.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο διευκρίνισαν στο Bloomberg ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες της συνεργασίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο πρόσωπα και από τις δύο χώρες τόνισαν την  ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει τη δύναμη και δέσμευσή στην άμυνά της πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Η Γαλλία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την ESSI, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερη μια λύση κατασκευασμένη από την ΕΕ σαν σύνολο.

Εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της κοινής άμυνας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να παράσχει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, στο Κίεβο. Ο Μακρόν ανέφερε σε ομιλία του τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται απλώς στην αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας και ότι χρειάζεται τη δική της αξιόπιστη αμυντική στρατηγική για να επιβιώσει.

“Ιστορικές αποφάσεις”

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο κατά την έναρξη του ταξιδιού του την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν να λάβουν “ιστορικές αποφάσεις”.

Ο Μακρόν δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει στην ανάπτυξη “μιας αληθινής φιλοδοξίας για ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης μας και για την οικοδόμηση ενός κοινού πλαισίου άμυνας και ασφάλειας και ενός κοινού οράματος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής μετάβασης”.

Ο Γάλλος ηγέτης, ειδικότερα, αντιμετωπίζει πίεση για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ έχει εξοργίσει ορισμένους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων. Ο Σολτς απέρριψε γρήγορα και δημόσια αυτή την ιδέα, προσθέτοντας ακόμη μία στις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών, τις οποίες τώρα προσπαθούν να ξεπεράσουν.

Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ θα αποτελούσαν προτεραιότητα κατά τις συναντήσεις τους αυτή την εβδομάδα.

Η προσδοκώμενη ενιαία αγορά κεφαλαίων της ΕΕ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Στο παρελθόν, οι δύο ηγέτες έχουν δυσκολευτεί να βρουν κοινό έδαφος, με τον Μακρόν να πιέζει για ταχύτερη ενοποίηση των κεφαλαιαγορών.

Τον Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων για δαπάνες άμυνας και ζήτησαν από την Κομισιόν να εκπονήσει μια έκθεση που θα παρέχει συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.

Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που παράγονται από τα “παγωμένα” ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας.

Related posts

Μαχμούντ Αμπάς προς Τζο Μπάιντεν: “Να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις”

banks

ΗΠΑ: Η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα των συνομιλιών για τα πυρηνικά μπορεί να αλλάξει

banks

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία “εκτελεί στρατιώτες” που δεν υπακούν στις εντολές των ανωτέρων τους στην Ουκρανία

banks

Γερμανία: Ματαιώσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων στο Μόναχο λόγω χιονόπτωσης

banks

Γουίλιαμς (Fed New York): Οι αυξήσεις επιτοκίων ίσως έχουν ήδη ολοκληρωθεί

banks

Oracle: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με ώθηση από την AI

banks