26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
WORLD

Γερμανία-Κίνα: Ρόμπερτ Χάμπεκ: “Καλό πρώτο βήμα” η βούληση ΕΕ-Κίνας να διαπραγματευτούν για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ περιέγραψε ως “ένα καλό πρώτο βήμα” την βούληση Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Προηγουμένως ωστόσο ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό, ο οποίος βρισκόταν ήδη στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι “επιτέλους μιλάμε ο ένας με τον άλλον και όχι για τον άλλον” και επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί δεν συνιστούν “τιμωρία”, αλλά λειτουργούν για την αποτροπή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

“Η ενότητα στην ΕΕ είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί την εισαγωγή δασμών. “Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αγορές δίκαιες και ανοιχτές. Είναι σημαντικό στην Ευρώπη να συμφωνήσουμε στην πορεία μας απέναντι στην Κίνα. Στην ΕΕ οι χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις οικονομικής πολιτικής. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη χώρα εξαγωγών στα αυτοκίνητα. Αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού, με σεβασμό προς τις μικρότερες χώρες, διαφορετικά ο εμπορικός κόσμος θα καταρρεύσει”, προειδοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ακόμη ότι δεν γνωρίζει τον λόγο της ακύρωσης της συνάντησης που θα είχε με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, διευκρίνισε ωστόσο ότι το ραντεβού δεν είχε οριστικοποιηθεί. Το κόμμα των Πρασίνων από το οποίο προέρχεται είναι πάντως είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στο Πεκίνο. Ο υπουργός Οικονομίας έχει σχολιάσει δυσμενώς την σχέση της Κίνας με την Ρωσία, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο χαρακτηρίσει τον πρόεδρο Λι Τζινπίνγκ “δικτάτορα”.

Related posts

Χαμάς: Τουλάχιστον 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

banks

COP28: Η Ρωσία ζητεί να αποφευχθεί μια “χαοτική” έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα

banks

Η Γαλλία χαιρέτισε την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας 24 ομήρων και την εκεχειρία που εφαρμόζεται

banks

Σολτς: “Καλά νέα” η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

banks

Περού: Η πρόεδρος Μπολουάρτε καταθέτει στις εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο Rolexgate

banks

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον ένας νεκρός από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ στο νότιο τμήμα της χώρας

banks