28.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
WORLD

Σολτς: “Καλά νέα” η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

Ανακούφιση προκαλεί η είδηση της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από διαμεσολάβηση Κατάρ, ΗΠΑ και Αιγύπτου. Για “καλά νέα” και για “επιτυχία” κάνουν λόγο Σολτς και Μπέρμποκ.

“Η συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων είναι καλά νέα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έπραξε το σωστό. Ευχαριστούμε όλες τις κυβερνήσεις που ενεπλάκησαν σε αυτό και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε διπλωματικά για να διασφαλίσουμε την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας”. 

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς το μεσημέρι της Τετάρτης ως προς τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την σταδιακή απελευθέρωση 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση πυρός τεσσάρων ημερών – αν και χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι για την περιγραφή της κατάστασης όπως π.χ. ανθρωπιστική παύση.

The agreement on the release of some hostages is good news. The Israeli government has done the right thing. We thank all the governments involved and continue to support them diplomatically to ensure that this agreement is successfully implemented.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 22, 2023

Η γερμανική κυβέρνηση για λόγους ασφαλείας κρατά πάντως ακόμη χαμηλούς τόνους ως προς τη δημοσιοποίηση περισσσότερων λεπτομερειών για το θέμα των ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γερμανοί υπήκοοι. Με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πάντως κάνει λόγο για “επιτυχία”.

Die angekündigte Freilassung einer ersten größeren Gruppe von #Geiseln ist ein Durchbruch – auch wenn nichts auf der Welt ihr Leid ungeschehen machen kann. Die humanitäre Pause muss genutzt werden, um lebensnotwendige Hilfe zu den Menschen in #Gaza zu bringen.

— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) November 22, 2023

Αναλυτικά, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών αναφέρει: “Η αναγγελία περί απελευθέρωσης της πρώτης μεγάλης ομάδας ομήρων αποτελεί επιτυχία, ακόμη κι αν τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να αναιρέσει τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Η ανθρωπιστική παύση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να προσφερθεί ζωτικής σημασίας βοήθεια στον λαό της  Γάζας”.

Η είδηση της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς κάνει απο τα ξημερώματα τον γύρο όλων των γερμανικών μέσων. Γερμανοί αναλυτές εστιάζουν τόσο στη διαμεσολάβηση του  Κατάρ και της Αιγύπτου αλλά και στον καταλυτικό ρόλο που φαίνεται να διαδραμάτισε η αμερικανική διπλωματία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο χαιρετίζουν τη συμφωνία

Την ίδια ώρα, πολλές είναι και οι διεθνείς αντιδράσεις για την συμφωνία, με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει έκκληση για την τήρησή της. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαράμ Αλ Θανί κάνει λόγο για μια “συνολική και βιώσιμη συμφωνία” η οποία  “θα τερματίσει τον πόλεμο και την αιματοχυσία”. 

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλώντας την Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Μάλιστα, όπως τόνισε, η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αξιοποιήσει τις επόμενες μέρες προκειμένου να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας.

Τη στήριξή του για την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός εξέφρασε και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επαναλαμβάνοντας την έκκληση  για μια “συνολική παύση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ  Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν όλη τη νύχτα, θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την στήριξή του αλλά και τη συμβολή του στη διαμόρφωση του σχεδίου της συγκεκριμένης συμφωνίας με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, η Χαμάς καλείται να απελευθερώσει συγκεκριμένα 30 παιδιά, 8 μητέρες και άλλες 12 γυναίκες. 

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Βόρεια Κορέα στον ΟΗΕ: Στα πρόθυρα “πυρηνικού πολέμου” η κορεατική χερσόνησος

banks

Γερμανία: Η Κομισιόν ενέκρινε την κρατική ενίσχυση ύψους 2,6 δισ. ευρώ προς την RWE

banks

Μόσχα: Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ουκρανικό μαχητικό Su-25 στην περιοχή της Χερσώνας

banks

ΗΠΑ: Πέθανε η Ρόζαλιν Κάρτερ, σύζυγος του 39ου προέδρου των ΗΠΑ

banks

Εν καιρώ πολέμου, οι τιμές στη Ρωσία καταγράφουν άλμα ενώ πλησιάζουν οι εκλογές

banks

Όμηρος ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε έπειτα από αποτυχημένη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για την απελευθέρωσή του

banks