Γιατροί, δικηγόροι, ταξιτζήδες, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί» των ατομικών επιχειρήσεων

Μέσους ετήσιους τζίρους (μέσα ποσά ακαθαρίστων εσόδων) κάτω από 30.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία για το 2023 οι 130 από τους 383 συνολικά κλάδους αυτοαπασχολουμένων, ενώ μόλις 61 κλάδοι δήλωσαν μέσους τζίρους πάνω από 100.000 ευρώ.

Ενδιάμεσα βρίσκονται άλλοι 192 κλάδοι με μέσους όρους ακαθαρίστων εσόδων πάνω από 30.000 και μέχρι 100.000 ευρώ. Τα μέσα ετήσια ποσά ακαθαρίστων εσόδων των ατομικών επιχειρήσεων απέχουν παρασάγγας από τα μέσα δηλωθέντα καθαρά εισοδήματά τους.

Τα δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα προκύπτουν λογιστικώς, αφού αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα οι δαπάνες των επιχειρήσεων. Τα μέσα ετήσια ποσά ακαθαρίστων εσόδων που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ τις οποίες υπέβαλαν 869.542 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις και απλογραφικά βιβλία, για το φορολογικό έτος 2023, περιλαμβάνονται σε αναλυτικό κατάλογο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για μια λίστα με τους μέσους όρους ετήσιου κύκλου εργασιών ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία καταρτίστηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και αφορά 383 συνολικά επαγγελματικούς κλάδους αυτοαπασχολουμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ετήσιου κύκλου εργασιών ανά ΚΑΔ αποτελεί ένα από τα κριτήρια που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς οι επαγγελματίες που ξεπερνούν τον μέσο όρο θα έχουν προσαύξηση 5% επί της διαφοράς στο ελάχιστο εισόδημα. Τα άλλα δύο κριτήρια είναι τα έτη άσκησης της δραστηριότητας και το μισθολογικό κόστος.

Υψηλότερα και χαμηλότερα ποσά

Από τη λίστα με τα επαγγέλματα και τους μέσους τζίρους που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ προκύπτουν, εξάλλου, τα εξής στοιχεία:

1) Τα υψηλότερα ποσά ετησίων ακαθαρίστων εσόδων δήλωσαν 203 χονδρέμποροι προϊόντων καπνού (μέσος τζίρος 1.202.704,40 ευρώ), 3.304 λιανέμποροι καυσίμων κίνησης (μέσος τζίρος 669.782,39 ευρώ), 67 παραγωγοί ζωοτροφών (μέσος τζίρος 476.685,56 ευρώ), 59 επιχειρήσεις επεξεργασίας και συντήρησης κρέατος (μέσος τζίρος 437.115,26 ευρώ), 75 κατασκευαστές πλαστικών ειδών συσκευασίας (μέσος τζίρος 341.554,09 ευρώ) και 7.518 φαρμακοποιοί (μέσος τζίρος 292.571,17 ευρώ).

2) Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσά ετήσιων τζίρων (μέσους ετήσιους τζίρους κάτω από 10.000 ευρώ) δήλωσαν 396 ατομικές επιχειρήσεις γραφείων είσπραξης και γραφείων οικονομικών-εμπορικών πληροφοριών, 754 επιδιορθωτές υποδημάτων και δερματίνων ειδών, 3.355 επισκευαστές ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης, 1.549 ατομικές επιχειρήσεις χρηματικής διαμεσολάβησης, 381 ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, 1.446 λιανέμποροι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και λαϊκές αγορές, 62 επιχειρήσεις ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων και 516 επισκευαστές ρολογιών και κοσμημάτων.

Ποιοι δήλωσαν αυξημένα ακαθάριστα έσοδα

Ενδεικτικά, για ορισμένα επαγγέλματα τα επιμέρους στοιχεία έχουν ως εξής:

  • Εκμεταλλευτές ταξί. Τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται ταξί ήταν 29.108 το 2022 και 29.206 το 2023. Για το 2022 δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 16.281 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 2023 δήλωσαν κατά μέσο όρο 18.594,84 ευρώ, δηλαδή περισσότερα κατά 14,21%.
  • Δικηγόροι. Το μέσο ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν 35.967 δικηγόροι για το 2022 ανήλθε σε 22.890 ευρώ. Για το 2023 το μέσο ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν 35.326 δικηγόροι έφθασε τα 23.720,85 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,63%.
  • Γιατροί (δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων). 23.471 ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί δήλωσαν για το 2022 μέσα ακαθάριστα έσοδα 46.640 ευρώ. Για το 2023, οι γιατροί που υπέβαλαν δηλώσεις ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανήλθαν σε 23.283 και δήλωσαν μέσα ακαθάριστα έσοδα 44.337,40 ευρώ, μειωμένα κατά 4,94%.
  • Οδοντίατροι. Για το 2022 τα μέσα ακαθάριστα έσοδα που δήλωσαν 10.907 οδοντίατροι ήταν 28.289 ευρώ. Για το 2023 τα μέσα ακαθάριστα έσοδα 10.767 οδοντιάτρων ανήλθαν σε 32.477,04 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,80%.
  • Μεσίτες ακινήτων. Για το 2022 οι μεσίτες ακινήτων που υπέβαλαν δηλώσεις ήταν 3.284 και δήλωσαν κατά μέσο όρο ετήσιο τζίρο 15.733 ευρώ. Για το 2023, 3.723 μεσίτες δήλωσαν κατά μέσο όρο τζίρο 15.123,41 ευρώ, μειωμένο κατά 3,87%.
  • Ιδιοκτήτες μπαρ. Για το 2022, 29.775 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 37.777 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 2023, 28.751 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κατά μέσο όρο ακαθάριστα 43.524,90 ευρώ, αυξημένα κατά 15,21%.
  • Υδραυλικοί. Στον κλάδο απασχολούνταν το 2022 συνολικά 8.506 φυσικά πρόσωπα. Το μέσο ακαθάριστο εισόδημά τους για το 2022 ανήλθε σε 29.463 ευρώ. Το 2023 οι υδραυλικοί ήταν 8.977. Το μέσο ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν για το έτος αυτό ανήλθε σε 32.354,33 ευρώ, αυξημένο κατά 9,81%.
  • Μαραγκοί. 4.904 μαραγκοί δήλωσαν για το 2022 ακαθάριστα έσοδα 32.913 ευρώ κατά μέσο όρο. Το 2023 οι μαραγκοί έφθασαν τους 5.394 και το μέσο ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν για το έτος αυτό ήταν 35.593,01 ευρώ, αυξημένο κατά 8,14%.
  • Ηλεκτρολόγοι. Στον κλάδο δραστηριοποιούνταν 8.473 φυσικά πρόσωπα το 2022 και 8.864 φυσικά πρόσωπα το 2023. Το μέσο ακαθάριστο εισόδημα ανήλθε για το 2022 στο ποσό των 32.635 ευρώ και για το 2023 στο ποσό των 36.300,93 ευρώ, αυξημένο κατά 11,23%.
  • Αρχιτέκτονες. Για το 2022, 10.468 αρχιτέκτονες δήλωσαν κατά μέσο όρο ακαθάριστα έσοδα 18.765,91 ευρώ. Για το 2023, 10.643 αρχιτέκτονες δήλωσαν, κατά μέσο όρο, ακαθάριστα έσοδα 20.552,66 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 9,52%.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Βραζιλία φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος “στόχος” των ΗΠΑ – “Υπάρχει κίνδυνος καταφυγής στη στρατιωτική ισχύ”

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανησυχεί για τον "κίνδυνο καταφυγής στη στρατιωτική ισχύ από τις ΗΠΑ" στην επικράτεια του πελώριου κράτους της Λατινικής Αμερικής, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να χαρακτηρίσει δυο συμμορίες που δρουν στη χώρα "τρομοκρατικές" οργανώσεις, σύμφωνα με επιστολή προς το κοινοβούλιο που μπόρεσε να συμβουλευτεί το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Βραζιλιάνος κεντροαριστερός πρόεδρος

Οι ΗΠΑ εκφράζουν “μεγάλη ανησυχία” για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Κίνας

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε σε ανακοίνωσή της χθες Δευτέρα τη "μεγάλη ανησυχία" της για τη δοκιμή από το πολεμικό ναυτικό της Κίνας διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM) στον Ειρηνικό ωκεανό. "Την περίοδο που οι ΗΠΑ εργάζονται πιο σκληρά παρά ποτέ για να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, η Κίνα κάνει το

Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 6,4% στον τζίρο των αλυσίδων στο πρώτο πεντάμηνο – Κόβουν το «έξω» οι καταναλωτές

Η μάχη των τιμών όχι μόνο δεν ανέκοψε την αναπτυξιακή δυναμική του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, αλλά συνδυάστηκε με νέα διεύρυνση της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν σχεδόν 350 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών τους, με τις πωλήσεις να φθάνουν τα 5,753 δισ. ευρώ

Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται τα μισθώματα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και περιφέρεια

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο γίνεται ακόμη δυσκολότερη ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς η ανοδική πορεία των ενοικίων συνεχίζεται τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις της περιφέρειας. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τα ζητούμενα μισθώματα καταγράφουν μέση ετήσια αύξηση περίπου 7% στην Αττική και

Μετωπική Σαμαρά – Μαξίμου: Οι κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, η αντίδραση της κυβέρνησης και στο… βάθος το νέο κόμμα

Σε μετωπική εξελίσσεται πλέον η κόντρα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Αντώνη Σαμαρά μετά τις πρόσφατες αιχμηρές αναρτήσεις του πρώην πρωθυπουργού στο TikTok, αλλά και την αίτησή του στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών. Της Στεφανίας Κασίμη Η κυβερνητική πλευρά εξέλαβε τα βίντεο ως ευθεία βολή κατά της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας σαφείς

Bloomberg: Ο εφοπλιστής των δεξαμενόπλοιων που κερδίζει εκατομμύρια από τα δρομολόγια στα Στενά του Ορμούζ

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Περσικού Κόλπου άρχισε διακριτικά να εξάγει το αργό πετρέλαιό του παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στα Στενά του Ορμούζ. Πολύ σύντομα, η μυστική αυτή επιχείρηση αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη, ώστε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν ήδη επανέλθει σχεδόν στα προπολεμικά επίπεδα διέλευσης

Γαλλία και Πορτογαλία ενεργοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

"Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό πίεση, η Ευρώπη ανταποκρίνεται από κοινού", δήλωσε η Εύα Χρντσιρόβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφορικά με τις μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές σε πολλές χώρες της ΕΕ. Όπως τόνισε, "αυτό το καλοκαίρι, προετοιμάζουμε προληπτικά έναν αριθμό-ρεκόρ πυροσβεστών, 777 πυροσβέστες, ενώ τα 22 αεροσκάφη μας και τα πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να

Ελλάδα – Ιταλία: Οι τρεις πυλώνες της νέας Αεροπορικής Συμμαχίας

Μέσα από τρεις νέους πυλώνες συνεργασία στον αεροπορικό τομέα, Ελλάδα και Γαλλία εμβαθύνουν τους αμυντικούς τους δεσμούς, μετά την απόφαση για πρόσκτηση 2 φρεγατών FREMM κλάσης Bergamini από το Πολεμικό Ναυτικό. Του Χρήστου Μαζανίτη Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας, Αντιπτεράρχου Antonio Conserva, στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον

Related Articles

Popular Categories