26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
MARKETS

«Γκαζώνει» η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

«Γκαζώνει» η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Απότομη άνοδο καταγράφουν την Τρίτη (14/11) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Federal Reserve ίσως τελείωσε με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για υποχώρηση στο 3,3%. Σε μηναία βάση, ο δείκτης δεν εμφάνισε μεταβολή μετά τη αύξηση κατά 0,4% που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,0% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1% και 0,3% αντίστοιχα. Toν προηγούμενο μήνα είχε σημειώσει ετήσια άνοδο 4,1%.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων άρχισαν να πέφτουν αισθητά, με το 10ετές να υποχωρεί κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,48% και το 2ετές κατά 19 μονάδες βάσης, κάτω από το 4,9%.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,29% στις 34.781,45 μονάδες, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα κατά 1,68% στις 4.485,73 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει «άλμα» 2,10% στις 14.057,03 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία του CME Group δείχνουν ότι οι traders πλέον τοποθετούν στο 100% την πιθανότητα η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στην τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν να εξετάζουν την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να επιστρέψει το 2024 στις μειώσεις των επιτοκίων της εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει, δίνοντας έτσι περιθώρια στη Fed να χαλαρώσει την πολιτική της.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #πληθωρισμός #τιμές_καταναλωτή #FED #επιτόκια #ΟΜΟΛΟΓΑ

Related posts

Μικρές απώλειες στις Ευρωαγορές με το βλέμμα στα ομόλογα

banks

Στο έλεος των νέων τραπεζικών πιέσεων η Wall Street

banks

Πτώση στη Wall Street μετά το αβέβαιο ξεκίνημα του μήνα

banks

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τις ευρωεκλογές- «Κατρακυλούν» οι γαλλικές τράπεζες

banks

Ασιατικές αγορές: Άνοδος με αμερικανικό… αέρα

banks

Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

banks