28.8 C
Athens
July 4, 2024
Image default
WORLD

Γκι Φερχόφστατ: Τι έμαθαν τα ακραία κόμματα από το Brexit

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στην ανανεωμένη, μετά τις ευρωεκλογές, θητεία της, εν μέσω μιας “νέας βίαιης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων”, τέθηκαν στο τραπέζι του πολύ δυναμικού πάνελ του 28ου ετήσιου 28th Annual Economist Government Roundtable στην συζήτηση με θέμα “Europe’s future after a renewed mandate” με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, του Γκι Φερχόφστατ, πρώην μέλους του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και του Τόμι Χουχτάνεν, εκτελεστικού διευθυντής του Wilfried Martens Centre for European Studies.

“Καλώς ορίσατε στη νέα βίαιη τάξη πραγμάτων. Έχουμε τον Σι στο Πεκίνο, έχουμε τον Πούτιν στη Μόσχα και τα πράγματα δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Η παγκόσμια πολιτική σκηνή θα κυριαρχείται από άτομα που ως δημοκράτη δεν μου αρέσουν. Πρόκειται για μια βάρβαρη τάξη πραγμάτων και έτσι θα παραμείνει τις επόμενες δεκαετίες. Όχι μόνο πολιτικά αλλά και στρατιωτικά (βλέπε το παράδειγμα της Ουκρανίας), τεχνολογικά (δείτε τι σημαίνει με την κόντρα μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και ΗΠΑ και Κίνας). Έχουμε μπει εδώ και χρόνια στην αποπαγκοσμιοποίηση λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία”, τόνισε ο κ. Βερχόφσταντ, πρόεδρος του European Movement International, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σκηνικό τα έθνη έχουν μόνο μια επιλογή: να ενταχθούν σε κάποιο μεγάλο περιφερειακό οργανισμό.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν.

Όπως εξηγεί, αυτό έγινε γιατί πια, δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια χώρα αν βρίσκεται έξω από μια μεγάλη ομπρέλα κρατών.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο η Ευρώπη είναι έτοιμη γι’ αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να είμαστε έτοιμοι όσο δεν υπάρχει πραγματική αμυντική ένωση. “Ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από την Αμερική για εξοπλισμούς αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε το ένα δέκατο από αυτά που κάνει η Αμερική”, είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ούτε θεσμικά επειδή έχει κολλήσει στο θέμα της ομοφωνίας. Όλες αυτές οι αδυναμίες, σύμφωνα με τον Φερχόφσταντ έριξαν νερό στο μύλο των ακραίων κομμάτων σε αυτές τις ευρωεκλογές.

“Η αποστροφή στο κέντρο είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αποτελεί συνδυασμό τριών στοιχείων: της πολιτικής κρίσης, μια πολλαπλής κρίσης με τη μετανάστευση η οποία δεν έτυχε καλής διαχείρισης στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειάστηκε 15 χρόνια για να συμφωνήσει με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό! Αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια. Επίσης το πρόβλημα της ανισότητας. Το καπιταλιστικό σύστημα δημιούργησε ανισορροπία πιο σοβαρή απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η απώλεια θέσεων εργασίας από τη μεσαία τάξη που αντικαταστάθηκαν από χαμηλά αμοιβόμενες εργασίες προκάλεσε δυσαρέσκεια. Και οι πολιτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για κοκτέιλ διαφορετικών στοιχείων που εξηγούν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου το 1/3 των κρατών της ΕΕ μπορεί να καταλήξει με ακραία κόμματα”, τόνισε ο Φερχόφσταντ, ο οποίος όμως έσπευσε να προσθέσει ότι το Brexit τελικά συνέτισε και τα ακραία κόμματα που δεν επιδιώκουν πια την έξοδο από την ΕΕ.

Όπως εξήγησε, αντιθέτως προμοτάρουν μια χαλαρή ένωση για να μπορούν να έχουν το πάνω χέρι.

Τέλος, προέβλεψε ότι και στη Βρετανία, ο Στάρμερ μετά τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές, η πρώτη κίνηση που θα κάνει θα είναι η επιστροφή της χώρας του στην κοινή αγορά.

“Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ”

Από την πλευρά του, ο Τόμι Χουχτάνεν, εκτελεστικός διευθυντής του Wilfried Martens Centre for European Studies, τόνισε την ανάγκη της ψυχραιμίας της Ευρώπης απέναντι σε όσα συμβαίνουν παγκοσμίως.

“Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε με τη νέα διοίκηση, αν είναι Τραμπ. Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Όποιος και αν κερδίσει πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε μαζί του και να είμαστε ρεαλιστές. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο τις ΗΠΑ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία”.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία, δήλωσε αισιόδοξος για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν “έστω και οριακά”.

“Θα έχει όμως αρκετά μπλόκα στο Κοινοβούλιο εξαιτίας των δυνάμεων αλλά η πλειοψηφία είναι ακόμα εκεί. Το Λαϊκό Κόμμα υπερτερεί. Το θέμα είναι πόσο πειθαρχημένοι είναι. Πιστεύω ότι θα είναι οριακή η ψήφος, θα υπάρξει όμως υπεύθυνη συμπεριφορά. Στο όνομα της ελάχιστης σταθερότητας και για να μην γίνουν οι κρίσεις της Ευρώπης ακόμα μεγαλύτερες”.

Related posts

Ιταλία: “Τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση πολιορκίας, λόγω γρίπης και κορονοϊού”, λένε οι Ιταλοί γιατροί

banks

Τουρκία: Βαριές ποινές σε Ντεμιρτάς και άλλους Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

banks

Ο Σαρλ Μισέλ ζητά εγγυήσεις από τον Αζέρο πρόεδρο για την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

banks

Ford: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη στο α’ τρίμηνο – “Αγκάθι” το τμήμα “Model e”

banks

Η Ινδία ετοιμάζεται να αποκτήσει και τρίτο αεροπλανοφόρο υπό τον φόβο της Κίνας

banks

ΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τη Μέση Ανατολή συγκαλεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου ο Σαρλ Μισέλ

banks