17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Η Ινδία ετοιμάζεται να αποκτήσει και τρίτο αεροπλανοφόρο υπό τον φόβο της Κίνας

Η Ινδία σχεδιάζει να ενισχύσει τον στόλο της με ένα ακόμη αεροπλανοφόρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη ναυτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Το Συμβούλιο Αμυντικών Εξοπλισμών της χώρας -με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ράτζναθ Σινγκ- αναμένεται να εγκρίνει την κατασκευή του δεύτερου εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρου την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς πρόκειται για εμπιστευτικό ζήτημα.

Το νέο αεροπλανοφόρο των 45.000 τόνων, αξίας 400 δισ. ρουπιών ή 4,8 δισ. δολαρίων, θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 28 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ θα “στελεχωθεί” με γαλλικά αεροσκάφη Rafale.

Με τη νέα προσθήκη, το ναυτικό της Ινδίας θα διαθέτει συνολικά τρία αεροπλανοφόρα, αφού πέρυσι ενέταξε στον στόχο της το πρώτο ινδικής κατασκευής INS Vikrant που ναυπήγησε η Cochin Shipyard Ltd, ενώ διαθέτει και ένα αεροπλανοφόρο ρωσικής κατασκευής.

Στόχος της Ινδίας είναι να ενισχύει τη ναυτική δύναμή της στον Ινδικό Ωκεανό, όπου η Κίνα -κάτοχος του μεγαλύτερου στόλου στον κόσμο, με 370 πλοία και υποβρύχια- εντείνει όλο και περισσότερο την παρουσία της στην περιοχή. Παράλληλα, η Ινδία θα αυξήσει τη δυνατότητα επιρροής της στις θάλασσες καθώς θα διευρύνει τη δυνατότητά της να είναι συνεχώς παρούσα σε μακρινές περιοχές, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Εκπρόσωποι του ινδικού υπουργείου Άμυνας και του Ινδικού Ναυτικού αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ινδικός Ωκεανός είναι σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικοποιημένη ζώνη, αφού αναπτύσσονται εκεί έως και 125 πολεμικά πλοία, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την εισβολή της Ουάσιγκτον στην Καμπούλ που οδήγησε στον τριπλασιασμό της ναυτικής παρουσίας στην περιοχή. 

Εξέλιξη που έχει αναγκάσει τη χώρα της Νότιας Ασίας να ενεργοποιηθεί και αυτή περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδία έχει βάλει στόχο να διαθέτει τουλάχιστον 160 πολεμικά πλοία μέχρι το 2030 και 175 έως το 2035, με το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης να ανέρχεται σε 2 τρισ. ρουπίες, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των σχεδίων του Νέου Δελχί. Περισσότερα από 60 σκάφη του ινδικού ναυτικού βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε διάφορα στάδια κατασκευής, με βάση της πηγές που επικαλείται το Bloomberg. 

Η χώρα έχει εντείνει επίσης τις περιπολίες που κάνουν τα πολεμικά πλοία της στην περιοχή, εν μέσω των εντεινόμων ανησυχιών για την αυξανόμενη ναυτική ικανότητα της Κίνας.

Η Ινδία έχει επίσης προχωρήσει στην αναβάθμιση των αεροπορικών της εγκαταστάσεων στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ, ώστε τα αεροσκάφη της να μπορούν να προσγειώνονται και τη νύχτα, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί καλύτερα τα στενά της Μαλάκα, της Σούντα και του Λομπόκ στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, καθώς το νησιωτικό σύμπλεγμα χρησιμοποιείται από την Ινδία και τους εταίρους της για θαλάσσια επιτήρηση.

Related posts

Ρώσος πρέσβης: “Βαρύ σφάλμα” η απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

banks

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για ρωσικό σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια

banks

Ο Ολλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Ρούτε φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ

banks

Καζακστάν: Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 50% το 2022

banks

Ευρωζώνη: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις

banks

Γεωργία: Ο εθνικός αερομεταφορέας απαγόρευσε στην πρόεδρο της χώρας να ταξιδεύει εξαιτίας αρνητικών σχολίων της για τη Ρωσία

banks