27.1 C
Athens
July 3, 2024
Image default
MARKETS

Δεύτερη εβδομάδα κερδών στη Wall Street- «Άλμα» για τον Nasdaq

Δεύτερη εβδομάδα κερδών στη Wall Street- «Άλμα» για τον Nasdaq

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι βασικοί δείκτες επανήλθαν στα κέρδη και μάλιστα με δυναμικό τρόπο. Πρωταγωνιστής ο τεχνολογικός κλάδος με ημερήσιο «άλμα» περίπου 2%. Αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε στα ομόλογα, ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η Wall Street ανέκαμψε από την πτώση της Πέμπτης (9/11), η οποία ήρθε ως επακόλουθο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για τα επιτόκια. Παράλληλα, οι χθεσινές απώλειες τερμάτισαν το μεγαλύτερο ανοδικό σερί εδώ και δύο χρόνια για τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite.

Την Παρασκευή (10/11) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 391,16 μονάδες ή 1,15% και έκλεισε στις 34.283,10 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 «ανέβηκε» 1,56% στις 4.415,24 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,05% στις 13.798,11 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον περασμένο Μάιο.

Η σημερινή άνοδος ήταν αρκετή για να οδηγήσει τους τρεις βασικούς δείκτες στα θετικά πρόσημα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,3%, ενώ ο Dow κέρδισε περίπου 0,7%. Ο Nasdaq κατέγραψε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση, με άνοδο περίπου 2,4%.

Αναφορικά με τα μάκρο, τα βλέμματα «πέφτουν» στην έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις λιανικές πωλήσεις, που θα δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το αν αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια η Fed ή όχι. Στα σημερινά στοιχεία, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν ξανά. Συγκεκριμένα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 60,4 μονάδες τον Νοέμβριο από 63,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάιο. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή μετά το «άλμα» άνω των 10 μονάδων βάσης την Πέμπτη.

Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε να αποτρέψει την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,43 δολάρια ή 1,9% και έκλεισε στα 77,17 δολάρια στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο το συμβόλαιο έχασε 4,2% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα. Το Brent παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 1,8% φθάνοντας στα 81,43 δολάρια το βαρέλι σε ημερήσια βάση, χάνοντας 4,1% στην εβδομάδα.

Απώλειες σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση κατέγραψε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ολοκληρώνει την πρώτη πτωτική εβδομάδα εδώ και ένα μήνα. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 32,10 δολάρια ή 1,6% στα 1.937,70 δολάρια στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Απριλίου. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο έχασε 3,1% και κατέγραψε τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες εδώ και πέντε εβδομάδες.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #FED #Πάουελ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός #καταναλωτικό_κλίμα #ΟΜΟΛΟΓΑ #πληθωρισμός

Related posts

Στα «κόκκινα» η Ασία, λόγω Fed- Στο -3% το Χονγκ Κονγκ

banks

Νέο υψηλό 10 μηνών για τον S&P 500

banks

«Βυθίστηκε» η Wall Street-Παραμένει το αδιέξοδο με το αμερικανικό χρέος

banks

Θετικό πρόσημο στη Wall Street κόντρα στις τραπεζικές ανησυχίες

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά την εβδομάδα ισχυρών κερδών

banks

Wall Street: Δεύτερη μέρα πτώσης- 400 μονάδες κάτω ο Dow Jones

banks