Πολιτική

Για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή η κα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις ιδιαίτερα με τον τρόπο που λειτουργεί ο Πρόεδρος Τραμπ. Οτιδήποτε και αν γίνει, πάμε για πολύ μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές και ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως τον ξέραμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον χώρο της Μέσης Ανατολής θεωρώ ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά και στον χώρο της ναυσιπλοΐας που είναι πολύ σημαντικό θέμα και για τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται και επωάζονται αλλαγές που θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα που είναι σημαντικό θέμα όχι μόνο για τις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως – άρα θα έχουμε επιπτώσεις στην οικονομία- αλλά και για την Ελλάδα που είναι μία μεγάλη και ισχυρή δύναμη. Η πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή απαιτεί στο τέλος αυτής της σύγκρουσης να υπάρξουν συμφωνίες για όλα τα ζητήματα, που είναι απολύτως ανοιχτά και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να γεννήσουν ανά πάσα στιγμή τρομοκρατία, τρομακτικά κύματα μετανάστευσης. Το συνολικό σκηνικό γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα είναι πάρα πολύ δύσκολο και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις νομίζω ότι θα οδηγήσουν σε συνολικές συμφωνίες».
Για τις δηλώσεις Φιντάν
«Η Τουρκία δεν είναι είδε ποτέ με θετικό μάτι τη συνεργασία της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ, αντίστοιχα και με την Αίγυπτο, και τότε υπήρχαν διαφωνίες. Δεν έχουμε λόγο να εξηγήσουμε στους Τούρκους γιατί κάνουμε κάποιες συμμαχίες στην εξωτερική πολιτική. Θεωρώ ότι είναι σωστή η άποψη του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Ελλάδα και δεν θα ρωτήσει κανέναν» είπε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός και πρόσθεσε:
«Το Ισραήλ έχει ξεφύγει από τη χώρα που ήταν η δημοκρατική χώρα της Μέσης Ανατολής, που λειτουργούσε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις δημοκρατικές διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μπει στη λογική ενός τελειωτικού πολέμου και ο τρόπος που λειτουργεί και στα νότια του Λιβάνου, αλλά και στο θέμα των παλαιστινιακών εδαφών, ξεφεύγει από κάθε αντίληψη αποδοχής Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορούμε ως Ελλάδα να μη διαφωνούμε και να μην το λέμε με απόλυτο τρόπο και ως ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που λειτουργεί το Ισραήλ. Η χώρα μας έχει κινδύνους, δεν είμαστε στο κέντρο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη μας ασπίδα. Επομένως την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου θα χρειαστεί και εμείς κάποια στιγμή να την επικαλεστούμε και τότε θα πρέπει να βρούμε συμμάχους. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ καθαροί στο ότι δεν δεχόμαστε και δεν καλύπτουμε καμία καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου».
Για το αίτημα για εκλογές
Σχετικά με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για εκλογές, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «το αίτημα των εκλογών τίθεται στη λογική του να δείξει ότι υπάρχει στη χώρα ένα περιβάλλον κυρίως όσον αφορά στο θέμα των θεσμών και δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που ζούμε δεν είναι μία σταθερότητα, είναι μία στασιμότητα, στα όρια του βάλτου όσον αφορά στους θεσμούς. Το αίτημα των εκλογών τίθεται για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης, η οποία ολισθαίνει όλο και περισσότερο».
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο θέμα του Μακάριου Λαζαρίδη λέγοντας ότι «έχει προκύψει το θέμα με τον κ. Λαζαρίδη για το οποίο η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πολύ καθαρά μέσα από τα έγγραφα του υπουργείου Παιδείας, αλλά ξεχνάμε ότι ο κ. Λαζαρίδης είναι και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Λέσβο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000 κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν ελεγχθεί για τον αφθώδη πυρετό 200 και αν συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό θα φτάσει Οκτώβρης και δεν θα έχουν ελεγχθεί οι μονάδες του αφθώδους πυρετού που έχει εισαχθεί από την Τουρκία. Η Λέσβος δεν είναι μόνο τουριστικό νησί αλλά και με μεγάλη κτηνοτροφία. Ο δημόσιος διάλογος για το πτυχίο Λαζαρίδη έχει φάει πολλές ώρες και δεν ασχολείται με τα θέματα της αρμοδιότητάς του».
Σε άλλο σημείο η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «όταν υπάρχουν μείζονα ζητήματα όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών δεν μπορεί παρά η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ασχοληθεί. Βέβαια και το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία στον πελατειασμό, κανένα κόμμα δεν έχει ξεφύγει από αυτή την ιστορία, αλλά το ΠΑΣΟΚ έκανε μια προσπάθεια να τον αντιμετωπίσει: δηλαδή έκανε τον ΑΣΕΠ, το opengov κ.α. Πρέπει να πούμε όλοι «ποτέ ξανά» και να το χτυπήσουμε» και πρόσθεσε:
«Το ΠΑΣΟΚ βάζει σημαντικά θέματα, όπως τα ενοίκια, το αγροτικό κλπ και έχει συγκεκριμένες θέσεις. Είναι και ένα δικό μας θέμα να ξεπεράσουμε την εμμονή και το πιπεράτο των ΜΜΕ να ασχολούνται με συγκεκριμένα άτομα και το θέμα των σκανδάλων και με αφορμή το θέμα των σκανδάλων να φέρνουμε στο προσκήνιο ζητήματα που έχουμε προτάσεις. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και εφόσον θέλει να γίνει κυβέρνηση και δεν θέλει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας, να κάνει προτάσεις».
Ακούστε το ηχητικό:

