32.5 C
Athens
June 24, 2024
Image default
BUSINESS

Διπλό όφελος για τις εισηγμένες από τη μείωση επιτοκίων

Σειρά άμεσων και έμμεσων ωφελειών προσδοκούν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες από την πολιτική αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η οποία ξεκίνησε μεν πριν από λίγες ημέρες αλλά παραμένει άγνωστο πώς θα προχωρήσει. Ζητούμενο, δηλαδή, αποτελεί το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί στο μέλλον (όπως λέγεται ένα νέο ψαλίδι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανολογείται βάσιμα τον προσεχή Σεπτέμβριο).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, κάθε περίπτωση εισηγμένης εταιρείας αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση για το κατά πόσο θα μπορέσει να ωφεληθεί.

Για παράδειγμα, οι ΑΕΕΑΠ ευνοούνται όχι μόνο γιατί θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους να περιορίζεται (πάντως, αρκετές από αυτές έχουν εδώ και χρόνια «κλειδωμένο» επιτόκιο για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των δανείων τους μέσω εταιρικών ομολόγων και προϊόντων της αγοράς παραγώγων), αλλά και γιατί οι μειώσεις των επιτοκίων επηρεάζουν ανοδικά τις αποτιμήσεις των ακινήτων, όταν οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί.

Εξαγωγικοί όμιλοι όπως η ElvalHalcor (έχει και αυτή κλειδωμένο επιτόκιο για ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων της) επιθυμούν μια μείωση των επιτοκίων, με την προσδοκία ότι κάτι τέτοιο θα τονώσει τη ασθενική τρέχουσα ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε εισηγμένες άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση (πχ Κλωσ/γία Ναυπάκτου) προκειμένου να τονωθεί η πολύ χαμηλή ζήτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών για ρούχα.

Στην εγχώρια αγορά του χάλυβα, οι περισσότερες εταιρείες είναι φορτωμένες με σημαντικού ύψους δάνεια (π.χ. ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν). Πέρα όμως από το άμεσο όφελος που θα προκύψει στο κόστος χρηματοδότησής τους, μια υποχώρηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποφέρει σε αυτές και πρόσθετο όγκο εργασιών. Συγκεκριμένα, πολλά σχεδιασμένα επενδυτικά έργα έχουν μέχρι σήμερα καθυστερήσει από τους πελάτες των εταιρειών αυτών, προκειμένου οι τελευταίοι να αποφύγουν τα υψηλά επιτόκια. Οπότε, τώρα που το κόστος του χρήματος ξεκίνησε να αποκλιμακώνεται, είναι πιθανόν να δούμε την εκκίνηση αυτών των projects, άρα την αύξηση του όγκου των εργασιών για τις προαναφερθείσες εισηγμένες.

Επιπλέον, πολλές εισηγμένες εταιρείες δεν περιμένουν απλά την υποχώρηση των επιτοκίων, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος χρηματοδότησής τους, αλλά αντίθετα προχωρούν σε κινήσεις προκειμένου να μειώσουν το ποσό των ανοιγμάτων τους προς τις τράπεζες.

Για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα η ΣΙΔΜΑ πούλησε τη ρουμανική θυγατρική της έναντι εννέα εκατ. ευρώ (ισόποση μείωση δανεισμού), ή ακόμη πέρυσι η Unibios είχε ρευστοποιήσει τμήμα του ακινήτου της στη Μαγνησία που δεν χρησιμοποιούσε για λειτουργικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να αποπληρώσει τμήμα των υποχρεώσεών της. Σε πώληση αγροτεμαχίου στον Ασπρόπυργο προέβη πρόσφατα και η Μαθιός Πυρίμαχα, εισπράττοντας 400 χιλ. ευρώ.

Η Space Hellas συγκαταλέγεται στις εταιρείες που αναμένεται να περιορίσει μέσα στο 2024 τον τραπεζικό της δανεισμό, μέσα από τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που προβλέπεται να δημιουργήσει, ενώ δεν λείπουν και κάποιες λίγες εταιρείες οι οποίες κατέφυγαν (π.χ. Interwood-Ξυλεμπορία) ή και ενδέχεται να καταφύγουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Related posts

Γουίλιαμς (Fed Νέας Υόρκης): Υψηλός πληθωρισμός και το 2024

banks

Mermeren: Στα 2,1 ευρώ το καθαρό μέρισμα 2023

banks

EBITDA 30,1 εκατ. ευρώ για την Intralot το πρώτο τρίμηνο

banks

ΑΒΑΞ: Μεταβίβαση του 1,54% από Χρ. Ιωάννου σε Κ. Κουβαρά και Κ. Μιτζάλη

banks

Έρευνα EY: Οι Έλληνες καταναλωτές αλλάζουν και ξοδεύουν λιγότερο

banks

ΥΠΑΝ: Ξεκινά στις 28-30 Μαΐου το πρόγραμμα ενίσχυσης γυμναστηρίων και παιδότοπων

banks