22.2 C
Athens
September 19, 2024
Image default
ECONOMY

Δόμνα Μιχαηλίδου: Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ – Όραμα, σχέδιο και κοινοτοπίες

- Δόμνας Μιχαηλίδου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργού

«Φτωχό το καλάθι της ΔΕΘ», «χωρίς όραμα και στρατηγική οι εξαγγελίες», «ψίχουλα οι παροχές» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις σκιαγραφούν το είδος και ύφος της κριτικής απέναντι στα μέτρα που ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ανακοινώνει κάθε χρόνο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια κριτική που επαναλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβρη, χρόνια τώρα, σχεδόν μονότονα, άλλες φορές στείρα αντιπολιτευτικά, άλλες προσχηματικά κι άλλες ουσιαστικά, όταν στοιχειοθετείται  και στηρίζεται σε επιχειρήματα.

Φέτος δεν ακούστηκε κάτι διαφορετικό! Η αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από τον αντιπολιτευόμενο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο μίλησαν για «φτωχά μέτρα, χωρίς όραμα και στρατηγική».

Είναι όμως έτσι; Πώς κοστολογούνται τα μέτρα και πώς στοιχειοθετείται η έλλειψη στρατηγικής; Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης, αν όχι το προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης με το οποίο η Νέα Δημοκρατία κέρδισε δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές; Οι 45 συνολικά παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, αποτελούν ή όχι μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του κυβερνώντος κόμματος;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι δεν κρατάει κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές ώστε με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα και ορίζοντα το 2027, να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε: Μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στο κόσμο, αμυντικά θωρακισμένη, με θετικές προοπτικές για την οικονομία της και με μέριμνα ώστε ο παραγόμενος πλούτος να μοιράζεται δίκαια ώστε κανένας να μην μένει πίσω.

Όσοι ζουν, εργάζονται, έχουν οικογένεια και επιχειρούν στην Ελλάδα, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, είναι μέτρα που αντικατοπτρίζουν το ιδεολογικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, ως ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα.

Για παράδειγμα! Η μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ήταν και παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης διότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφ’ ενός μεν αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητα τους, αφετέρου ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα που χρειάζεται η χώρα. Μέχρι τώρα έχουν μειωθεί πάνω από 30 φόροι και από την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε μία ακόμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, της τάξης του 1%. Καταργείται μετά από 13 χρόνια εφαρμογής του το Τέλος Επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών και μονιμοποιείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Στα εργασιακά, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950€ και του μέσου μισθού στα 1500€ είναι ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος της κυβέρνησης, καθόλου εύκολος ή αυτονόητος γιατί η επίτευξή του προϋποθέτει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα κριθεί για την επίτευξή του. Την 1η Απριλίου του 2025 θα ανακοινωθεί η 5η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τη ΝΔ, είναι επίσης θέμα αρχής το επίδομα ανεργίας να αναμορφωθεί, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Δεν ταιριάζει στο προφίλ της παράταξής μας η μορφή του επιδόματος ανεργίας όπως είναι σήμερα: ίδιο για όλους είτε έχουν εργασθεί 3, είτε  20, είτε 35 χρόνια. Αυτή η ισοπέδωση όχι μόνο δεν αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως άλλοθι για αδήλωτη εργασία.

Η στήριξη της οικογένειας και των νέων ήταν επίσης μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Θεωρούμε ότι κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, να τους δώσει την δυνατότητα να εναρμονίζουν τον επαγγελματικό με τον οικογενειακό τους βίο. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι διαθέσιμες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αυξάνονται οι δικαιούχοι. Από φέτος, 173.000 κουπόνια (vouchers) και 20.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα δώσουν διέξοδο σε εργαζόμενους με παιδιά και θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε συνδυασμό δε με το πρόγραμμα πρώτης κατοικίας «Σπίτι μου» ΙΙ, το οποίο θα έχει αυξημένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, βελτιώνονται οι συνθήκες ώστε τα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια.

Θα περίμενε κανείς ότι στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η αντιπολίτευση θα αντιπαραθέσει τη δική της πολιτική, βασισμένη στο αντίστοιχο δικό της ιδεολογικό πλαίσιο. Αντί αυτού, η κριτική τους υπήρξε ισοπεδωτική και μηδενιστική, ενίοτε δε και τοξική. Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η αγωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαντλείται στην αναζήτηση του προσώπου που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το αφήγημά τους εξαντλείται σε μια κενή περιεχομένου υπόσχεση που λέει ότι αρκεί ένας πρωθυπουργός και μια άλλη κυβέρνηση για να γίνουν όλα καλύτερα.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου. 1.000 μέρες για να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε να χτίζουμε το 2019: την Ελλάδα του 2027 που θα είναι πλουσιότερη, ισχυρότερη και πιο συμπεριληπτική από την Ελλάδα του 2019.

Related posts

Αlpha Bank: Αίτηση στον «Ηρακλή» της τιτλοποίησης Galaxy IV αξίας 650 εκατ. ευρώ

banks

RND: Οι επενδυτές στρέφονται στις ελληνικές μετοχές

banks

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 6 ετών για βιασμό ανήλικης

banks

Φορολογικές δηλώσεις: Μόλις 2 στους 10 καλούνται να πληρώσουν φόρο – Τα σημεία προσοχής για 1,3 εκατ. φορολογουμένους

banks

ΑΑΔΕ: Νέες υποθέσεις εικονικών τιμολογίων αξίας 261 εκατ. ευρώ

banks

47.379 νέοι οφειλέτες σε Ταμεία! Σφίγγει ο κλοιός με απειλή πλειστηριασμών

banks