Εβδομάδα ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή – Το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

Εβδομάδα ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή – Το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική

Βουλή

H υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες το Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη η Ολομέλεια θα συγκληθεί για την ψηφοφορία επί των 13 αιτημάτων των εισαγγελικών Αρχών για άρση ασυλίας, με το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας να παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό όσον αφορά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Οι σαφείς αιχμές του Πρωθυπουργού στην ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη στη Βουλή και ειδικά η φράση πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στην εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων και με αυτόν τον τρόπο να δείξει έμπρακτα την ουδετερότητά της και τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά της «απελευθέρωσαν» αρκετούς βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη αναφορά απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τα «γαλάζια» έδρανα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η ψηφοφορία της Τετάρτης θεωρείται κρίσιμη. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα θεωρείται προδιαγεγραμμένο, καθώς η αντιπολίτευση θα ψηφίσει μαζικά υπέρ της άρσης ασυλίας, με συνέπεια να χρειάζονται ελάχιστες «γαλάζιες» θετικές ψήφοι προκειμένου να υπερψηφιστούν τα αιτήματα, το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες δεκάδες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τα αιτήματα, θεωρώντας ότι δεν έχει διαπραχθεί απολύτως τίποτα παράνομο από τους βουλευτές και πως ό,τι καταγγέλλεται πως έκαναν το έχουν κάνει στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Ο Μάκης Βορίδης, συζητώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι πρόκειται για παντελώς αστήρικτες νομικά κατηγορίες και πως αν τελικά υπερψηφίσει θα το κάνει μόνο και μόνο για όσους εκ των 13 βουλευτών του το ζητήσουν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για όλες τις υποθέσεις.

Συνεδρίαση

Η «εβδομάδα των παθών» όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ αρχίζει σήμερα με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας επί των αιτημάτων για άρση ασυλίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Τάσου Χατζηβασιλείου και Χαράλαμπου Αθανασίου, οι υποθέσεις των οποίων είχαν διαχωριστεί από εκείνες των 11. Ενα στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε τελικά πράξη αλλά και μόνο το τηλεφώνημα συνιστά ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ο Τ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι θα ζητήσει την άρση ασυλίας του, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο Χ. Αθανασίου θα πράξει το ίδιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χ. Αθανασίου υπήρξε αρεοπαγίτης και όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι από τη στιγμή που νομικά δεν προκύπτει το παραμικρό δεν υπάρχει περίπτωση στη ζυγαριά του να υπερτερήσει η ιδιότητα του πολιτικού έναντι της επιστήμης του και της σταδιοδρομίας του ως δικαστή. Αν η στάση αυτή επιβεβαιωθεί στη σημερινή συνεδρίαση, τότε η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει στην επιτροπή να λάβει θέση ουσιαστικά κόντρα στη νομική άποψη βουλευτή της.

Παράλληλα, αν ο Χ. Αθανασίου επιμείνει να μη ζητήσει την άρση της ασυλίας του, επιχειρηματολογώντας μάλιστα νομικά, θεωρείται βέβαιο πως αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα συνταχθούν στο πλευρό του, καθώς θεωρούν ότι οι δικογραφίες είναι αστήρικτες. Ενδεικτικός του θερμού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι ο εντονότατος διάλογος που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο εντευκτήριο της Βουλής για το θέμα μεταξύ των στενών φίλων Αδωνι Γεωργιάδη και Θάνου Πλεύρη. Και ενώ η συζήτηση ξεκίνησε σε ήρεμο τόνο, με τους Μ. Βορίδη και Θ. Πλεύρη να αναλύουν νομικά τα περιθώρια που αφήνει ο Κανονισμός της Βουλής σε σχέση με τη διερεύνηση της ουσίας των υποθέσεων, ο Αδ. Γεωργιάδης ακούγοντας τον Θ. Πλεύρη να υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης, εξεμάνη φωνάζοντας: «Τι είναι αυτά που λες; Ολα έχουν γίνει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Πλήττεται το κύρος του κοινοβουλευτισμού και θα πάμε να ψηφίσουμε να αρθεί η ασυλία των βουλευτών;».

Η ένταση ήταν τέτοια που όλοι έστρεψαν το βλέμμα τους προς το σημείο που βρισκόταν ο υπουργός, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκε από τη θέση της συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία.

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των αιτημάτων άρσης ασυλίας και για τους 13 βουλευτές. Με βάση τα δεδομένα της Παρασκευής θεωρείται βέβαιο πως αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είτε θα καταψηφίσουν είτε δεν θα εμφανιστούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, προκειμένου να μη… φορτωθούν μια αρνητική ψήφο σε βάρος συναδέλφων τους. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είναι φανερή ονομαστική, άρα στο τέλος της θα αποκαλυφθεί τι έχει ψηφίσει κάθε βουλευτής, αλλά και ότι η πλειοψηφία κρίνεται επί των παρόντων. Εχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι βλέποντας το κλίμα που διαμορφώνεται κάποιοι βουλευτές από όσους αναφέρονται στη δικογραφία και έχουν ήδη ζητήσει την άρση της ασυλίας τους το πρωί της Παρασκευής τηλεφωνούσαν σε συναδέλφους τους ζητώντας να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και όλα αυτά εν αναμονή και νέων δικογραφιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαβιβαστούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ ανοικτά της Ιαπωνίας – Ειδοποίηση για τσουνάμι έως και 3 μέτρων

Συνεχης ενημερωση ΔΙΕΘΝΗ Δευτέρα, 20-Απρ-2026 11:10 Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε περιοχή ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, μετέδωσε το NHK. Τσουνάμι ύψους έως και 3 μέτρων αναμένεται να φθάσει στην επαρχία Ιγουάτε του νησιού Χονσού και σε περιοχές του Χοκάιντο

Bloomberg: Η κυκλοφορία στο Ορμούζ έχει παραλύσει – Αυξάνει το ρίσκο η κατάσχεση ιρανικού πλοίου από τις ΗΠΑ

Η εμπορική κίνηση μέσω των Στενών του Ορμούζ έχει παραλύσει τη Δευτέρα, μετά από ένα σύντομο άνοιγμα του περάσματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που κατέληξε στην πρώτη κατάσχεση ιρανικού σκάφους από τις ΗΠΑ αφότου η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου τα Στενά, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολη θα είναι η αποκατάσταση της δραστηριότητας στην περιοχή. Οι διελεύσεις μέσω των

ΤτΕ: Εκρηκτική άνοδος των τουριστικών εσόδων το α’ δίμηνο – Ξεπέρασαν το 1 δισ.

Κατά 70,7% εκτινάχθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο, ενώ αλματώδη άνοδο κατά 38,5% κατέγραψαν και οι τουριστικές αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 ανήλθαν σε 1,007 δισ. ευρώ, επίδοση που αντανακλά την ισχυρή δυναμική του ελληνικού

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι πτυχιούχος του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό»

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι πτυχιούχος του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» 11:30, Δευτέρα 20 Απριλίου 2026 Πολιτική «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι ο κ. Δημήτριος Μαρκόπουλος του Κωνσταντίνου είναι από τις 16/7/2012, πτυχιούχος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιδρύματος»

Σουίτσα Ντουμπρόβσκα: Η Μεσόγειος κρατά το «κλειδί» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – Το μεγάλο στοίχημα σε μεταναστευτικό, δημογραφικό

Την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, υπό το φως των συγκρούσεων στον Κόλπο  τονίζει η Eπίτροπος της Ε.Ε., Ντουμπράβκα Σούιτσα, αρμόδια για τη Μεσόγειο και το δημογραφικό, σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική. «Σε περιόδους βαθιάς γεωστρατηγικής και οικονομικής αβεβαιότητας, η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης είναι μία από τις προτεραιότητές μας, στο

Γιώργος Μυλωνάκης: «Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση» – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Γιώργος Μυλωνάκης: «Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση» – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν 10:51, Δευτέρα 20 Απριλίου 2026 Πολιτική Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και σε σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο Γιώργος Μυλωνάκης, σύμφωνα με νέο ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, συνεχίζει να βρίσκεται διασωληνωμένος

Η Ουκρανία έπληξε διυλιστήριο στην πόλη Τουάπσε της Ρωσίας – Ένας νεκρός και ζημιές στις υποδομές

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε διυλιστήριο στην πόλη Τουάπσε της Ρωσίας, στη δεύτερη επίθεση που εξαπολύουν οι δυνάμεις του Κιέβου εναντίον της υποδομής αυτής μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ο διοικητής της ουκρανικής μονάδας drones Ρόμπερτ Μπρόβντι στο Telegram. Από την πλευρά του το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι υποδομές μεταφορών στο λιμάνι

Το Ισλαμαμπάντ προετοιμάζεται για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν: Στο Πακιστάν μεταβαίνει ο Βανς, αβέβαιη η συμμετοχή των Ιρανών

Οι νέες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αναμένεται να ξεκινήσουν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, αργότερα σήμερα, Δευτέρα. Οι επισκέπτες στο ξενοδοχείο Serena της πόλης, όπου διεξήχθησαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στις 11 Απριλίου, κλήθηκαν να αποχωρήσουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σημερινή συνάντηση — ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε το κλείσιμο

Related Articles

Popular Categories