29.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Ελβετία: Αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε πριν λίγο στο πρακτορείο Reuters ότι οι πολιτικοί ηγέτες από 90 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία η οποία έλαβε χώρα χτες και σήμερα στην Ελβετία έχουν διαφωνίες για τις διατυπώσεις του τελικού ανακοινωθέντος καθώς ορισμένοι εξ αυτών θα ήθελαν θα δουν μια ενδιάμεση διάσκεψη, με σκοπό τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διαδικασία. 

Οι ηγεσίες των δυτικών δυνάμεων και άλλων κρατών επιδίωξαν να καταλήξουν σε μια ανακοίνωσε σήμερα δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής στην Ελβετία που θα καταδικάζει ρητά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα υπογραμμίζει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι θέσεις του Κιέβου ελήφθησαν υπόψη στο τελικό ανακοινωθέν και ότι το κείμενο είναι πλήρες και “ισορροπημένο”. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν εναλλακτικά ειρηνευτικά σχέδια στη διήμερη εκδήλωση.

Επί του παρόντος το κείμενο της τελικής ανακοίνωσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το προσχέδιο πάντως με ημερομηνία 13 Ιουνίου που είδε το Reuters αναφερόταν στην εισβολή της Ρωσίας ως “πόλεμο” – κάτι που η Μόσχα απορρίπτει- και ζητούσε να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα λιμάνια της στη Θάλασσα του Αζόφ. Ζητούσε επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Παρέλειπε ωστόσο όλα τα περίπλοκα ζητήματα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μεταπολεμική διευθέτηση για την Ουκρανία, για εάν η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι αποσύρσεις στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει αυτό που αποκαλεί την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, θέλει να γονατίσει τη Ρωσία, ενώ το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Πολλοί δυτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι απορρίπτουν τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τμήματα της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την ειρήνη.

“Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο σε αυτή τη σύγκρουση: υπάρχει ένας επιτιθέμενος, που είναι ο Πούτιν, και υπάρχει ένα θύμα, που είναι ο ουκρανικός λαός”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες.

Στη σύνοδο της Ελβετίας συμμετείχαν πάνω από 90 χώρες, αλλά η απόφαση της Κίνας να απέχει έσβησε τις ελπίδες ότι η σύνοδος κορυφής θα έδειχνε ότι η Ρωσία ήταν παγκοσμίως απομονωμένη.

Ορισμένοι πολιτικοί  ηγέτες αναχώρησαν από την Ελβετία νωρίς σήμερα το πρωί και οι συνομιλίες σήμερα θα επιδιώξουν την επιδίωξη κοινής θέσης σχετικά με την ανάγκη για πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια και την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι το Κατάρ βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την επιστροφή από τη Ρωσία 30 ή περισσότερων παιδιών από την Ουκρανία στις οικογένειές τους.

Το Κίεβο λέει ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας ή των κηδεμόνων από την έναρξη του πολέμου. Η Μόσχα το απορρίπτει, λέγοντας ότι έχει προστατεύσει τα ευάλωτα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

Το προσχέδιο ζητούσε να επιστραφούν όλα τα παράνομα απελαθέντα παιδιά.

Related posts

Η γερμανική ναυτιλιακή Hapag-Lloyd αναστέλλει όλες τις διελεύσεις πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Δευτέρα

banks

Β. Κορέα: Αναχώρησε για τη Ρωσία αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπ. Εξωτερικών

banks

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά 12% στα 2,03 δισ. ευρώ

banks

Βουλγαρία: Σε περισσότερους από 6 εκατ. τόνους υπολογίζεται η φετινή συγκομιδή σιτηρών

banks

Βρετανία: Δεν υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σε σχέση με καταγγελίες γυναίκας εις βάρος του πρίγκιπα Άντριου

banks

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Δεκέμβριο

banks