Ελεγκτικό Συνέδριο: «Καμπανάκι» για καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Οι διαδικασίες παρακολούθησης των έργων διασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων κατά την υλοποίησή τους;».

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζουν ότι ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων, η επέλευση του οποίου μπορεί να επιφέρει είτε “συσσώρευση” υλοποιούμενων έργων στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του ΤΑΑ με κίνδυνο μη αποδοτικής χρήσης των αντίστοιχων κονδυλίων και εμφάνισης παρατυπιών, είτε απώλεια ενωσιακής χρηματοδότησης».

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Τα πορίσματα

Ο έλεγχος ανέδειξε τα ακόλουθα πορίσματα αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις
διαδικασίες παρακολούθησης των έργων του ΤΑΑ:

  1. Ανεπαρκή χρονοδιαγράμματα: Απουσία υποχρεωτικών ενδιάμεσων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης έργων, πέρα από τα συμφωνηθέντα ορόσημα με την ΕΕ και απουσία διαδικασιών πρόληψης της εμφάνισης κινδύνου καθυστερήσεων.
  2. Πλημμελή εφαρμογή από τους εμπλεκόμενους φορείς των διαδικασιών παρακολούθησης της ωρίμανσης και της υλοποίησης των έργων, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις στην επίτευξη οροσήμων.
  3. Υποστελέχωση των φορέων υλοποίησης, με αποτέλεσμα την προσφυγή σε συμβάσεις με ιδιώτες αναδόχους (τεχνικούς συμβούλους), χωρίς όμως εν τέλει να έχει αποτραπεί η πλημμελής εφαρμογή των διαδικασιών παρακολούθησης των έργων εντός του πληροφοριακού συστήματος.
  4. Περιορισμένη διασυνδεσιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Ταμείου με άλλα πληροφοριακά συστήματα, με συνέπεια την αδυναμία εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης των καθυστερήσεων.
  5. Καθυστερήσεις στην ωρίμανση και υλοποίηση έργων: Ως διορθωτικό μέτρο επελέγη από τους εμπλεκόμενους φορείς η τροποποίηση των οικείων αποφάσεων ένταξης των έργων, χωρίς όμως να καταγραφούν στις αποφάσεις αυτές οι αιτίες των καθυστερήσεων και τα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Στη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβάνονται και οι συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόσο προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και προς τους εμπλεκόμενους φορείς, για την συμμόρφωσή τους προς τα πορίσματα του ελέγχου.

Αναλυτικότερα, τα πορίσματα του διενεργηθέντος ελέγχου είναι τα ακόλουθα, όπως αναφέρεται στην έκθεση:

  1. Στις διαδικασίες παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) που πλήττουν την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων. Συγκεκριμένα: (α) δεν προβλέπεται, πέρα από τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. ορόσημα, η υποχρεωτική σύνταξη και καταχώριση επιμέρους αναλυτικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης (με ενδιάμεσες κρίσιμες ημερομηνίες προόδου) των ελεγχόμενων έργων εντός του Πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ ΤΑ και (β) δεν υφίστανται διαδικασίες για την πρόληψη της εμφάνισης κινδύνου καθυστερήσεων (ορισμός και κριτήρια του τι συνιστά ουσιώδη καθυστέρηση, ανάλυση κινδύνων και αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις εντός ΟΠΣ ΤΑ).
  2. Αν και το ΣΔΕ διαθέτει διαδικασίες παρακολούθησης της ωρίμανσης και της υλοποίησης των έργων, που δύνανται να συμβάλλουν στην καταγραφή και αντιμετώπιση τυχόν καθυστερήσεων, αυτές εφαρμόστηκαν πλημμελώς από τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα ακόμα και καθυστερήσεις στην επίτευξη οροσήμων να μην έχουν καταγραφεί στο ΟΠΣ ΤΑ.
  3. Στην πλειονότητα των ελεγχόμενων έργων διαπιστώθηκε υποστελέχωση των Φορέων Υλοποίησης. Για την ενίσχυση των διαδικασιών διαχείρισης και παρακολούθησης των έργων του ΤΑΑ, οι εμπλεκόμενοι φορείς προσέφυγαν σε συμβάσεις με ιδιώτες αναδόχους (τεχνικούς συμβούλους), ο υποστηρικτικός ρόλος των οποίων δεν απέτρεψε την πλημμελή εφαρμογή των διαδικασιών παρακολούθησης των έργων εντός ΟΠΣ ΤΑ. Οι υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου των εμπλεκόμενων φορέων ουδόλως έχουν συνδράμει στον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των διαδικασιών υλοποίησης των έργων του ΤΑΑ και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
  4. Οι ελλείψεις στη διασυνδεσιμότητα του ΟΠΣ ΤΑ με άλλα πληροφοριακά συστήματα και οι αδύναμες δικλίδες αυτού (χειροκίνητες διαδικασίες, έλλειψη πρωτοκόλλων επικοινωνίας, δυνατότητας παραγωγής συνδυαστικών αναφορών, υποχρεωτικών πεδίων προς συμπλήρωση στα σχετικά έντυπα και αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων) πλήττουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του, όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κινδύνου καθυστερήσεων. Στην πλειονότητα των ελεγχόμενων έργων η πρόοδος της υλοποίησής τους παρακολουθείται εξωσυστημικά, εκτός ΟΠΣ ΤΑ.
  5. Στα ελεγχόμενα έργα διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στη διαδικασία ωρίμανσης και έναρξης υλοποίησης, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στις αρχικές αποφάσεις ένταξης των έργων. Ως διορθωτικό μέτρο, οι εμπλεκόμενοι φορείς επέλεξαν τη λύση της τροποποίησης των οικείων αποφάσεων ένταξης των έργων, χωρίς όμως να καταγράψουν στις αποφάσεις αυτές (ή σε άλλα εντός του ΟΠΣ ΤΑ έγγραφα) τις αιτίες των καθυστερήσεων και έτι περαιτέρω, τα συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα αντιμετώπισης αυτών.

Ακολουθεί η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ 2 ΤΑΑ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γερμανία: Η Ρωσία εξακολουθεί να μην είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Οι πρώτες άμεσες συνομιλίες της Γερμανίας με τη Μόσχα μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξαν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν "πολύ μακριά" και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών. "Οι θέσεις μας ήταν, φυσικά, πολύ απομακρυσμένες, γεγονός

Βαθαίνει η εμπλοκή των Ευρωπαίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Του Κώστα Ράπτη Εκεί όπου ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ διστάζει να εμπλακεί, κάποιοι διακρίνουν ευκαιρίες προβολής ισχύος. Ο λόγος για την Ερυθρά Θάλασσα και τη σύγκρουση της Σαουδικής Αραβίας με την de facto κυβέρνηση της Υεμένης υπό την Ανσαραλλάχ (Χούθι). Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα με περισσότερα πλοία

Στις 30 Σεπτεμβρίου η εξειδίκευση των μέτρων για την ενέργεια – Στις 14 Οκτωβρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο τέλος της περιόδου εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων θα ανακοινωθούν οι επόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Όπως ανέφερε, η εξειδίκευση αναμένεται αρχικά στις 30 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης στις 14 Οκτωβρίου. Ο κ. Μαρινάκης

Citi: Πώς επηρεάζεται η Allwyn λόγω της Βραζιλίας

Στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά της Βραζιλίας αναφέρεται η Citi στο έκτακτο σημείωμά της για την Allwyn, καθώς η εισηγμένη απέσυρε την πρόβλεψή της για περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA περίπου 37% για το 2026, μετά την προσωρινή απαγόρευση του διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού και των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στη Βραζιλία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, η

ΝΔ: Τρίτη επίθεση σε πολιτικά γραφεία μέσα σε ένα 24ωρο – Δεν πρόκειται να τους φοβηθούμε

Για τρίτη επίθεση μέσα σε ένα 24ωρο κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλοντας ότι τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε στόχος το πολιτικό γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παπαθανάση, στο Μαρούσι. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις

Βρετανός ΥΠΑΜ για εκρηκτικά κοντά σε βάση της RAF: Δεν συνδέει το θέμα με το Ιράν αλλά “γνωρίζουμε ότι θέλουν να μας βλάψουν”

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν εκ των προτέρων για την ομάδα ανδρών που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την προετοιμασία βομβιστικής επίθεσης εναντίον αεροπορικής βάσης της RAF η οποία χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Άμυνας, Γουές Στρίτινγκ, μιλώντας τη Δευτέρα στο BBC. Πέντε άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αφού ένοπλοι

Βρετανία: Η αστυνομία ανακρίνει πέντε άνδρες που ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα

Η βρετανική αστυνομία ανακρίνει σήμερα πέντε άνδρες ως υπόπτους για αδικήματα σχετιζόμενα με κατοχή εκρηκτικών και τρομοκρατία μετά τη σύλληψή τους κοντά σε αεροπορική βάση που έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ προκειμένου να πλήξουν το Ιράν. Αστυνομικοί συνέλαβαν τους πέντε άνδρες τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Κυριακή, με βάση πληροφορία ότι τρία μεγάλα λευκά βαν

Θεαματική άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο: «Άλμα» στις 21,5% στις άδειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ό,τι αφορά τη συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική- δημόσια), κατά τον μήνα Ιούνιο 2026 εκδόθηκαν συνολικά στη χώρα 3.118 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 727.203 τ.μ. επιφάνειας και 3.279.998 κ.μ. όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 22,5%

Related Articles

Popular Categories