20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Ενισχύεται το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τα επιτόκια

Ενισχύεται το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τα επιτόκια

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (15/8), καθώς η αισιοδοξία σχετικά με τα επιτόκια ενισχύθηκε. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης περιόρισαν τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 51 σεντς ή 0,6% στα 80,27 δολάρια το βαρέλι, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακτώντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης ημέρας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 47 σεντς ή 0,6% στα 77,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Την Τετάρτη, μετά την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, τα δύο συμβόλαια έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ είδαν συγκρατημένη αύξηση τον Ιούλιο, ενώ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε κάτω από το 3%, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια, ανοίγοντας περισσότερο την «πόρτα» για μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

«Οι τιμές του αργού κινήθηκαν ανοδικά από νωρίς, κατά την ευρωπαϊκή συνεδρίαση, λόγω των αυξημένων κινδύνων αναζωπύρωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Milad Azar, αναλυτής της χρηματιστηριακής XTB. «Η αισιοδοξία ότι οι πιθανές μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμων στήριξε, επίσης, τις τιμές του πετρελαίου», σημείωσε.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανή αντίδραση του Ιράν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, τον περασμένο μήνα, στήριξαν τις τιμές. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να συγκρατήσει το Ιράν από το να προχωρήσει σε αντίποινα.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος εξακολουθεί να «πλανάται» πάνω από την αγορά πετρελαίου. Είναι ακόμη ασαφές το πώς και το αν το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ», αναφέρουν αναλυτές της ING.

Η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου ενισχύει τις ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Αυγούστου, στην πρώτη αύξηση από τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των αποθεμάτων κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Τον Ιούλιο, η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε, ενώ η παραγωγή των διυλιστηρίων μειώθηκε για τέταρτο μήνα, υπογραμμίζοντας την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της χώρας και περιορίζοντας την άνοδο της αγοράς.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #τιμές_πετρελαίου #Συμβόλαια_Μελλοντικής_Εκπλήρωσης #brent #WTI #Άνοδος

Related posts

Στο «κόκκινο» παραμένει το πετρέλαιο

banks

Gazprom: Οι τιμές αερίου θα ξεπεράσουν τα 3.000 δολάρια/1000 κ.μ

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

banks

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για νέες περικοπές στην παραγωγή

banks

Πετρέλαιο: Αύξηση τιμών μετά την απότομη πτώση στα αποθέματα αργού

banks

Βουτιά στην τιμή του κακάο λόγω προβλέψεων για βροχοπτώσεις

banks