23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Εξοχικές κατοικίες: Αυξημένη η ζήτηση αγοράς από Έλληνες ομογενείς

Μεγάλη άνοδο στο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες ομογενείς για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της Elxis, εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας, με γραφεία σε Ολλανδία, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Όλο και περισσότεροι ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς από διάφορες χώρες του κόσμου, επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι στην χώρα καταγωγής τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από το δίκτυο πωλήσεών της, πάνω από 1 στα 10 εξοχικά (12,35%) αγοράστηκαν φέτος από ομογενείς, καθώς Έλληνες δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία, πραγματοποιούν φέτος δυναμική επιστροφή στα πάτρια εδάφη, θέλοντας να αποκτήσουν μια κατοικία, για να επισκέπτονται τη χώρα τους συχνότερα.

Παράλληλα, ειδικά φέτος, κινητήρια δύναμη των αγορών εξοχικών κατοικιών από Έλληνες ομογενείς αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανόδου των αξιών. Την ίδια στιγμή, προσφέρει ποιοτικά ακίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες που ζουν μόνιμα οι άνθρωποι αυτοί.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, «με βάση τα στοιχεία μας, το 20,5% των ομογενών που αγοράζουν εξοχικό στην Ελλάδα προέρχονται από τη Γερμανία, ένα πρόσθετο 20,5% από τον Καναδά, ενώ ακολουθούν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ με 17,8%. Κατοικίες στην Ελλάδα αγοράζουν επίσης ομογενείς που ζουν μόνιμα στην Ολλανδία (11%), τη Γαλλία (6,8%) και την Ελβετία (5,4%). Οι περιοχές που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους αυτούς είναι κυρίως η Κρήτη, Χαλκιδική και το Ιόνιο Πέλαγος».

Μάλιστα, πάνω από το 75% των ομογενών προτιμούν νεόδμητες κατοικίες από τα σχέδια, τις οποίες σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν για τις διακοπές τους, αλλά και να τις εκμεταλλεύονται την υπόλοιπη σεζόν, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά ένα έργο που προωθήσαμε στο πρώτο “πόδι” της Χαλκιδικής, με υπόσκαφες κατοικίες, το οποίο αγοράστηκε σε ποσοστό 35% από ομογενείς. Αντίστοιχα, ένα άλλο project μας με βίλες στο Μαράθι της Κρήτης αγοράστηκε σε ποσοστό 27% από ομογενείς» αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.

Ξανά στην Ευρώπη οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την επάνοδο των αμερικανών επισκεπτών στους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ήταν η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί επέστρεψαν στην Ευρώπη, σε τέτοια κλίμακα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς μέχρι πρότινος προτιμούσαν κυρίως προορισμούς εντός της αμερικανικής ηπείρου ή και εντός των ίδιων των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή απογείωσε την επισκεψιμότητα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα το 17% των επισκεπτών να αφορά Αμερικανούς. Μάλιστα, σύμφωνα με την AirDNA, η σχετική επίδοση συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε καλύτερων πανευρωπαϊκά. Ασφαλώς, αρκετοί από τους ανθρώπους αυτούς ήταν Έλληνες ομογενείς, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, πολλοί εκ των οποίων βρήκαν ευκαιρία, ώστε να επισκεφτούν τα πατρογονικά τους εδάφη για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το γεγονός αυτό προσέφερε σημαντική ώθηση και στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών, κάτι που παρατηρείται παραδοσιακά στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται έναν όμορφο προορισμό, συχνά πραγματοποιούν ταυτόχρονα και έρευνα αγοράς για την αγορά εξοχικού στην περιοχή αυτή.

Το ίδιο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και με τους ομογενείς από τη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν σημαντική «δεξαμενή» αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis το 2022, παρατηρήθηκε «έκρηξη» αγοραστών κατοικίας από τη Γερμανία, καθώς καταγράφηκε ετήσια άνοδος κατά 300% σε σχέση με το 2021. Σημαντικό μερίδιο στο γεγονός αυτό είχαν ασφαλώς οι ομογενείς, οι οποίοι επιστρέφουν στην χώρα κι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Related posts

Κωνσταντινούπολη: 17 άτομα προφυλακίστηκαν για την αιματηρή επίθεση

banks

Βρετανία: «Με πληρώνετε σε δολάρια παρακαλώ;»

banks

Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 10,9 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

banks

ΑΑΔΕ – myDATA: Νέα έκδοση v1.0.7 για τον χαρακτηρισμό των εξόδων

banks

Ν. Παπαθανάσης: Σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς την 1η Δεκεμβρίου 

banks

Κ. Καραμανλής: Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια

banks