26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
MARKETS

Επέστρεψε το θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές αναμένοντας τα στοιχεία πληθωρισμού

Επέστρεψε το θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές αναμένοντας τα στοιχεία πληθωρισμού

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη (30/5), ξεπερνώντας την αρνητική τάση αυτής της εβδομάδας, καθώς οι παγκόσμιες αγορές δέχονται πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 516.68 μονάδες αφού κατέγραψε τις χειρότερες συνεδριάσεις του μήνα τις δύο τελευταίες ημέρες, κλείνοντας την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου. 

Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,16% στις 18,505.00 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,55% στις 7,978.51 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κέρδισε 0,84% στις 34.467,67 μονάδες.

Αντίστοιχα, στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 8,232.88 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 ανέβηκε κατά 1,75% στις 11,339.83 μονάδες.

Γενικότερα, οι κλάδοι ήταν κυρίως στο πράσινο, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών να κερδίζουν 1,6%. Οι εταιρίες ορυχείων έκλεισαν την ημέρα 0,3% υψηλότερα, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, καθώς οι έμποροι προέβλεψαν τον αντίκτυπο της απορριφθείσας προσφοράς για την Anglo American , ενώ οι μετοχές τεχνολογίας της Salesforce σημείωσαν πτώση 0,72% μετά τη σπάνια απώλεια εσόδων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι μετοχές της βρετανικής Auto Trader σημείωσαν άλμα 14,56%, αφού η διαδικτυακή αγορά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη στα αποτελέσματα του έτους.

Να σημειωθεί όμως, πως η «μαυρίλα» της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών αυτή την εβδομάδα αντανακλάται παγκοσμίως, καθώς οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο των οικονομικών στοιχείων την Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,4% τον Απρίλιο, από 6,5% τον Μάρτιο σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Έτσι λοιπόν, οι επενδυτές αναμένουν τώρα με ανυπομονησία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται, πως πρώτα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ευρωζώνης, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πόσες φορές θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέραν της αναμενόμενης πρώτης μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η έκθεση για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Fed και τα πρόσφατα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν δει τις αγορές χρήματος να εκτιμούν πλήρως μία μόνο μείωση επιτοκίων από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου φέτος.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες

Related posts

Το βρετανικό ΑΕΠ έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Έβγαλε αντίδραση η Wall Street μετά από πέντε σερί πτώσεις

banks

Flat άνοιγμα στις ευρωαγορές εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

banks

Σε πτωτικό τέμπο οι ευρωαγορές- Ανθεκτικές απέναντι στις ισχυρές πιέσεις

banks

Ο Hang Seng οδήγησε σε κέρδη την Ασία

banks

Επιφυλακτικά… ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Περιμένοντας τη Fed

banks