23.9 C
Athens
May 8, 2024
Image default
MARKETS

Επιφυλακτικά… ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Περιμένοντας τη Fed

Επιφυλακτικά… ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Περιμένοντας τη Fed

Ήπια κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (1/11), με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ όπου η Federal Reserve θα γνωστοποιήσει τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της.

Ο Stoxx 600 καταγράφει μικρή άνοδο στο άνοιγμα, συνεχίζοντας τη θετική δυναμική από την αρχή της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι μετοχές λιανικής ηγούνται των κερδών, ανεβαίνοντας κατά 1,4%, αφού ο βρετανικός όμιλος ειδών ένδυσης και οικιακής χρήσης Next αύξησε τις προοπτικές κερδών του για τέταρτη φορά φέτος.

Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, με τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds να δίνουν πιθανότητα μεγαλύτερη από 97% τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα την Τρίτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλό δύο ετών στο 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 3,1%.

Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αν και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για στασιμότητα.

Οι μετρήσεις έρχονται αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε το σερί- ρεκόρ  των 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.

Σε άλλα μάκρο, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν αιφνιδιαστική αύξηση 0,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Nationwide.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,4%.

Οι τιμές ήταν 3,3% χαμηλότερες ετησίως, έναντι προσδοκίας για πτώση 4,8% και μετά από ετήσια πτώση 5,3% τον Σεπτέμβριο.

«Η δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών παρέμεινε εξαιρετικά αδύναμη, με μόλις 43.300 στεγαστικά δάνεια να εγκρίνονται για αγορά κατοικίας τον Σεπτέμβριο, περίπου 30% κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο που επικρατούσε το 2019», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

«Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Τα επιτόκια της αγοράς, τα οποία στηρίζουν την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων, έχουν μετριαστεί κάπως, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα χαμηλά που επικρατούσαν το 2021», συμπλήρωσε.

Η άνοδος τον Οκτώβριο πιθανότατα οφείλεται στους περιορισμούς στην προσφορά ακινήτων και στις σταθερές συνθήκες στην αγορά εργασίας, είπε ακόμα ο Γκάρντνερ.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,16% στις 434,46 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,12% στις 14.829,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,13% στις 6.895,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,07% στις 7.327,87 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,03% στις 27.750 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,20% στις 9.035,45 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,53% στις 6.290,19 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Wall Street: Διστακτικότητα εν αναμονή των στοιχείων για την εργασία

    banks

    Ευρωαγορές: Επιστροφή στα κέρδη μετά από τρεις ημέρες απωλειών

    banks

    Έβαλε «φρένο» στις ευρωαγορές ο Πάουελ

    banks

    Wall Street: Έφερε rebound η απασχόληση-Κέρδισε 300 μονάδες ο Dow Jones

    banks

    Wall Street: Πτώση άνω των 150 μονάδων για τον Dow

    banks

    Ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο γερμανικός δείκτης DAX

    banks