24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
ECONOMY

Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου: Στο 2,81% το επιτόκιο – Αντλήθηκαν 250 εκατ.

Στο 2,81% διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη σημερινή (Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024) επανέκδοση μέσω δημοπρασίας 5ετών ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 12 Μαρτίου 2029, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δημοπρασία συγκέντρωσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 3,5 φορές το δημοπρατούμενο ποσό.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ενώ η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers).

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας:

Πηγή: ΟΔΔΗΧ

Με τη σημερινή δημοπρασία, άνοιξε το πρόγραμμα επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων για το δεύτερο εξάμηνο με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η σημερινή διαδικασία έγινε σε καλή συγκυρία, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επανέλθει σε πτωτική τροχιά, ενώ έχει προηγηθεί και η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας από δύο οίκους, εκ των οποίων η μία την περασμένη Παρασκευή.

Τα σχέδια για το υπόλοιπο της χρονιάς

Έως το τέλος του 2024 έχουν προγραμματιστεί ακόμη τρεις επανεκδόσεις ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ για την άντληση επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.  Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσω του εκ νέου ανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων θα κλείσει το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του 2024.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει έκδοση και νέου ομολόγου. Αν ληφθεί η σχετική απόφαση -κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για πρόωρες αποπληρωμές χρέους-, αυτή θα αφορά την περίοδο μετά το καλοκαίρι, για να έχουν ξεκαθαρίσει και μια σειρά από θέματα: οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών, ο 4ετής πολυετής προϋπολογισμός που θα «δείξει» το χρέος κάτω από το 130% μετά το 2028 και -το κυριότερο- η ετυμηγορία των δύο ελεγκτικών οίκων που έχουν προγραμματίσει να δώσουν στη δημοσιότητα τις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Προφανώς, μεγαλύτερη βαρύτητα θα πέσει στην αξιολόγηση της Moody’s, από την οποία και περιμένουμε, αν όχι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε αυτή τη φάση (αυτό προϋποθέτει να γίνει διπλό βήμα καθώς αυτή τη στιγμή και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται σταθερές), τουλάχιστον την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.

Related posts

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 14 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης το 2021

banks

Παράταση υποβολής νέας αίτησης στις δράσεις του ΕΣΠΑ για την εστίαση και τους δικηγόρους

banks

Το ΕΛΙΖΑ, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 1000 αστυνομικοί στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών

banks

Το μήνυμα των Βρυξελλών που τρόμαξε την Αθήνα -Το παρασκήνιο της υποχώρησης για τα κόκκινα δάνεια

banks

ΤτΕ: Η αξιολόγηση των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022

banks