Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Επί τάπητος τουρκική προκλητικότητα και Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, το μεσημέρι του Σαββάτου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -όπου η Τουρκία επαναφέρει το casus belli και εκτοξεύει σε καθημερινή πλέον βάση απειλές κατά της Ελλάδας- και την Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα.

Ολική επέκταση του φράχτη στον Εβρο

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή φράχτη συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων στον Έβρο.

«Είναι οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί φράχτης 140 χιλιομέτρων στον Έβρο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Στον Έβρο, η Ελληνική αστυνομία με την παρουσία της, απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα, 256.000 παρανόμων μεταναστών. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου προστασίας του πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί ο φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Είναι ένα συνολικό μήκος 140 χιλιόμετρα. Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, για το οποίο το υπουργείο προστασίας του πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπ. Οικονομικών για να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν», σχολιάζοντας την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Απορρίπτει με ψυχραιμία και απόλυτη αποφασιστικότητα τις προκλήσεις. Η τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πατρίδα μας έχει ενισχυθεί στρατηγικά, στρατιωτικά, είναι αξιοσέβαστη και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να απειλήσει ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, αέρα ή θάλασσας», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος

Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είναι φανερό ότι οι δυσκολίες του Ερντογάν καθορίζουν τις πολιτικές κινήσεις του και τις διαρκείς προκλητικές ιαχές με τις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσου τις σχέσεις μας. Επομένως, όπου και αν πάνε τις προκλήσεις τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να κάνουν το παραμικρό».

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τουρκία: Σεισμός 5 Ρίχτερ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Μπαταλγκαζί, στην επαρχία Μαλάτια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και έγινε αισθητός σε γειτονικές επαρχίες χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή θύματα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για καμία προβληματική κατάσταση μετά τον σεισμό των 5 βαθμών που σημειώθηκε στις 06:20 (τοπική

Ρωσία: Επτά νεκροί από ουκρανική επίθεση – Πάνω από 370 drones εκτοξεύθηκαν προς την Μόσχα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομή ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) εναντίον κέντρου εφοδιαστικής σε μικρή πόλη της δυτικής Ρωσίας, ενώ η πρωτεύουσα Μόσχα και η περιφέρειά της έγιναν στόχος επιθέσεων εκατοντάδων drones. "Επτά εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας σκοτώθηκαν όταν εχθρικά drones έπληξαν κέντρο εφοδιαστικής της Wildberries"

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Οι βομβαρδισμοί συνέχισαν να είναι σφοδροί στη Μέση Ανατολή για έβδομη συναπτή νύχτα, με αμερικανικά πλήγματα να σκοτώνουν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στο νότιο Ιράν και την Τεχεράνη να ανταποδίδει στοχοποιώντας στρατιωτικούς στόχους στο Κουβέιτ και στην Ιορδανία. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε μέσω X χθες Παρασκευή (σ.σ. ώρα Ουάσιγκτον· σήμερα στις 04:39 ώρα Ελλάδας) ότι "ολοκλήρωσε"

Η Amundi θέλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη νέα κατηγορία κεφαλαίων ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ

Η Amundi SA θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στους διαχειριστές κεφαλαίων να προσθέσουν επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε μια νέα κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων που αποσκοπεί στη στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.. Η Elodie Laugel, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων της Amundi, υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός των

Οι ανατιμήσεις υλικών «πνίγουν» τις εργοληπτικές εταιρείες

Επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητούν οι εργοληπτικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι οι τελευταίες μεγάλες ανατιμήσεις στα υλικά για τις κατασκευές απειλούν την ομαλή εκτέλεση των δημόσιων έργων. Στην επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τους υφυπουργούς Δημήτρη Μαρκόπουλο και Αθανάσιο Πετραλιά κάνουν λόγο για συνθήκες ασφυξίας

Το Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο με τίτλο “Πού μπορείτε να σκοτώσετε τον Τραμπ;”

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τον αγγλικό τίτλο "Where to kill Trump?", "Πού μπορείτε να σκοτώσετε τον Τραμπ;" Το βίντεο αναρτήθηκε, μεταξύ άλλων, στο κανάλι του Fars στο Telegram. To εν λόγω πρακτορείο θεωρείται ότι πρόσκειται στους ισχυρούς ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης. Μια εκδοχή του βίντεο, που

Οι νικητές και οι χαμένοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου – σε δολάρια

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ξεπεράσει σε κλίμακα κάθε προηγούμενο τουρνουά. Ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών που συμμετείχαν και αγώνων που παρακολουθήσαμε, σημαίνει αυξημένο ενδιαφέρον - αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη. Ενώ οι ποδοσφαιρικοί αστέρες του πλανήτη δημιουργούν ιστορικές στιγμές στο γήπεδο, εκτός γηπέδου δημιουργούνται δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του. Διαβάστε για το

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ: Έβαλε ρότα για Ατλαντικό το μεγαλύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ο θερινός πλους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, των αυριανών ηγετών του Πολεμικού Ναυτικού, ξεκίνησε με την φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, με τελικό προορισμό τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ είναι το μεγαλύτερο πλοίο του ΠΝ, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, που πλέον ετοιμάζεται για την νέα χρυσή εποχή των ναυπηγείων και, «made in Greece»

Related Articles

Popular Categories