27.5 C
Athens
June 25, 2024
Image default
POLITICS

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για τις φορολογικές δηλώσεις – «Γολγοθάς» για λογιστές-φοροτεχνικούς και φορολογούμενους

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με πρώτη συνυπογράφουσα την γραμματέα της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τον ιδιότυπο «Γολγοθά» που καλούνται να αντιμετωπίσουν λογιστές, φοροτεχνικοί και πολίτες για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023.

Και αυτό, σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ‘κόμπαζε’, πως δήθεν ‘Φέτος για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατομμύριο φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την Α.Α.Δ.Ε. με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει’».

Σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων θα πρέπει να ελέγξουν όλους τους κωδικούς που τους αφορούν, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, που χωρίς δική τους ευθύνη μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετους φόρους

Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, στην ερώτησή τους, «τα όσα διατυμπάνιζαν, θριαμβολογώντας κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αποδεικνύονται ‘κενό γράμμα’, αφού φοροτεχνικοί και λογιστές, αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διαπιστώνουν πως οι μεγάλες ελλείψεις στοιχείων στο taxisnet θα καθυστερήσουν σημαντικά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Τα προβλήματα στις δηλώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ειδικότερα, υπογραμμίζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, «υπενθυμίζεται πως το ηλεκτρονικό σύστημα έχει ανοίξει από τις 25 Απριλίου και ήδη στο διάστημα αυτό έχουν εντοπιστεί πολλά ζητήματα, ευθύνη για τα οποία φέρουν και οι φορείς του Δημοσίου, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών να εντοπίζει προβλήματα που συνολικά σχετίζονται με:

  • «Την ολιγωρία υπουργείων, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικών περιφερειών, αλλά και ορισμένων δήμων που δεν έχουν ανεβάσει ακόμη βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Τη μη εμφάνιση στο Ε1 αυτοκινήτων που ήταν σε κυκλοφορία το 2023.
  • Λανθασμένες καταχωρήσεις, σε σχέση με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Τη μη ανάρτηση των έκτακτων επιδομάτων των συνταξιούχων.
  • Τον εντοπισμό λαθών στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών αρκετών γεωργικών επιχειρήσεων.
  • Τη μη συμπλήρωση της επιστρεπτέας προκαταβολής στον κωδικό 727.
  • Τη μη ορθή συμπλήρωση του κωδικού 781 που προσαυξάνει τα εισοδήματα του έτους και συμβάλλει στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικία, αυτοκίνητο, πισίνα, σκάφος κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση να προκύπτει φόρος.
  • Με τη μη ορθή αναγραφή των τόκων καταθέσεων, από ορισμένες τράπεζες».

Με βάση τα παραπάνω, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων θα πρέπει να ελέγξουν όλους τους κωδικούς που τους αφορούν, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, που χωρίς δική τους ευθύνη μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετους φόρους, όταν μάλιστα οι λογιστές /φοροτεχνικοί τονίζουν πως η περίοδος είναι πολύ επιβαρυμένη, από τη στιγμή που έχουν αναλάβει αμισθί και την πληροφόρηση των υποχρεώσεων ιδιωτών (δεκάδες δηλωτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις πολυάριθμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες) και επιχειρήσεων (My Data, Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, κ.α.), ενώ παράλληλα αποτελούν και τον βασικό ενδιάμεσο φορέα, προκειμένου να περατωθεί μια εκκρεμότητα μεταξύ ενός ιδιώτη και αρκετών φορέων του δημοσίου».

«Ανέφικτο οι φορολογικές δηλώσεις να κατατεθούν ολοκληρωμένα»

«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2023, τόσο των νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων, υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων της περυσινής περιόδου, σε σημαντικό βαθμό με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και επειδή η πολυδιαφημισμένη ‘ψηφιοποίηση του κράτους’ από την κυβέρνηση της ΝΔ συγκρούεται και σε αυτή την περίπτωση με την πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πως από το πεδίο της επικοινωνίας μέχρι το πεδίο της υλοποίησης των όποιων μεταρρυθμίσεων η απόσταση είναι μεγάλη», οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, για τα εξής:

«Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση που απειλεί τόσο τα φυσικά, όσο και τα νομικά πρόσωπα με επιπλέον φόρους και πρόστιμα, δεδομένου ότι κατά κοινή παραδοχή οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανέφικτο να κατατεθούν ολοκληρωμένα, εντός των ορισθέντων από τη φορολογική διοίκηση ‘τελικών’ ημερομηνιών υποβολής τους (26η Ιουλίου και 28η Ιουνίου αντίστοιχα);

»Αλλά και αν είναι διατεθειμένος, να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΟΕΕ, για την άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, στο πνεύμα των αρθρ. 67 και 68 του ν. 4172/2013, ώστε να διασφαλιστεί ένα επαρκές διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, από λογιστές / φοροτεχνικούς, με σωστό τρόπο και χωρίς λάθη;».

Related posts

Τέμπη: Τηλεφώνημα στον Δένδια από τον Μπλίνκεν – Ειλικρινή συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ

banks

Υποβαθμίζει τη διάρρηξη στο ΥΠΕΣ η Κεραμέως: Τη λέει «φερόμενη», δεν βλέπει «προβληματικό στοιχείο»

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για να αποφευχθούν νέες κάλπες που υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο

banks1

16 δράσεις προστασίας και ανάδειξης των περιοχών Natura στη Θεσσαλία

banks1

Νέες «φουρτούνες» στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ιερώνυμου για τα ομόφυλα ζευγάρια – Η πρώτη αντίδραση

banks1

Μεγαλώνει ο προβληματισμός για φορολογικό νομοσχέδιο – Στον χορό και το Επιστημονικό Συμβούλιο

banks1