33.7 C
Athens
July 8, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Ούριος άνεμος μετά την επικράτηση των Εργατικών στην Βρετανία

Ευρωαγορές: Ούριος άνεμος μετά την επικράτηση των Εργατικών στην Βρετανία

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής (5/7) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βρετανία βρίσκεται στο προσκήνιο της προσοχής των επενδυτών, καθώς το μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σημείωσε εμφατική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, δίνοντας τέλος σε 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών. Με επικεφαλής τον Keir Starmer, οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 410 από τις συνολικά 650 έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύονται, όπως και η στερλίνα, καθώς οι επενδυτές κρίνουν ότι η περίοδος έντονης αστάθειας της αγοράς, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, μπορεί να πλησιάζει προς το τέλος της.

Τα βλέμματα στρέφονται στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, μετά την επιτυχία της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης στην αρχική ψηφοφορία του περασμένου Σαββατοκύριακου. Τα δύο πιο πιθανά σενάρια –μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν ή ένα κοινοβούλιο υπ’ ατμόν– αποτελούν πρωτοφανείς προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο οικονομικό πεδίο, μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στις ΗΠΑ και στη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, καθώς οι επενδυτές, επιστρέφοντας από την ανάπαυλα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αναζητούν ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει προσθέσει 189.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, έπειτα από μία μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κατά 272.000 θέσεις τον προηγούμενο μήνα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,29% και διαπραγματεύεται στις 519,02 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 0,43% στις 18.531,85 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,28% στις 8.264,74 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,13% στις 7.706,09 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,11% στις 11.078 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,26% στις 34.193 μονάδες.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street με τον βλέμμα στον Πάουελ

banks

Επιμένουν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

banks

Σε θετικό έδαφος η Wall Street-Ανακάμπτουν οι τεχνολογικές μετοχές

banks

Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

banks

BofA: Ο S&P 500 ίσως σημειώσει «βουτιά» 5%

banks