35.4 C
Athens
June 24, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Profit taking μία μέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων

Ευρωαγορές: Profit taking μία μέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής (7/6) για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, την πρώτη μετά από 5 χρόνια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,22% και έκλεισε στις 523,54 μονάδες, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, που είχαν οδηγήσει χθες τον δείκτη σε ενδοσυνεδριακό record high. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύτηκαν στο «κόκκινο», με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να υποχωρούν κατά 1%, ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης προσέθεσαν 0,5%. Το real estate ηγήθηκε των απωλειών με πτώση σχεδόν 3%, με τον γερμανικό όμιλο ακινήτων Vonovia να καταγράφει «βουτιά» 7% λόγω υποβάθμισής του από την Morgan Stanley.

Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,50% στις 18.552,45 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,51% στις 8.243,30 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,48% στις 8.001,80 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,38% στις 11.400,50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,48% στις 34.666 μονάδες.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς πιο αργά από το αναμενόμενο φέτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Bundesbank την Παρασκευή. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρόκειται τώρα να επεκταθεί κατά 0,3%, κάτω από το 0,4% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να σημειώσει ελαφρά άνοδο.

Στο μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβεβαιώνει τα αρχικά στοιχεία.

Τα στοιχεία έρχονται μετά την ετυμηγορία της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά το 2019, και συντονίστηκε με τις κεντρικές τράπεζες στον Καναδά, τη Σουηδία και την Ελβετία, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, αναγκάζοντας τους traders να περιορίσουν τα στοιχήματα για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων. Ο Φινλανδός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ είπε ότι η ΕΚΤ δεν βρίσκεται σε λειτουργία αυτόματου πιλότου και εξακολουθεί να ενεργεί περιοριστικά παρά τη μείωση.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Πίεση σε χαμηλά διμήνου για τις ασιατικές μετοχές

banks

Διατηρείται το ανοδικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Νέα εβδομαδιαία άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στην συνεδρίαση της Fed

banks

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Wall Street

banks

Συνεχίζεται η άνοδος στις Ευρωαγορές- Κοντά σε ρεκόρ ο Stoxx600

banks