Ευρωεκλογές: Πώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τροφοδοτεί την προεκλογική εκστρατεία;

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσε ήδη κεντρικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προτούν η Μόσχα πυροδοτήσει μια ενεργειακή κρίση – τώρα, το ερώτημα για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ασφαλής και οικονομικά προσιτή ενέργεια διχάζει τα πολιτικά στρατόπεδα, καθώς οι πολίτες της ΕΕ προσέρχονται στις ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση δικαίωσε εν μέρει την πολιτική της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα: αν η Ευρώπη είχε κινηθεί ταχύτερα για την ανάπτυξη αιολικών, ηλιακών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, η Ρωσία θα είχε πολύ λιγότερη επιρροή στη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στοιχημάτισε ότι η ΕΕ θα έκανε τα στραβά μάτια στην εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, παρά να στερηθεί το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, σίγουρα απογοητεύθηκε. Μια από τις πρώτες πολιτικές απαντήσεις των Βρυξελλών μετά την εισβολή των ρωσικών τανκς στον ανατολικό γείτονά της ήταν το σχέδιο «RePowerEU», με αυξημένους στόχους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιτάχυνση της αδειοδότησης.

Πρόσφατη έρευνα σε 26.000 πολίτες της ΕΕ έδειξε ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν το πρώτο μέλημα των ψηφοφόρων, ακολουθούμενη από την υγεία, την απασχόληση, την άμυνα και, στη συνέχεια, το κλίμα

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα είχε «στραγγαλίσει» τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της εισβολής της, αλλά ο χειμώνας του 2022/23 δεν ήταν τόσο πικρός όσο φοβόταν η ΕΕ, η οποία εξέπληξε ακόμη και τον εαυτό της με την ταχύτητα με την οποία μείωσε τη ζήτηση κατά σχεδόν ένα πέμπτο, ενώ παράλληλα βρήκε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού – προς μεγάλη ευχαρίστηση των Αμερικανών προμηθευτών φυσικού αερίου…

Έτσι, αν και δεν είναι κοντά στα επίπεδα της κρίσης του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν η Ρωσία εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας – επιδεινώνοντας την κρίση του κόστους ζωής, που έχει γίνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας καθώς η ΕΕ οδεύει προς τις εκλογές του 9ης Ιουνίου, σημειώνει το Euronews.green.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ήδη το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ελπίζει να επωφεληθεί από την αναμενόμενη μετατόπιση προς τα δεξιά στις προσεχείς ευρωεκλογές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας αντιστροφής του περιβόητου «πράσινου κύματος» που παρατηρήθηκε το 2019, το οποίο σε μεγάλο βαθμό κατηύθυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστω και υπό τον πρόεδρο του ΕΛΚ, προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης της Πράσινης Συμφωνίας στο επίκεντρο της πολιτικής της ατζέντας.

Υψηλός πληθωρισμός και τιμές στα καύσιμα ανησυχούν τους ψηφοφόρους

Η κεντροδεξιά ομάδα εντοπίζει τον υψηλό πληθωρισμό, τις τιμές της ενέργειας και τα επιτόκια μεταξύ των κύριων ανησυχιών των ψηφοφόρων και υπόσχεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα «αποφασιστική» δράση για την αντιμετώπισή τους. «Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μια πολιτική που δεν θα θολώνει από παραπλανητική ιδεολογία, αλλά θα στηρίζεται σε στέρεες πραγματικές βάσεις και στην κοινωνική ευθύνη», αναφέρεται.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην εκλεκτή του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με την «ακρίβεια των πολυεθνικών», προτείνοντας τέσσερα μέτρα ώστε «να εξομαλύνουν αποτελεσματικά τις διαφορές τιμών μεταξύ των καταναλωτικών αγορών των κρατών-μελών»

Αν και έχει γίνει ένα χιλιοειπωμένο κλισέ, ότι οι εκλογές αφορούν «την οικονομία, ηλίθιε», τότε πρόκειται για ένα σύμφωνο που αναγνωρίζεται όχι μόνο στην πολιτική δεξιά – και η Ευρώπη έχει πολλά να σκεφτεί. Οι χώρες της ΕΕ βγαίνουν από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού που έχουν παρατηρηθεί από τον Μεγάλο Πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970.

Η Ευρώπη έχει πολλά να σκεφτεί

Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και το κλείσιμο των κύριων αγωγών προς την ΕΕ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελευταίο κύμα πληθωρισμού. Ο σχεδιασμός της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ επιδείνωσε αναμφισβήτητα το πρόβλημα, αναγκάζοντας τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθεί την τιμή του φυσικού αερίου, ακόμη και σε περιόδους που μεγάλο μέρος του δικτύου ήταν γεμάτο με ανανεώσιμη ενέργεια από υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα και ηλιακές συστοιχίες.

Μια πρόσφατα συμφωνηθείσα αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς ενέργειας επιδίωξε να αναχαιτίσει τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν το 2022, όταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, αν και δεν προχώρησε σε ριζική μεταρρύθμιση του μηχανισμού τιμολόγησης.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο βρίσκεται στις τάξεις των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια και να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των ευάλωτων νοικοκυριών. Από την πολιτική του έδρα στις Βρυξέλλες, το S&D δεσμεύεται «να αγωνιστεί για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών και η οικονομική προσιτότητα».

Η αντιμετώπιση της φτώχειας μεταξύ των κορυφαίων προβλημάτων των ψηφοφόρων

Εναπόκειται στους πολιτικούς να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η δημόσια στήριξη, όχι μόνο των αντλιών θερμότητας αλλά και της ευρύτερης ενεργειακής ανακαίνισης των κατοικιών και των κτιρίων, είναι επίσης καλή ιδέα και θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μια πρόσφατη έρευνα σε 26.000 πολίτες της ΕΕ έδειξε ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν το πρώτο μέλημα των ψηφοφόρων, ακολουθούμενη από την υγεία, την απασχόληση, την άμυνα και, στη συνέχεια, το κλίμα, με ποσοστά που κυμάνθηκαν από 33% έως 27% μεταξύ των ερωτηθέντων.

Πιθανότατα μια δοκιμασία για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, θα είναι ο καθορισμός ενός στόχου για το 2040 για την καθαρή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, μια απαίτηση που απορρέει από το νόμο για το κλίμα που εγκρίθηκε το 2021. Το σημερινό εκτελεστικό όργανο ακολούθησε πρόσφατα τις συμβουλές μιας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνέστησε μείωση κατά 90% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Έρχονται νέες ανατιμήσεις;

Αν αυτό πρόκειται να δοκιμάσει την όρεξη της πολιτικής τάξης να προωθήσει περισσότερες πολιτικές για το κλίμα, τότε το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή της δέσμης νομοθετικών ρυθμίσεων για το κλίμα και το περιβάλλον, που εγκρίθηκαν κατά την τρέχουσα θητεία. Μεταξύ αυτών είναι ένα νέο ETS (σ.σ. ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το βασικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οικονομικά αποδοτικό τρόπο – η μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο), το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Αυτό το νέο σύστημα θα επιβάλει μια πρόσθετη τιμή στα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται τόσο για τη θέρμανση των κτιρίων όσο και για τις μεταφορές, γι’ αυτό και ένας αξιωματούχος του ΕΛΚ προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι πολίτες της ΕΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν επί του παρόντος την επερχόμενη πολιτική, να αντιδράσουν οργισμένα εάν δουν ακόμη πιο αυξημένες τιμές.

Το δεξιό κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να σημειώσει μέτρια κέρδη και να ξεπεράσει τους Πράσινους στις εκλογές, για να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στη συνέλευση του Στρασβούργου, δημοσίευσε τον Απρίλιο το προεκλογικό του μανιφέστο. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα δήλωσε ότι η Πράσινη Συμφωνία πρέπει «να ανατραπεί» και ότι το ECR επιθυμεί «μια πιο ισορροπημένη και εντοπισμένη στρατηγική για το κλίμα, που δεν θα ξεχνά τους απλούς ανθρώπους».

Μια κρίσιμη επιλογή στις 9 Ιουνίου

Παρουσιάζοντας το μανιφέστο στις 24 Απριλίου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η πολιτική ομάδα θέλει να τερματίσει «τα χρόνια προώθησης ενός ομοσπονδιακού υπερκράτους» και να επιστρέψει την εξουσία στις εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφέρειες.

Σε αντίθεση με την ευρωσκεπτικιστική συντηρητική ομάδα, το 46σέλιδο μανιφέστο των Πρασίνων αναλύει με πολλές λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της ΕΕ. «Το να μην κάνουμε τίποτα θα εξυπηρετήσει μόνο τους πλουσιότερους που επωφελούνται από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα αφήσουμε τους φτωχότερους στις κοινωνίες μας να επωμιστούν το κόστος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το ποιο από αυτά τα δύο αντικρουόμενα μηνύματα θα αγγίξει τις καρδιές και το μυαλό των ψηφοφόρων στις 9 Ιουνίου θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενεργειακή της πολιτική τα επόμενα πέντε χρόνια και, κατά συνέπεια, για τις ζωές των Ευρωπαίων.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σομαλία και Τουρκία απελευθέρωσαν πλοίο που είχε καταληφθεί από πειρατές κατά τη διάρκεια αιματηρής στρατιωτικής επιχείρησης

Η Τουρκία και η Σομαλία απελευθέρωσαν ένα πλοίο που είχε καταληφθεί από πειρατές στ' ανοικτά των ακτών της πολιτείας Πούντλαντ στη βορειοανατολική Σομαλία έπειτα από "συνεχή στρατιωτική πίεση" δέκα ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων 14 πειρατές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στο Μογκαντίσου. Οι ακτές στο Κέρας της Αφρικής υφίστανται από το Απρίλιο μια

CNN: Ο Τραμπ βρήκε μια ασυνήθιστη λύση στο πρόβλημά του στη Βενεζουέλα

Η Αμερική χρειάζεται το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, πιθανότατα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δυσκολεύτηκε να πείσει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της χώρας, μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο και τη

Ο ακροδεξιός σχολιαστής Μάιλο Γιαννόπουλος, υπέρμαχος των απελάσεων, απελάθηκε από τις ΗΠΑ

Ο ακροδεξιός σχολιαστής Μάιλο Γιαννόπουλος απελάθηκε στη χώρα καταγωγής του, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η απέλαση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έλαβε χώρα μία ημέρα αφότου ο 41χρονος Βρετανός υπήκοος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης από την Υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE) των ΗΠΑ. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

Το Ισραήλ στόχευσε διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας, ενώ οι υγειονομικές αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα ανέφεραν τρεις θανάτους σε άλλα ισραηλινά πλήγματα. Χωρίς να διευκρινίσει εάν σκοτώθηκε και χωρίς να τον κατονομάσει, ο στρατός δήλωσε ότι στόχευσε έναν διοικητή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που "κρυβόταν μέσα

Δυτική Όχθη: Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε παλαιστινιακό χωριό

Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σήμερα στο παλαιστινιακό χωριό Κούσρα, στο βόρειο τμήμα της κατεχομένης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και έναν κάτοικο, έπειτα από σχεδόν τρείς εβδομάδες εντάσεων στον τομέα αυτό. Στις αρχές Αυγούστου, ομάδα εποίκων άρχισε να εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτό το χωριό κοντά στη Ναμπλούς και να πολιορκεί κατοίκους, προκαλώντας

Ουκρανία: Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει χερσαία επίθεση κοντά σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

Η Ουκρανία έχει λάβει πληροφορίες ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια πιθανή νέα χερσαία επίθεση προς το Κίεβο, καθώς και προς το Τσερνίχιβ, στα βόρεια της χώρας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται το Bloomberg. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ενδείξεις ότι ρωσικές μονάδες κρούσης συγκεντρώνονται κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, η στρατιωτική ηγεσία

ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Η συμφωνία για το πετρέλαιο αποτελεί το ενεργειακό “όπλο” του Τραμπ απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή συμφωνία στην ιστορία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας μέσω Truth Social ότι η Ουάσιγκτον αποκτά τον πλειοψηφικό έλεγχο, σε ποσοστό 55%, της παραγωγής πετρελαίου της χώρας, εννέα μήνες μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η συμφωνία αφορά τα

400 πλοία και 6.000 ναυτικοί δεν βρίσκουν ασφαλή έξοδο από τον Περσικό Κόλπο

Τις πραγματικές διαστάσεις της ναυτιλιακής κρίσης στα Στενά του Ορμούζ αποκαλύπτουν τα νέα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Έξι μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, έως 400 εμπορικά πλοία με περίπου 6.000 ναυτικούς εξακολουθούν να μην μπορούν να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τον Περσικό Κόλπο. Ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα

Related Articles

Popular Categories