26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
POLITICS

Ευρωεκλογές: Τι βρίσκουν στον Κασσελάκη και βγαίνει δεύτερος

Κάλπη – κοντέρ η 9η Ιουνίου και οι ευρωεκλογές, τουλάχιστον, για τον ΣΥΡΙΖΑ θα φανερώσουν αν ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται με φόρα ή με ταχύτητα για τη δεξιά λωρίδα της πολιτικής εθνικής οδού. Έως τώρα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να κερδίζει ένα κοινό που θεωρητικά δεν θα μπορούσε να προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε.

Αδιαμφισβήτητα έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα, σύμφωνα και με τους αναλυτές, να διατηρεί το κόμμα στη 2η θέση παρά τις διασπάσεις. Τα ποσοστά ναι μεν είναι παρόμοια με εκείνα της ήττας των προηγούμενων εθνικών εκλογών, όμως η δεξαμενή των ψηφοφόρων τείνει προς ανανέωση. Το μεγάλο ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν αυτό το νέο κοινό θα πάει τελικά και στην κάλπη.

Ο Αντώνης Παπαργύρης, Διευθυντής ερευνών GPO σχολιάζει στο in τα δημοσκοπικά ευρήματα και ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως “ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να λάβει από μία νέα δεξαμενή ψηφοφόρων σε σχέση με το παρελθόν το οποίο οφείλεται κατά βάση στο προφίλ του και όχι τόσο στο κόμμα”. Υπογραμμίζει επίσης ότι απευθύνεται σε νέα κοινά, σε σχέση με τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δεν απευθύνεται στην παραδοσιακή κεντροαριστερή εκλογική βάση. Πέραν από τους νέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βάλει διακριτά πολιτικά στεγανά και αυτό ανανεώνει την εκλογική βάση. Έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Παπαργύρης, παρά τις διασπάσεις το ποσοστό πέριξ του 17% για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοσκοπήσεις, είναι ένας πήχης κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

«Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προβάδισμα καθώς έπεισε ένα μέρος των ψηφοφόρων ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τα ψιλά γράμματα της 2ης και 3ης θέσης

Τι δείχνει αυτό; Σύμφωνα με τον Διευθυντή ερευνών της GPO το κόμμα αντέχει στις διαρροές προς την Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα της Αριστεράς διότι έχει κερδίσει νέα κοινά. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις όμως δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεύτερος δεν μπορεί να κλείσει τη ψαλίδα με τη ΝΔ η οποία κινείται στο 17%. Όπως εξηγεί, ο κ. Παπαργύρης ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προβάδισμα καθώς έπεισε ένα μέρος των ψηφοφόρων ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης- αν και έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα στην εθνική κάλπη-έως ώρα δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν την πολιτική τους αγκαλιά σε νέα κοινά και να δημιουργήσουν ρεύμα.

Από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενσαρκώνει  το σύνθημα για Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά που προβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι αναλύσεις εντός της Κουμουνδούρου δείχνουν δημοσκοπικά ευρήματα με αυξημένα τα ποιοτικά στοιχεία και συγκεκριμένα πως λένε τα χαρακτηριστικά της κυβερνησιμότητας. Θεωρείται νίκη η κατάκτηση της δεύτερης θέσης ακόμα και αν τα ποσοστά δεν αυξηθούν σε σχέση με τις προηγουμενες εκλογές. Αυτό θα σημάνει μία εδραίωση του κόμματος στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως ταυτόχρονα φανερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη για να απειλήσει την ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει σφυροκόπημα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μπαίνει σφήνα στο πατριωτικό μέτωπο. Από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενσαρκώνει ειδικά στην παρούσα συγκυρία το σύνθημα για Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά που προβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου, ότι ο «πατριωτισμός είναι ιστορικά πράξη και όχι μόνον λέξη της Αριστεράς».

Αναποφάσιστοι και συσπειρώσεις

Στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 έχει ενδιαφέρον το προφίλ των αναποφάσιστων. Οι 6 στους 10 είναι γυναίκες και το 47% είναι στις ηλικίες από 45 έως 65 ετών, ενώ μόνον ο ένας στους πέντε είναι στην ομάδα από 17 έως 34 ετών. Πιο «αποφασισμένοι» στο τι θα ψηφίσουν είναι οι πολίτες ηλικίας 35-44 και 65 και άνω.Το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων – 7,3% – προέρχονται και από το ΚΚΕ.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 17% και σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό πάνω από 33% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 13.2% δείχνει να μην μπορεί να πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει δεύτερος με 15.6%. Στην τέταρτη θέση με το ίδιο ποσοστό (8,6%) βρίσκονται ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ στο 3% βρίσκεται η Νέα Αριστερά.

Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν τις δύο τελευταίες μέρες (Alco/Alpha, Marc/ANT1, MRB/Open, Pulse/ΣΚΑΪ) το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 16% (MRB και Pulse), στο 14,5% έως 17,5% (Alco) και στο 13,2% έως 17,2% (Marc).

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι και στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα (GPO), η Ν.Δ. αυξάνει τη συσπείρωσή της κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 66% στο 70%, αύξηση προερχόμενη κυρίως από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της. Συνεχίζει να έχει διαρροές προς τα δεξιά της, οι οποίες πλέον διαμοιράζονται μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής και υφίσταται μια ταλάντωση ανάμεσα σε αυτήν και το ΠΑΣΟΚ, που αφορά το 1,2% του εκλογικού σώματος.

Related posts

Νέο δρόμο για τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις ανοίγει το ν/σ του ΥΠΕΘΑ

banks1

Nautical Geo – Παιχνίδια εντυπώσεων από τον τουρκικό Τύπο – Πανηγυρισμοί ότι το έδιωξαν

banks

Αποκαταστάθηκε η βλάβη και έχουν πάλι νερό οικισμοί στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

banks1

Νέο πολιτιστικό Κέντρο κατασκευάζεται στο Νέο Βουτζά

banks1

Τουρκικά ΜΜΕ: Τι λένε για το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη

banks

Νέα Φιλαδέλφεια: Τι ζήτησε ο Κροάτης πρωθυπουργός από τον Μητσοτάκη για τους προφυλακισμένους χούλιγκανς

banks