29.8 C
Athens
June 21, 2024
Image default
POLITICS

Ευρωεκλογές 2024: Μετασεισμοί ή προσεισμοί; – Τα ελληνικά κόμματα μετρούν πληγές

Κάτι ήξερε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέμενε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν σημασία εθνικής κάλπης.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα και τις αναταράξεις που προκάλεσαν στα κόμματα, αλλά και την συζήτηση που άνοιξαν για την επόμενη μέρα τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και σε αυτό της Κεντροαριστεράς, φαίνεται πως οι κάλπες της Κυριακής – αν και δεν τις… τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους οι Έλληνες ψηφοφόροι – πιθανότατα να σηματοδοτήσουν σοβαρές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Παρότι ο κάθε αρχηγός εκλαμβάνει – παγίως – τα μηνύματα της κάλπης όπως τον βολεύουν, γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη την πρώτη, μετά από πέντε χρόνια, σοβαρή ήττα σε εκλογική διαδικασία.

Οι ευρωεκλογές θα φέρουν αλλαγές; – Αναταράξεις στα κόμματα προκάλεσε η «επόμενη μέρα»

Και όσο κι αν επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για ήττα, τη στιγμή που η «γαλάζια» παράταξη παρέμεινε πρώτη και με διαφορά, η αλήθεια είναι πως ένα κόμμα που κατόρθωσε να πάρει σχεδόν 40% με το σύστημα της απλής αναλογικής – πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά – και το ανέβασε στο 41% ένα μήνα αργότερα, το να πέφτει στο 28 και κάτι μέσα σε ένα χρόνο, επιτυχία δεν το λες.

Χάσαμε αλλά δεν το δείχνουμε…

Την ίδια στιγμή, στο «απέναντι» στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί μούδιασμα κι ας μην το παραδέχονται – δεν είναι οι μόνοι εξάλλου…

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του καταγραφή δυνάμεων σε επίπεδο εθνικής κάλπης, εξέλαβε το μήνυμα ότι ο λαός τού έδωσε τον χρόνο να χτίσει μια κυβερνητική εναλλακτική πρόταση και σκοπεύει να το κάνει «γκρεμίζοντας» το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και αποδυναμώνοντας τα κομματικά όργανα, για να φέρει την «αδιαμεσολάβητη» επαφή με τους πολίτες σε πρώτο πλάνο.

Παράλληλα, εντόπισε την «χασούρα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και ευελπιστούσε ότι θα πάρει τον αριθμό «2» μπροστά στο ποσοστό του, αλλά δεν έπιασε ούτε το 15%, στη διάσπαση, για την οποία, προφανώς, ουδεμία ευθύνη επιρρίπτει στον εαυτό του. Και έτσι, ούτε λίγο – ούτε πολύ, διαμήνυσε στη Νέα Αριστερά «φέρτε πίσω τα κλεμένα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι η δική του παράταξη ήταν η μόνη που ανέβασε ποσοστά, κάτι που αληθεύει, ωστόσο, εξακολουθεί να κάνει πως δεν βλέπει το γεγονός ότι το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα εξουσίας δεν λέει να «ξεκολλήσει» από το 12%.

Όσο για την Νέα Αριστερά, που έμεινε κάτω από τον πήχη του 3%, ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο μόνος που μίλησε για «αρνητικό αποτέλεσμα» για το κόμμα του, αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει και χαρακτηρίζει «γελοίο» το γεγονός πως «το κόμμα Κασσελάκη έχει αναζωπυρώσει τις επιθέσεις λάσπης, με αίτημα να ‘επιστραφούν οι έδρες’», κρίνοντας πως «το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι βαθιά υποκριτικό».

Ανασχεδιασμός από τον Μητσοτάκη

«Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο», ήταν το μήνυμα που εξέλαβε ο πρωθυπουργός ότι του έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχε θέσει και δεν με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών» – δεν τον ενδιαφέρουν αλλά το επισημαίνει επί τη ευκαιρία. Παρεμπιπτόντως, η μεγάλη διαφορά οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη και τη διάσπαση, παρά στα «κατορθώματα» της Νέας Δημοκρατίας.

Το να υποστηρίζει η κυβέρνηση, όμως, ότι η πτώση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές αποτελεί μήνυμα από τους πολίτες, «πρέπει να τρέξετε πιο γρήγορα μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις», όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ακούγεται και ως χλεύη στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο αυτό της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, επιδιώκει να πάρει την πρωτοβουλία και να θέσει ο ίδιος άμεσα το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης περιόδου, κρατώντας το «χαρτί» ενός ανασχηματισμού στο συρτάρι του για να το τραβήξει όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Προς το παρόν, ας σημειωθεί το αίτημα του «γαλάζιου» βουλευτή Μάριου Σαλμά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προκειμένου «να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος για την παράταξή μας».

Έρχεται νέα εσωστρέφεια για τον Κασσελάκη;

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης, προς το παρόν, να χαίρει της εμπιστοσύνης όσων απέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο στελεχών, δεν είναι όμως τόσο βέβαιο ότι θα την διατηρήσει εάν φέρει τα πάνω-κάτω στο καταστατικό του κόμματος, μετατρέποντας τα όργανα σε «μαριονέτες» χωρίς ισχύ.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, άλλωστε, επανέλαβε μιλώντας στο in την πρόθεσή του να αλλάξει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της «αμεσοδημοκρατίας», υπογραμμίζοντας πως τα κομματικά όργανα παίζουν ρόλο, αλλά πρέπει «να εκσυγχρονιστούν».

Και παρότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποδυναμώσει τα όργανα, ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ξεκινήσει εάν επιχειρήσει να το κάνει, συνεχίζοντας παράλληλα τα λεκτικά – και όχι μόνο – «φάουλ» στην πολιτική του πορεία.

Την ίδια ώρα, δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διοσύνης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς προτείνουν τη σύμπλευση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου και τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές.

«Τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες», προειδοποιούν, ενώ επισημαίνουν πως οι «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί, είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα», στέλνοντας μήνυμα στον Κασσελάκη που έχει προαναγγείλει συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Φθινόπωρο.

Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

Προς το παρόν, στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη τα «όργανα», μετά την ηχηρή δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου στον Σκάϊ το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι «θα τα συζητήσουμε όλα μα όλα, και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα στα όργανα. Οφείλουμε να συζητήσουμε τα πάντα».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, η βουλευτής, «για να μπορέσουμε να κάνουμε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει. Και ο στόχος που είχαμε θέσει, και ο πρόεδρός μας ο Νίκος Ανδρουλάκης, και όλοι μέσα στο κόμμα, ήταν ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και μια ισχυροποίηση του ποσοστού μας» – και «δυστυχώς, η δεύτερη θέση δεν επετεύχθη».

Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδουνής, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξαπέλυσε επίθεση στην Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας ότι «είχε έτοιμη δήλωση» για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «επί 8 μήνες, μια υποτροπιάζουσα συζήτηση εσωστρέφειας, με συγκεκριμένο στόχο», προσθέτοντας ότι «δεν βγήκε και το αποτέλεσμα που ήθελε η κ. Γιαννακοπούλου γιατί ανεβήκαμε!».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου «σήκωσε το γάντι», πάντως, διαμηνύοντας στον Παναγιώτη Δουδουνή ότι «οδιάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν ποδηγετείται».

Τι θα κάνει ο Χαρίτσης;

Η Νέα Αριστερά δηλώνει «παρούσα» παρά την πρώτη σοβαρή «κρυάδα» στις ευρωεκλογές και, απέναντι στην προοπτική μιας συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, αντιπροτείνει τις προγραμματικές συγκλίσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

«Εμείς δεν κάνουμε ρητορικά ανοίγματα, ούτε λέμε με αλαζονικό τρόπο, ‘ελάτε όλοι κάτω από τις φτερούγες μου, και εγώ μόνος μου, απέναντι σ’ ένα πανίσχυρο σύστημα εξουσίας, θα τους νικήσω’. Έχουν τελειώσει και έχουν αποδοκιμαστεί όλα αυτά από τον ελληνικό λαό», έλεγε στο in, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Χαρίτσης για την προοπτική μιας πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς επί του πολιτικού πρακτέου, επί συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αν μπορούμε εκεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις να έχουμε προτάσεις, οι οποίες είναι κοινές ή μπορούν να συγκλίνουν, βεβαίως να υπάρξουν διαδικασίες σύγκλισης», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες συνεννόησης και στοιχειώδους σύμπλευσης» με τα κόμματα Κασσελάκη και Ανδρουλάκη.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, πάντως, και είναι κάτι που το ζητάει και μεγάλη μερίδα των πολιτών, είναι πως ο κατακερματισμός αυτών των πολιτικών δυνάμεων, που αυτοτοποθετούνται ως «προοδευτικές», σήμερα ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο κάποιον άλλον αρχηγό – της Νέας Δημοκρατίας, πάντα.

Και αν οι δυνάμεις που είναι απέναντι στην Δεξιά – Κεντροδεξιά αρνούνται να συμμαχήσουν, επειδή ο κάθε αρχηγός θέλει την πρωτοκαθεδρία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ούτε για τα επόμενα… είκοσι χρόνια.

Related posts

Το προσωπικό στοίχημα και ο… τριμέτωπος του Μητσοτάκη – Αποκαλύφθηκε η εκλογική στρατηγική της ΝΔ

banks1

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» – Τι προβλέπει, οι τροπολογίες

banks

Κέντρο υγείας για άτομα με άνοια, εγκαινιάστηκε στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

banks

Δένδιας με Βίλμες: Διττή η προσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία

banks

Αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας

banks

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργεί το Δημόσιο στις 21 Μαΐου

banks