Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και OLAF παίρνουν το όπλο τους κατά της φοροδιαφυγής

Άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να ξεκινήσουν και να υποστηρίζουν έρευνες σχετικά με ύποπτες περιπτώσεις διασυνοριακής απάτης στον ΦΠΑ αναμένεται να αποκτήσουν τη Ευρωπαϊκή Εισαγγελίας (ΕPPO) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Αυτό προβλέπει σχετική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Εcofin). Το νέο πλαίσιο θα δώσει στην EPPO και την OLAF πιο άμεση πρόσβαση σε βασικά δεδομένα ΦΠΑ σχετικά με διασυνοριακές επιχειρηματικές συναλλαγές στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που τηρούνται από το Eurofisc (πρόκειται για αποκεντρωμένο δίκτυο εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τη Νορβηγία για την ταχεία ανταλλαγή στοχευμένων πληροφοριών με σκοπό την καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό κυκλωμάτων απάτης, συνεργάζεται με Europol/OLAF) κατά της απάτης στον ΦΠΑ.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση του συντονισμού Eurofisc, Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και  OLAF, η κάλυψη των κενών δικαιοδοσίας και, τελικά, να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των σχημάτων στους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. Η νέα δυνατότητα που παρέχεται σε EPPO και OLAF αναμένεται να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των διαφόρων φορέων, θα επιταχύνει τις έρευνες και θα ενισχύσει τη συνολική ικανότητα της Ε.Ε. να εντοπίζει και να καταπολεμά την απάτη στον ΦΠΑ που επηρεάζει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις νόμιμες επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Το μέτρο αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου για την πλήρη ψηφιοποίηση έως το 2030 των υποχρεώσεων αναφοράς ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της απάτης στον ΦΠΑ, οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών εξακολουθούν να χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ, ιδίως η ενδοκοινοτική απάτη «εξαφανισμένου εμπόρου» (γνωστή ως απάτη καρουζέλ), αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η εγκληματική δραστηριότητα κοστίζει στα δημόσια ταμεία των κρατών μελών και στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από 12,5 δισ. έως 32,8 δισ. ευρώ ετησίως και πραγματοποιείται κυρίως από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

Σημειώνεται ότι η EPPO και η OLAF εκτελούν τα καθήκοντά τους για την καταπολέμηση της απάτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω διμερούς συνεργασίας με τις φορολογικές αρχές και μέσω πρόσβασης σε πληροφορίες ΦΠΑ σε εθνικό επίπεδο, υπό διαφορετικά μέσα και προϋποθέσεις. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διερεύνησης διασυνοριακής απάτης ΦΠΑ που εκτείνεται σε πολλαπλές δικαιοδοσίες και απαιτεί συντονισμένη, πολυμερή στρατηγική για την αντιμετώπιση σύνθετων και αλληλένδετων σχημάτων.

Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδώσει τη γνώμη του επί του φακέλου — κάτι που αναμένεται τον Ιούλιο — το Συμβούλιο θα προχωρήσει στην επίσημη έγκριση των νέων κανόνων. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι απάτες

Το 2024, το Eurofisc εντόπισε δόλιες συναλλαγές συνολικού ύψους 13,8 δισ. ευρώ. Επίσης εντοπίστηκαν 6.147 απατεώνες, συμπεριλαμβανομένων 3.886 περιπτώσεων απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου». Επιπλέον εντοπίστηκαν 2.665 ύποπτοι για απάτη οι οποίοι διαγράφηκαν από το μητρώο ΦΠΑ και 812 εταιρείες συνδέθηκαν με δόλιες δραστηριότητες στην Ε.Ε.

Οι λεγόμενοι «εξαφανισμένοι έμποροι» αποκτούν αγαθά χωρίς να αποδώσουν άμεσα ΦΠΑ και στη συνέχεια τα πωλούν στην εγχώρια αγορά χωρίς να αποδώσουν τον φόρο στις αρχές. Σε πιο σύνθετες απάτες τύπου «καρουζέλ», τα αγαθά διακινούνται μέσω πολλών εταιρειών σε διάφορα κράτη μέλη πριν πωληθούν εκ νέου, με τον πρώτο πωλητή να αποφεύγει την καταβολή ΦΠΑ και τον τελικό αγοραστή να αξιώνει ψευδώς επιστροφές ΦΠΑ για πληρωμές που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

Ένα άλλο σχήμα απάτης ΦΠΑ σχετίζεται με την κατάχρηση απλουστευμένων διαδικασιών κατά την εισαγωγή αγαθών, και συγκεκριμένα της Τελωνειακής Διαδικασίας 42, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ κατά την εισαγωγή όταν τα αγαθά πωλούνται και μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος. Ο ΦΠΑ αναμένεται να καταβληθεί στο κράτος μέλος προορισμού, ωστόσο οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την απαλλαγή και ο ΦΠΑ δεν καταβάλλεται. Στην πράξη, τα αγαθά είτε παραμένουν αφορολόγητα στο κράτος μέλος εισαγωγής είτε καταναλώνονται σε άλλο κράτος μέλος χωρίς απόδοση ΦΠΑ.

Τα σχήματα αυτά στερούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, διευρύνοντας το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ».

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ του Eurofisc, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αποσκοπεί στο κλείσιμο αυτών των κενών μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, της απλοποίησης των διασυνοριακών ερευνών και της διασφάλισης της ταχείας δίωξης των εγκληματικών δικτύων. Η ενιαία αυτή προσέγγιση όχι μόνο προστατεύει τα οικονομικά της Ε.Ε., αλλά και ενισχύει την εμπιστοσύνη σε ένα ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει τα οπλικά του συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους

Ο Υπουργός Στρατού Dan Driscoll συγκεντρώνει κορυφαίους αμυντικούς εργολάβους, καθώς και τις εταιρείες Palantir Technologies και Anduril Industries, σε μια προσπάθεια να καταφέρει τα οπλικά τους συστήματα να "επικοινωνούν" καλύτερα μεταξύ τους και να ενσωματωθεί πιο στενά η τεχνητή νοημοσύνη. Η πρωτοβουλία, με την ονομασία "Right to Integrate Hackathon", εμπνεύστηκε από πρόσφατο ταξίδι του Driscoll

Έρευνα: Νέοι στην Ευρώπη καταφεύγουν στα chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης για συναισθηματική στήριξη

Σχεδόν ένας στους δύο νέους στην Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης για να συζητήσουν πολύ προσωπικά ζητήματα, καθώς η τεχνολογία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως μια πηγή συναισθηματικής στήριξης, κατέδειξε σήμερα μία έρευνα του Ipsos BVA. Εκ των 3.800 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 51% είπε πως ήταν "εύκολο" να συζητήσει ζητήματα ψυχικής

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιοχής στη νότια Ουκρανία. "Οι Ρώσοι αφαίρεσαν τη ζωή 12 ανθρώπων", έγραψε ο Ιβάν Φιόντοροφ σε ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram. Νωρίτερα οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν αναφέρει με ανάρτηση τους στην ίδια εφαρμογή ότι σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. Σύμφωνα

Τραμπ: Ο Σι έχει δείξει “σεβασμό” όσον αφορά το Ιράν – Δεν έχουμε δεχθεί προκλήσεις από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συζητήσει τον πόλεμο στο Ιράν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους την επόμενη εβδομάδα και προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εντάσεις γύρω από τη σύγκρουση. "Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα, αλλά εκείνος ήταν πολύ ευγενικός σχετικά με αυτό", είπε ο

Κυριάκος Βελόπουλος: Η Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία είναι εθνικά επιζήμια

«Οι Συμφωνίες γίνονται για να αλλάζουν όταν είναι εθνικά επιζήμιες. Ο πλανήτης δεν είναι καλά και δεν βλέπω καλά τα πράγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην εκπομπή Off The Record της ΕΡΤ. Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό και υποστήριξε ότι το βασικό δίλημμα της εποχής δεν είναι το «αριστερά–δεξιά»

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ-Ρούμπιο για διεθνή ζητήματα και διμερείς σχέσεις

Συνεχης ενημερωση Τρίτη, 05-Μαϊ-2026 20:50 Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ-Ρούμπιο για διεθνή ζητήματα και διμερείς σχέσεις Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάρκο Ρούμπιο συζήτησαν για την κατάσταση των διμερών τους σχέσεων και διεθνή ζητήματα κατά τη διάρκεια

Το Ιράν δημιουργεί νέο μηχανισμό για τη διαχείριση της διέλευσης πλοίων μέσω του Στενού του Ορμούζ

Το Ιράν έχει δημιουργήσει έναν νέο μηχανισμό για τη διαχείριση της διέλευσης πλοίων μέσω του Στενού του Ορμούζ, σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Press TV την Τρίτη. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να μείνει εκτός του Στενού του Ορμούζ και έχει δηλώσει ότι τα εμπορικά πλοία θα πρέπει να συντονίζουν οποιαδήποτε

Πάπας Λέων: Το μόνο που κάνω είναι να διαδίδω το μήνυμα της ειρήνης – Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να με επικρίνουν

Συνεχης ενημερωση Τρίτη, 05-Μαϊ-2026 21:46 Πάπας Λέων: Το μόνο που κάνω είναι να διαδίδω το μήνυμα της ειρήνης - Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να με επικρίνουν Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Ο Πάπας Λέων δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει να διαδώσει το χριστιανικό μήνυμα μιλώντας για

Related Articles

Popular Categories