Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, εκδόθηκε η NAVTEX – Αντί NAVTEX από την Άγκυρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:50

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Στην έκδοση αντι-Navtex προχώρησε η Τουρκία λίγο μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης για την εκτέλεση των εργασιών έρευνας και πόντισης καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI) και την  έκδοση της προβλεπόμενης NAVTEX.

Η Άγκυρα αντέδρασε σε χρόνο-ρεκόρ, προβάλλοντας και πάλι τις προκλητικές και ανυπόστατες αξιώσεις της, κάνοντας λόγο για έρευνες εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σημειώνει μάλιστα ότι δεν έχει χορηγήσει άδεια για τις ερευνητικές δραστηριότητες και επισημαίνει ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες θα πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές. 

TURNHOS N/W : 1105/26
MEDITERRANEAN SEA
1. SOME PART OF AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. HA15-1411/26 IS WITHIN TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757.
2. TURKISH AUTHORITIES HAS NOT ISSUED CONSENT FOR THE RESEARCH ACTIVITY REFERRED IN UNAUTHORIZED MESSAGE IN REFERENCE.
3. ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.
4. CANCEL THIS MESSAGE 062200Z MAR 27.

Αναλυτικά αναφέρουν:
1. Τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που δημοσιεύθηκε μέσω του μηνύματος NAVTEX με αριθμό HA15-1411/26 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία γνωστοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, με αριθμό εγγράφου A/74/757.

2. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν παράσχει τη συγκατάθεσή τους για τις ερευνητικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο μήνυμα NAVTEX, το οποίο εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό.

3. Όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας πρέπει να συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

4. Η παρούσα αναγγελία θα ανακληθεί στις 6 Μαρτίου 2027, στις 22:00 UTC (ώρα Zulu).

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου μπαίνει πάντως σε τροχιά υλοποίησης μετά την έκδοση της σχετικής NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με την οποία δίνεται το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει το γαλλικό ερευνητικό πλοίο “Abeille Marengo” με προορισμό το πεδίo των ερευνών στα ανοιχτά της Κάσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την εκτέλεση εργασιών έρευνας και πόντισης καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI), σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η γαλλική εταιρεία NEXANS, για λογαριασμό της κυρίας του έργου εταιρείας GSI.

“Ειδικότερα, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), ο Υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2026, τη σχετική απόφαση αδειοδότησης των εργασιών έρευνας και πόντισης του καλωδίου. Ακολούθως, το ερευνητικό πλοίο αιτήθηκε την έκδοση της προβλεπόμενης αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για την εκτέλεση των εργασιών, η οποία εκδόθηκε αμέσως”, αναφέρεται.

Η ελληνική NAVTEX

123

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Κύπρος με την έκδοση αντίστοιχης NAVTEX από τον σταθμό της Λάρνακας για τη διεξαγωγή ερευνών του γαλλικού πλοίου “VB Abellei Marengo” στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

O ΑΔΜΗΕ και η Great Sea Interconnector Α.Ε. ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι οι οι αρμόδιες ελληνικές και κυπριακές αρχές εξέδωσαν τις σχετικές αγγελίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διενέργεια ερευνών βυθού από το ερευνητικό πλοίο Abeille Marengo, σε θαλάσσιες περιοχές κατά μήκος της προβλεπόμενης διαδρομής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

“Οι έρευνες εντάσσονται στις συνεχιζόμενες τεχνικές εργασίες για την ανάπτυξη του Great Sea Interconnector, της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, και θα παράσχουν πρόσθετα δεδομένα που απαιτούνται για τον λεπτομερή τεχνικό σχεδιασμό του έργου”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Kωνσταντίνο Κόμπο, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού των δύο χωρών, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας K. Κόμπο @ckombos στο πλαίσιο του στενού συντονισμού των δύο χωρών 🇬🇷🇨🇾 @CyprusMFA @GreeceinCyprus @cyprusingreece https://t.co/aiaXhFkxJw

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 6, 2026

Στο λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο “Abeille Marengo”

Σημειώνεται ότι το γαλλικής σημαίας πλοίο “Abeille Marengo” βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Ηρακλείου, αναμένοντας τα σχετικά σήματα, τα οποία θα στρώσουν το ταμπλό για τις περιοχές, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών. Κεντραρισμένη είναι η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και της Κάσου. Η περιοχή, δηλαδή, που το καλοκαίρι του 2024 είχαν διακοπεί οι εργασίες ως απόρροια της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υπαναχώρηση και ότι το έργο, που βρίσκεται κάτω και από… γαλλική ομπρέλα, θα υλοποιηθεί κανονικά. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά ελάχιστα εικοσιτετράωρα από το σήμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σκηνικό του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό το πρίσμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση νόμιμων δραστηριοτήτων στη θάλασσα ή για την παρεμπόδιση στρατηγικών έργων συνδεσιμότητας.

“Πρόκειται για έργα τεράστιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Προσφέρουν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, πιο προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία, καλύτερη συνδεσιμότητα δεδομένων και, τελικά, συμβάλλουν στη διαρκή ειρήνη. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε οι αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις να αποτελέσουν εργαλεία παρεμπόδισης της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας μιας ολόκληρης περιοχής”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε παράλληλο χρόνο, η ελληνική πρωτεύουσα έχει εξετάσει άπαντα τα σενάρια αντίδρασης απέναντι στο ενδεχόμενο μίας νέας πρόκλησης από την Άγκυρα. Ωστόσο, η σημασία που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα ηχηρά μηνύματα της χώρας μας, αλλά και η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στη Γαλλία και στην Τουρκία, κάνουν την Αθήνα να εκτιμά ότι η Άγκυρα δε θα θελήσει να…πιάσει το νήμα από το 2024 και να κλιμακώσει και πάλι την αντίδρασή της με παρουσία στο πεδίο που θα ανέβαζε τη… θερμοκρασία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  

“Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης μόνο από τις ελληνικές Αρχές. Θα ακολουθηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εξωτερικών και το συναρμόδιο υπουργείο. Δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης. Έχουν υποβληθεί άμεσα τα αιτήματα για άδεια μόνο από τις ελληνικές Αρχές”, σημείωσε χθες (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Η Ελλάδα θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι έχει ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό. Εδώ δεν μιλάμε για ένα ελληνικό έργο, εδώ μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό έργο. Ελλάδα-Κύπρος-Γαλλία-Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Είναι ένα στρατηγικής σημασίας ενεργειακό έργο που αίρει την ενεργειακή απομόνωση ενός κράτους-μέλους της Ευρώπης, της Κύπρου, με την τεράστια σημασία που έχει και για εμάς και θα προχωρήσει κανονικά”, πρόσθεσε. 

Το έργο 

Ο Great Sea Interconnector προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μήκους περίπου 900 χιλιομέτρων, η οποία θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο, με δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αρχικής ισχύος 1.000 MW. Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου, η οποία παραμένει το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Τα οφέλη, όπως έχουν σπεύσει να επισημάνουν παράγοντες, θα είναι πολλαπλά.

Η Λευκωσία θα αποκτήσει τη δυνατότητα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι εγχώριες ανάγκες δε θα μπορούν να καλυφθούν με ανταγωνιστικό κόστος, ενώ θα μπορεί να εξάγει πλεονάζουσα ενέργεια, ιδιαίτερα από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές καθαρής ενέργειας. Για την Αθήνα, από την άλλη, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Υεμένη: Οι Χούθι μιλούν για 30 νεκρούς σε πλήγματα σε αγορά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.08 Ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε αγορά στη δυτική Υεμένη, την ευθύνη για την οποία απορρίπτουν οι εμπόλεμες πλευρές, αυξήθηκε σε 30 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι φιλοϊρανοί Χούθι. Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba του υεμενίτικου κινήματος, ο υπουργός Υγείας των Χούθι έκανε λόγο για 30 νεκρούς και

Ολλανδία: Ακτιβιστές εισήλθαν σε εργοτάξιο data center της Microsoft

Διαδηλωτές "μπούκαραν" σε εργοτάξιο κέντρου δεδομένων (data center) της Microsoft στο Άμστερνταμ κατά την έναρξη διήμερων διαδηλώσεων στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης παγκοσμίως αντίδρασης κατά της ραγδαίας επέκτασης υπολογιστικής δύναμης που απαιτείται για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ/AI). Ακτιβιστικές ομάδες ανακοίνωσαν δράσεις σε 16 χώρες σήμερα και αύριο Σάββατο, σύμφωνα με τον συνασπισμό "Stop Dirty Data Centres"

Η ρωσική οργάνωση “Κράτος των Αρσενικών” αρνείται ότι σχετίζεται με τις απειλές για βόμβες στην Ευρώπη

Ο ιδρυτής του "Κράτους των Αρσενικών", μιας ρωσικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ανδρών που απαγορεύτηκε το 2021 για "εξτρεμισμό", αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε σχέση με το κύμα ψευδών απειλών για βόμβες στην Ευρώπη. Ορισμένα αεροδρόμια που στοχοποιήθηκαν από αυτές τις ψευδείς απειλές, όπως τα αεροδρόμια στο Μπέρμιγχαμ, τη Ρώμη και τη Σόφια, είχαν λάβει μηνύματα

Νοτ και Ντε Κος οι υποψήφιοι διάδοχοι της Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας σήμερα, είναι του Ισπανού Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος και του Ολλανδού Κλάας Νοτ. Το

Συνελήφθη ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Ο Τόμας Μαρκλ, ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, συζύγου του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας στις Φιλιππίνες, συνελήφθη σήμερα στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με βρετανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μαρκλ, 82 ετών, συνελήφθη από πράκτορες του FBI στο γηροκομείο όπου διαμένει στη Φλόριντα, σύμφωνα με την Daily

Γερμανία: Συντριβή μικρού αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο – Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες

Ένα μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα σε αυτοκινητόδρομο, κοντά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, παρασύροντας στον θάνατο τους δύο επιβαίνοντες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας καθώς και ασθενοφόρα. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από σταθμό εξυπηρέτησης

Κάλας: Η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στα ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας και η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας. "Έχουμε ήδη μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τους αντίστοιχους ρόλους τους. Πρέπει

Τραμπ: Σκέψεις για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν

Tο ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν συζήτησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την ομάδα εθνικής ασφάλειάς του Λευκού Οίκου, όπως επιβεβαίωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Fox News. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στις 9 Νοεμβρίου είναι νέα σελήνη

Related Articles

Popular Categories