ΗΠΑ: Ο στρατός συνέδραμε στη μεταφορά 660 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ από τον Μάιο

Ο αμερικανικός στρατός έχει βοηθήσει δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν περισσότερα από 660 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ από τις αρχές Μαΐου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) στο CNBC.

Ο στρατός έχει συνδράμει περίπου 1.300 εμπορικά πλοία να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος της CENTCOM, σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

“Πολλαπλές διαδρομές παραμένουν ελεύθερες και ανοιχτές για την εμπορική ναυσιπλοΐα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χόκινς.

Αυτό υποδηλώνει ότι τουλάχιστον 160 εκατομμύρια βαρέλια, ή περισσότερα από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έχουν διέλθει από τα Στενά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με βάση προηγούμενες δηλώσεις του αμερικανικού στρατού. Η CENTCOM δήλωσε στις 29 Ιουλίου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν βοηθήσει στη διέλευση 500 εκατομμυρίων βαρελιών μέσω των Στενών του Ορμούζ από τον Μάιο.

Οι αποστολές εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τα επίπεδα μεταφοράς πετρελαίου πριν από τον πόλεμο, όταν περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων ημερησίως διέρχονταν από τα Στενά του Ορμούζ. Ωστόσο, τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού δείχνουν ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου εξακολουθούν να διέρχονται από τα Στενά, παρά τις απειλές και τις επιθέσεις του Ιράν.

Το ακριβές ύψος των ποσοτήτων πετρελαίου που εξέρχονται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασαφές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις, οι οποίες είναι συνήθως υψηλότερες από τα στοιχεία ανεξάρτητων εταιρειών παρακολούθησης πλοίων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη στο Axios ότι περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έχουν εξέλθει από τα Στενά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι ο μέσος όρος επτά ημερών είχε αυξηθεί σε σχεδόν 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι ιδιωτικοί φορείς παρακολούθησης δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Η εταιρεία ναυτιλιακών πληροφοριών Windward εκτιμά ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, έναντι περίπου 4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Ιούνιο και 1,6 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως τον Μάιο.

Οι εξαγωγές τον Αύγουστο αναμένεται επίσης να αυξηθούν σε σχέση με τον Ιούλιο, δήλωσε η Μισέλ Βίζε Μπόκμαν, ανώτερη αναλύτρια ναυτιλιακών πληροφοριών στη Windward.

“Η εκτίμησή μου είναι ότι αυξάνεται και μάλιστα αυξάνεται γρήγορα, παρά το γεγονός ότι το Ιράν ασκεί τεράστια πίεση στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας”, δήλωσε η Μπόκμαν.

“Τα κράτη του Κόλπου έχουν την προστασία του αμερικανικού στρατού — αυτό δεν είναι μυστικό”, δήλωσε η αναλύτρια. Πρόσθεσε ότι είναι “έτοιμα να κάνουν ό,τι μπορούν” για να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου τους μέσω των Στενών.

Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με το ακριβές ύψος των ποσοτήτων πετρελαίου που μετακινούνται μέσω των Στενών του Ορμούζ, λόγω της πολυπλοκότητας της παρακολούθησης των πλοίων σε συνθήκες πολέμου, δήλωσε η Μπρίτζετ Ντιακούν, διευθύντρια ναυτιλιακών πληροφοριών και έρευνας στην Lloyd’s List.

Τα πλοία συχνά διέρχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι δορυφορικές εικόνες συνήθως λαμβάνονται το πρωί, δήλωσε η Ντιακούν. “Υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι”, είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι “πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις καταγράφουν μικρότερο αριθμό πλοίων που εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, επειδή τα πλοία κινούνται κρυφά μέσω της θαλάσσιας οδού”.

“Σε συντονισμό με τον αμερικανικό στρατό, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διατηρεί τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα που εξέρχονται από τον Αραβικό Κόλπο”, δήλωσε ο Ράιτ σε ανάρτησή του στα social media.

Αμφισβητούμενος έλεγχος

Η κατάσταση ασφαλείας στα Στενά του Ορμούζ παραμένει αμφισβητούμενη. Το Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι έχει κλείσει τα Στενά του Ορμούζ έως ότου οι ΗΠΑ εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη πλευρά, επιμένει ότι τα Στενά είναι ανοιχτά και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Τα Στενά του Ορμούζ έχουν χωριστεί εδώ και μήνες μεταξύ δύο διαφορετικών θαλάσσιων διαδρόμων. Ο αμερικανικός στρατός συνδράμει τα πλοία που χρησιμοποιούν τη νότια διαδρομή κατά μήκος των ακτών του Ομάν. Παράλληλα, έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια. Η Τεχεράνη απαιτεί από τα πλοία να χρησιμοποιούν μια βόρεια διαδρομή μέσω των χωρικών της υδάτων, διαφορετικά κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση.

“Πρόκειται για μια αμφισβητούμενη κατάσταση ασφαλείας στα Στενά του Ορμούζ”, δήλωσε ο Γιάκομπ Λάρσεν, επικεφαλής ασφάλειας και προστασίας στην BIMCO, μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις του ναυτιλιακού κλάδου παγκοσμίως.

Τα Στενά έχουν πλάτος 21 μίλια (περίπου 34 χιλιόμετρα) στο στενότερο σημείο τους. Οι ΗΠΑ ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο πιο κοντά στο Ομάν, ενώ το Ιράν ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο πιο κοντά στις δικές του ακτές, δήλωσε ο Λάρσεν.

“Όμως και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν ισχύ εκατέρωθεν των Στενών”, είπε. “Δεν είναι πραγματικά δυνατό για καμία από τις δύο πλευρές να προστατεύσει πλήρως τα δικά της συμφέροντα στα χωρικά ύδατα του Ομάν και στα χωρικά ύδατα του Ιράν”, επισήμανε.

Τουλάχιστον 17 εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση μέσα και γύρω από τα Στενά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Τουλάχιστον τέσσερις ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις και περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, τα δεξαμενόπλοια που πραγματοποιούν το ταξίδι κερδίζουν 500.000 δολάρια την ημέρα, δήλωσε η Μπόκμαν, αναλύτρια της Windward. Οι ναυτικοί λαμβάνουν διπλάσια ή τριπλάσια αμοιβή για να πραγματοποιήσουν αυτές τις διελεύσεις, πρόσθεσε.

“Είναι μια πολύ έντονη και σοβαρή επιχείρηση για να βγει το πετρέλαιο από την περιοχή — υψηλό ρίσκο, υψηλό κέρδος”, δήλωσε η Μπόκμαν.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μελόνι: “Νόμιζα ότι με τον Τραμπ η σχέση θα ήταν πιο εύκολη”

"Νόμιζα ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ η σχέση θα ήταν πιο εύκολη", δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στους New York Times, αναφερόμενη στις σχέσεις της Ρώμης με την Ουάσινγκτον. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εκτίμησή της βασιζόταν στη σύγκλιση των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η woke

Πεζεσκιάν: Να τερματίσουμε τον πόλεμο σήμερα που το Ιράν έχει το πάνω χέρι

Ο πρόεδρος του Ιράν ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος με τις ΗΠΑ, στην τελευταία του προσπάθεια να αντιδράσει στους σκληροπυρηνικούς κύκλους που θέλουν να συνεχιστεί η σύγκρουση. "Θα ήταν καλύτερο να τερματίσουμε τον πόλεμο σήμερα, όταν διαθέτουμε ισχύ και αξιοπρέπεια και ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει τη νίκη μας", δήλωσε ο Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το

Δυτική Όχθη: Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ένας στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, και ο άλλος στο νότιο τμήμα της περιοχής από έναν έποικο, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. "Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε ότι ο Φάτι Ζιαντάν Χάζεμ, 58 ετών

ΚΚΕ: «Άμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών»

«Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σήμερα οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόλις το 7% των αναγκών και παρουσιάζει ως «στόχο» το 2030 να καλύπτουν το 15%! Για την υπόλοιπη μεγάλη πλειοψηφία των νέων η απάντησή της είναι πανάκριβα ενοίκια και ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αυτές

Η Τουρκία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Η Τουρκία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και ενός ακόμη ισραηλινού πολίτη, ανακοίνωσε σήμερα στο X ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ στο πλαίσιο έρευνας για την αναχαίτιση του "Στολίσκου για την Γάζα" και την κράτηση των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτόν. "Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας σχετικά

Τραμπ: Αναστολή για 90 ημέρες των δασμών στις εισαγωγές βοείου κρέατος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή για 90 ημέρες των δασμών στις εισαγωγές βοείου κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες με την επιδίωξη της πτώσης των τιμών του προϊόντος καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Καθώς προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε αυτό το κοπάδι και να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας, για τις επόμενες 90 ημέρες

Τουρισμός: Άλμα αφίξεων με απόβαση 13,5 εκατ. τουριστών το α’ εξάμηνο – «Αγκάθι» η μειωμένη ταξιδιωτική δαπάνη

Δυναμική άνοδο κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους, εκτινάσσοντας τα τουριστικά έσοδα στα 8,796 δισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 6,929 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 6,012 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Οι

Ηράκλειο: Στο φως 4 τόνοι λαθραίων ποτών και 700 φιάλες με αέριο γέλιου

Μια καλοστημένη επιχείρηση είχε στήσει 62χρονος στο Ηράκλειο της Κρήτης, διακινώντας μέσω της αποθήκης του λαθραία οινοπνευματώδη ποτά και αέριο γέλιου. Ωστόσο, οι ελεγκτές των ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ και τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας αξιοποίησαν σχετικές πληροφορίες και προχώρησαν σε έρευνα του συγκεκριμένου αποθηκευτικού χώρου. Εκεί, βρήκαν και κατέσχεσαν:

Related Articles

Popular Categories