27.5 C
Athens
June 25, 2024
Image default
WORLD

Ηχηρό μήνυμα Αθήνας – Βρυξελλών προς Βόρεια Μακεδονία: Ξεχάστε την ένταξη στην ΕΕ αν δεν τηρήσετε την Συμφωνία των Πρεσπών

Τις έντονες αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών και της Κομισιόν προκάλεσε η αναφορά της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στην ονομασία “Μακεδονία”. Μετά την αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβεως Σοφίας Φιλιππίδου κατά την ομιλία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει ότι “παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών”. Η ελληνική διπλωματία σημείωσε επίσης ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος εξαρτώνται απολύτως από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: “Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμά της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας”.

Η αντίδραση της Κομισιόν προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μέσω ανάρτησης της, στην πλατφόρμα X, ανέφερε ότι “προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε., είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό στις δεσμευτικές συμφωνίες της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

For North Macedonia to continue its successful path on EU accession it is paramount that the country continues on the path of reforms and full respect for its binding agreements, including the Prespa Agreement.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 12, 2024

Η αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβειρας

Την ώρα της ορκωμοσίας της, η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα ως “Μακεδονία”, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, και καλούσε την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν με το συνταγματικό της όνομα ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως “Μακεδονία”, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Ζαπορίζια: Δεν κινδύνευσε η ασφάλεια του αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

banks

Βρετανία: Η πριγκίπισσα Κέιτ συνεχίζει τη θεραπεία – Θα κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση το Σάββατο

banks

Φιλιππίνες: Σεισμός 6,9 βαθμών στο νησί Μιντανάο

banks

ΟΗE: Το Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρατείνει την εντολή του ειδικού εμπειρογνώμονα για τη Ρωσία

banks

Μπορέλ: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ έδωσαν το “πολιτικό πράσινο φως” για την επανενεργοποίηση της συνοριακής αποστολής στη Ράφα

banks

Scotiabank: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη δ’ τριμήνου χρήσης

banks