31.5 C
Athens
June 22, 2024
Image default
POLITICS

Η ακρίβεια «έφαγε» υπουργό αλλά συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα – Για 15 μέρες φτάνει ο μισθός

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έφεραν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, η οποία επιμένει πως «έλαβε το μήνυμα» και υπόσχεται να «τρέξει» περισσότερο, κυρίως μήπως και… προλάβει το «ράλι» τιμών και ανακουφίσει από την ακρίβεια τους δυσαρεστημένους πολίτες.

Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε από το νέο κυβερνητικό σχήμα τον Κώστα Σκρέκα από το πόστο του υπουργού Ανάπτυξης και την «καυτή πατάτα» της ακρίβειας εναπόθεσε στα χέρια του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει «τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών».

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση, πως ειδικά στο θέμα της ακρίβειας «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση Σκρέκα αποφασίστηκε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ενώ η ουσία για τα αίτια του φαινομένου – που δεν είναι εισαγόμενο, υπογραμμίζουν, όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός – είναι η στρατηγική Μητσοτάκη, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε μετά τον ανασχηματισμό.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα – κάτι που ζητούν επίμονα σχεδόν όλα τα κόμματα, φέρνοντας και παραδείγματα χωρών που εφάρμοσαν το μέτρο με επιτυχία, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου.

Η ακρίβεια «καλπάζει» και το εισόδημα φθάνει για 15 μέρες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το «ράλι» τιμών συνεχίστηκε και τον Μάιο.

Μάλιστα, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα επιμένουν, αφού τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν:

  • Το ελαιόλαδο κατά 56,8%
  • Τα νωπά ψάρια κατά 12,5%
  • Τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατά 7,7%
  • Τα γλυκά και τα παγωτά κατά 2,3%
  • Τα κρέατα κατά 1,9%
  • Τα φρούτα κατά 1,7%
  • Τα λαχανικά κατά 1,2%

Η απομάκρυνση Σκρέκα αποφασίστηκε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, υποστηρίζει η αντιπολίτευση, αφού η στρατηγική Μητσοτάκη δεν αλλάζει

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ένδυση και η υπόδυση κατέγραψαν ανατιμήσεις 6,4% τον Μάιο, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι «κόβουν» από όπου μπορούν για να βγάλουν το μήνα, με το εισόδημά τους να εξαντλείται στις 15 του μηνός…

Μαζί με τα τρόφιμα, μάλιστα, αυξάνεται και το κόστος για τις λίγες στιγμές ψυχαγωγίας, αφού τον Μάιο οι κινηματογράφοι και τα θέατρα κόστιζαν ακριβότερα κατά 5%, ενώ εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία κατά 5,1%.

Οι περισσότεροι πολίτες, πάντως, δεν περιμένουν αλλαγές προς το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ονομάτισε την ακρίβεια ως κορυφαίο πρόβλημα. Καταπονημένοι από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα και τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό.

Γιατί για τους καταναλωτές, που μετρούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ στις αγορές τους, τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν προ πολλού παρέλθει.

Το μπρα ντε φερ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και η «σφήνα» του ΠΑΣΟΚ

Μετά τις ευρωεκλογές, πάντως, ξέσπασε νέα πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του κατά της ακρίβειας.

Παρά το γεγονός ότι, τον περασμένο μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) κοστολόγησε το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, βάσει της έκθεσής του, οι προτάσεις του κόμματος για την ακρίβεια «είναι απολύτως εφαρμόσιμες», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προτείνει να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μια αναλυτική συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την οικονομία, καθώς και των συνεπειών που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Είχε προηγηθεί η πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Δημοκρατία για από κοινού εξέταση στο ΓΛΚ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία και την ακρίβεια.

Ευγενική Υπενθύμιση προς ΝΔ:

Πέρασαν 2 μέρες που ο Κ.Μητσοτάκης μιλούσε για «λεφτόδεντρα» αναφερόμενος στις προτάσεις νόμου μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και μια δίκαιη φορολόγηση.

Αναμένουμε απάντηση για να πάμε μαζί στο ΓΛΚ για να εξετάσουμε ένα-ένα τα μέτρα που…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) June 13, 2024

Η κυβέρνηση, δια του ΥΠΟΙΚ, προτίμησε την συζήτηση στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, να «σηκώνει το γάντι» απαντώντας πως «είναι καλοδεχούμενη» η πρόταση Χατζηδάκη ενώ, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «ζητούμε να οριστεί η συνεδρίαση το συντομότερο δυνατόν. Και όχι σε… πέντε μήνες, όσο δηλαδή πήρε – κατʼ απαίτηση Χατζηδάκη – ο ορισμός της συνεδρίασης που εμείς ζητήσαμε για το ξεπούλημα των τραπεζών».

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει, επίσης, από τα στελέχη του ΓΛΚ «να προσκομίσουν στη συζήτηση τα στοιχεία για το ύψος των υπερπλεονασμάτων του 2022 και του 2023, τις εκτιμήσεις για το 2024 και τα στοιχεία για την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων φέτος», προκειμένου να γίνει μία αξιόπιστη σύγκριση και των δύο προτάσεων – της δικής του και αυτής της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Ο ρόλος της Βουλής δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακά show

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ σχολίασε δηκτικά την πρόταση Χατζηδάκη, υποστηρίζοντας πως «είναι πασιφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ως προτιμώμενο συνομιλητή τον διαρκώς αυτοαναιρούμενο κ. Κασσελάκη και τον απαξιωμένο ΣΥΡΙΖΑ».

Και τόνισε πως «ο κ. Χατζηδάκης το έκανε με χοντροκομμένο και θεσμικά απρεπή τρόπο, στέλνοντας επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με αίτημα τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των ήδη κοστολογημένων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Παρόλο που έχασαν 1,3 εκατ. ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, συνεχίζουν να πορεύονται κραδαίνοντας το σκιάχτρο του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής στρατηγικής τους».

Ωστόσο, της υπενθύμισε «ότι ο συνταγματικός ρόλος της Βουλής δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακά show. Επιβάλλει τη σοβαρή νομοθέτηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης». Γι’ αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη καλεί τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, «αντί για ανούσιες σκιαμαχίες, να προκρίνουν μια πραγματικά γόνιμη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη βάση των κατατεθειμένων προτάσεων» του ΠΑΣΟΚ κατά της ακρίβειας.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι αυτό που «καίει» τους πολίτες δεν είναι η κοστολόγηση των προτάσεων οποιουδήποτε κόμματος, αλλά οι πολιτικές εκείνων που παίρνουν τώρα τις αποφάσεις για να κάνουν τη ζωή του καλύτερη – ή χειρότερη.

Related posts

Κεραμέως : Δεν ανοίγουν πριν από το Πάσχα γυμνάσια και δημοτικά

banks

Βόμβα Μπάιντεν στα Βαλκάνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

banks

Πιερρακάκης – Με ρομπότ το σύστημα αυτόματης διαλογής στα ΕΛΤΑ – Δείτε το απίστευτο βίντεο

banks

Φανέλες του Πούσκας αντάλλαξαν Δένδιας και Σιγιάρτο

banks

ΠΑΣΟΚ: Απουσιάζει ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών

banks

Θέσπισης Ημέρας Ελληνικής Διασποράς – Πρόσκληση στην ομογένεια από τον υφυπουργό Κων. Βλάση

banks