24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ «έριξε» τις ευρωαγορές

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ «έριξε» τις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν πτωτικά στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας (15/7), καθώς οι παγκόσμιες αγορές αξιολογούν τις επιπτώσεις της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου το Σαββατοκύριακο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1% στις 519.00 μονάδες, με όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια στο κόκκινο. Τα οικιακά αγαθά ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 2%, ακολουθούμενα από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχασαν 1,9%.

Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε απώλειες 0,86% στις 18,608.35 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε καθοδικά κατά 0,83% στις 8,182.96 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,19% στις 7,632.71 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 «έπεσε» κατά 0,96% στις 11,143.00 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB μειώθηκε κατά  0,55% στις 34,557.50 μονάδες.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Burberry σημείωσαν βουτιά 16%, αφού οι “απογοητευτικές” επιδόσεις του πρώτου τριμήνου την οδήγησαν να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της και να καταργήσει το μέρισμα. Εν τω μεταξύ, και η Swatch Group υποχώρησε κατά 9,8%, καθώς τα κέρδη μειώθηκαν εν μέσω της επιβράδυνσης των πωλήσεων στην Κίνα.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν επίσης χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες.

Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, χάνοντας τις προσδοκίες για επέκταση 5,1% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters και χαμηλότερα από την αύξηση 5,3% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η Wall Street ξεκίνησε δυναμικά, με τον Dow Jones Industrial Average και τον S&P 500 να σκαρφαλώνουν σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ.

Οι πυροβολισμοί του Σαββάτου αυξάνουν τις πιθανότητες του Τραμπ να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι πιθανό να λάβουν βραχυπρόθεσμη ώθηση. Την ίδια στιγμή, τα κρυπτονομίσματα και οι σχετικές μετοχές ενισχύθηκαν επίσης από το λεγόμενο “Trump Trade”.

#Τραμπ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές

Related posts

Ασιατικά χρηματιστήρια: Υποδέχθηκαν «χλιαρά» την κινεζική μείωση των επιτοκίων

banks

Wall Street: Πτωτικό ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη

banks

Κρίσιμη περίοδος για τις ευρωαγορές- Πιέσεις σε αυτοκινητοβιομηχανία, είδη πολυτελείας

banks

Wall Street: Στον «αστερισμό» των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό

banks

Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

banks

Άνοδος στις ασιατικές αγορές με ώθηση από τον αμερικανικό πληθωρισμό

banks